X
 
 

Азбучник на българския хаос: АБСУРД

Автор: Калин Илиев
1513 1
„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари на писателя Калин Илиев, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие тяхната енергия и взаимовръзки в контекста на буквите, думите и словото като цяло.

 

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е възкликвал: „Това е абсурд!”.

Теоретиците определят като „абсурд” неестествените, невъзможните, недопустимите неща. И още – ситуация между човека и света, в която човекът търси яснота, а светът остава безмълвен и неразбираем.

В случая разглеждаме абсурда като едно от понятията, които определят българския хаос, който днес е извън всякакви граници, а абсурдът е превърнат в норма. Нещо повече, когато чуем: „Това е абсурд!”, с надежда се взираме да видим точно обратното, да видим нещо нормално. Именно защото днес, повече от всякога, живеем в света на абсурда. Поради ограниченото време ще илюстрирам думите си само с по един пример.

Сред водещите световни автори на абсурда се открояват трима – Франц Кафка, Самюел Бекет и Йожен Йонеско. В пиесата „Носорози” на Йонеско например хората се превръщат в подивели животни, които препускат по улиците на Париж и унищожават всичко по пътя си. Според критиката тази гротеска е изобличителна сатира на фашизма. Но дали това отговаря на истината, или авторът напипва симптомите на подобни метаморфози във всички времена, включително и днес?

Преди време си наложих да изгледам на телевизора предизборен форум на партия ГЕРБ. Провеждаше се в зала „Армеец” и на него присъстваха множество членове на партийните структури от цялата страна. На сцената, осветени като нереални персонажи от „Латерна магика”, подскачаха и ръкомахаха лидерите на горепосочената партия. Езикът на тялото им беше красноречив: енергични движения, резки жестикулации, блеснали погледи. Срещу тях се бяха облещили притихнали, онемели от зрелището хиляди техни фенове. В началото всичките тези хиляди бяха индивидуалности. Но колкото повече попиваха излъчваната от сцената енергия на екзалтацията, толкова повече тези индивидуалности се обезличаваха, докато постепенно се превърнаха в човекомаса. Ноздрите им се разшириха и започнаха да треперят, очите им запламтяха с познатия бяс на хора, напуснали себе си, телата и раменете им се присвиха, ръцете им се сгънаха в юмруци. Залата започна да вибрира, дочу се ръмжене, сякаш предстоеше да се появят носорозите на Йонеско. Нямаше никакво съмнение, беше необходима само една взривоопасна команда и хилядите човеци-маса бяха готови да препуснат по улиците на София, да пометат всичко пред себе си.

Подобни са гледките от демонстрациите, митингите и на други партии от последните трийсетина години. Всичките до една – абсурдни, гротескни инструменти на хаоса. Напълно в тази диаболична стилистика са се провеждали предизборните кампании с Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина, описани от Алеко Константинов.

Разбира се, не само в България хората имат вграден код, който за миг може да ги превърне в тълпа, в абсурдно оръдие на хаоса. Неслучайно автори като Елиас Канети, Хосе Ортега и Гасет и други изследват тези процеси.

Това, което различава българския хаос от този на другите европейски страни, са два много важни момента. Единият е традицията при спазване на законите и съпротивителната сила на обществото. Другият обаче, и той е на първо място, е личният пример, който дават лидерите, така нареченият елит.

Какъв обаче е личният пример на мутра с физиономия на селски хитрец, който самодоволно се е излегнал в бял кожен фотьойл на сцената на зала „Армеец” и се наслаждава на властта си върху хилядите свои фенове?

Ето, от тези хора трябва да започнем при демонтажа на абсурда и борбата с хаоса. От пълното им заличаване в обществения живот, така, че не само ние, но и поколенията след нас да ги забравят за винаги.

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 11 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Браво! Точно в десятката!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
НАТО ще проведе среща на върха през декември

Следващата среща на върха на държавните и правителствените лидери на страните на НАТО ще се проведе в британската столица Лондон на 3 и 4 декември....

missing image
Виртуален Путин ще води шоу по BBC

Компютърно генериран Владимир Путин ще бъде водещ на комедийно токшоу на BBC, с британския политически коментатор Алистър Кембъл сред онези,...