X
 
 

Реквием за българската армия

Автор: Петър Донкин
2149 2

Още от автора

Запознахме се във влака. Дядо Георги пътуваше за София, където му предстоеше сърдечна операция в голяма болница. Пътувайки, от дума на дума, той ми разказа, че е служил като старшина в артилерийско поделение по време на Втората световна война. Отговарял за конете, които в онези далечни времена се използвали като теглителна тяга за транспортиране на оръдията. Почти се разплака, докато ми разказваше с треперещ глас за любимият му боен кон. Той бил толкова силен, че можел да дърпа сам най-тежката гаубица. Но конят бил вече стар и дошло време да бъде изпратен на заколение. Старецът по трогателен начин ми описа как за последно го подковал. Приближил се до него, погалил го по гривата и очите му се напълнили със сълзи, защото животното го гледало както винаги с доверие. Как му се искало точно този път той да се усъмни, да се дръпне рязко настрани и да побегне накъдето му видят очите. Но това бил боен кон, дисциплиниран, свикнал да се подчинява на всяка команда, та било то и обричаща го на смърт. Тръгнал тихо и покорно след него. Тихо, защото дни преди това бил разкован. За последното му пътуване към кланицата военните преценили, че подкови не са му нужни. Но дядо Георги искал и в последният си път, в последните си крачки живот конят да бъде истински боен кон и да се чува, че стъпва по земята. Че си тръгва! Затова на своя глава, без знанието на командира, го подковал с най- хубавите подкови. И го повел, слушайки зад себе си стъпките на коня по плаца.

Стъпките му вече се чували ясно, отсечено, гордо, като на кон, който минава на парад. Но много самотен бил този парад - без фанфари и салюти, без строени армейски редици. Били само те двамата - достатъчни един за друг, за да си дадат кураж и достойнство в този миг на раздяла. Конят бил предаден в кланицата. Преди да го предаде на касапите, ръката на старшината за миг трепнала. Потрепнала и гривата на коня, разбирайки какво се случва. И нищо повече - двамата останали по воински, сурово безмълвни. Но сякаш звукът от подкованите копита на коня, който отеквал с глухо ехо, казвал всичко неизказано. Стъпките на коня до последно не трепнали, до последно се чували на влизане в кланицата - все така ясно, отсечено, гордо, като на парад....

...Неусетно влакът пристигна на Централна гара. Дядо Георги стана, изпъна дрехите си, стисна ми силно ръката и излезе от купето. Смаян от въздействието на разказа му, не намерих думи за раздяла. Безмълвен, гледах как, въпреки преклонната си възраст, с изправена стойка, ветеранът вървеше по перона и стъпките му отекваха като маршов строй...Старият боец отиваше в болница – с разбито сърце, за една последна битка с живота и смъртта!

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 28 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    За какво им на военните да имат коне/коли/самолети? Нали си имат ПРАСЕ, и то ДС-прасе, начело на армията! Във всеки един момент могат да си направят солидна трапеза с него, но за сега го угояват за мас и сланина за "началника" от Банкя! За филийките му с мас!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    такава няма, но ще има по силна от всички предишни мръсни имитаторски маймунски от 1356 до 1878! Всеки който е предал българската държава, трябва да плаща да плаща много за тази имитация!!! Даже и тези ,които са убивали българите след 1936 от испания ,които са се борили за Каталуня и после алкохолика димитров със сталин са ги убивали. огоньок 1990архивите!!! Но бълг. архиви от 1878 г. къде са ? виж още ›› АЛООО понеже не сте никакви журналисти!
Дневен хороскоп за 27 януари
Дневен хороскоп за 27 януари

Овен Този понеделник не се давайте лесно на конкуренцията. Напълно способни сте да задминете и другите, и себе си. Телец Този понеделник...