Нотр Дам и българската журналистика

Още от автора

Такова сравнение потърси Кристоф Льоклер от Европейската Комисия и член на Клуба на „Мъдреците”. Той беше гост на Съюза на българските журналисти по покана на Управителния съвет, за да отговори на въпросите: „Какво се случва с медиите в Европа и как комуникира Европа?” Гостът използва горещата новина за пожара на катедралата Нотр Дам в Париж, за да каже, че покривът го няма, но основите и стените стоят! Асоциирайки символа на духовната традиция на Европа със състоянието на журналистиката, той обобщи, че са останали стените, т.е. стандартите в професията. А липсващият покрив са добрите закони и отношението на акционерите. Медиите днес зависят от правителствата, политическите партии и олигарсите – заяви г-н Льоклер. Според него свободата на словото е зависима от приходите и положението в „екосистемата” се влошава. Върху нея влияят още рекламата и абонаментите. Европейските послания не бива да звучат като проповед, а да се предават от медиите информирайки обществото по един независим начин и в дълбочина. Очаква се и нова директива за Copywrite. Трябва да има повече пари от еврофондовете за медиите. Ресурсът не се използва достатъчно за изследвания на медийната среда и процесите в различните страни. Г-н Льоклер коментира и възможността да има еврокомисар по демокрацията, който пряко да наблюдава развитието на медиите и доколко съществува редакционната независимост по един устойчив начин. Гостът констатира още, че не се използват активно Програмите за трансгранично сътрудничество и е необходима по-голяма активност от страна на Европейската асоциация на журналистите, към която се числят и 4500 членове на СБЖ. „Преди 10 години се правеха усилия за спасяването на банките, а сега трябва да спасим медиите” – каза още Кристоф Льоклер.

Представители на СБЖ изразиха тревогата си, че се подготвя нов Медиен закон у нас, без активното участие и обсъждане на журналисти и съсловни организации. Законодателните инициативи на СБЖ отлежават в папки без да са обсъждани, а е приет законът на Дeлян Пеевски. Тревогата е, че ще бъде ограничена свободата на словото и сведена до минимум, под формата на регулация. Последният доклад на „Репортери без граници” бе обявен в Париж днес. Франция е на 45-то място по свобода на словото, а ние на 111-то място, което е и последно за Европа и Балканите. Свободна зона очертават Норвегия, Финландия и Швеция.

След всичко казано е ясно, че „покривът” на сградата на българската журналистика, градена повече от век, отдавна е изгорял. Трябва да пазим основите и стените и с общи усилия ежедневно да полагаме думи, които да съграждат покрив. Без дарения, с грижа за бъдещето и активно съучастие. Че нещо и колоните сякаш са почнали да мърдат...