X
 
 

Истинската стратегия за детето - да го гледаш до 40

Автор: Илиана Симеонова
6833 23

Още от автора

Прословутата „Стратегия за детето 2019-2030“ стана бум в социалните мрежи. Майки избухнаха, управляващи успокояват хора, които нямат представа какво се случва, но накрая всички се хванаха на общото хоро. Но нека опитам да поведа хорото наобратно. И да припомним едни забавни работи.

Например, че за разлика от Швеция и Норвегия, в България децата не се гледат до 18 години, а цял живот. Това е истинската стратегия за детето, друга няма. Както се казва по нашему „докато сърце бие“. Има един съдбоносен момент, свързан с пълнолетието. В единият вариант тръгваш по пътя на зрелостта. Но той не е за препоръчване. Много зор и напрежение. По-вероятно е майката да хване юздите на любимото си „чедо“ и да си го „чува“ като писано яйце до живот. Неслучайно жените се сърдят, когато майките звънят на мъжете им (на преклонната възраст от скромните 46 години) и ги питат „Маме, ял ли си. Какво правиш? Обу ли си вълнените чорапи от баба ти? И тя искаше да те чуе, ама заспа. Айде утре пак ще ти звънна. И не стой до късно, чедо“. Стане време за сватба, цялата рода се активизира и помага на младите. Те не са достатъчно отговорни сами да се организират. Ще го женим моето момче...

В Англия, когато човек се пенсионира, си купува отделна вила и си изживява спокойно и блажено старините, отдавна забравил какво са грижи за деца. Те са поели по своя път с навършването на своето пълнолетие. Време е ние да си купим кемпер и да се отдадем на пътешествия по света или най-малкото по българското Черноморие. Какви са тия хора? Нямат ли срам? Не са ли разбрали, че да си майка е само тренировка за това да си баба и трябва да се вземат в ръце и да се откажат от глупави развлечения...?

Тук нашите баби и дядовци с нетърпение ни чакат да дойдем да ги видим дори за 5 минути, за да ни мушнат в ръчичката някоя петдесетачка, отделена с мизерия от скромната им пенсия. И всичко се върти около един въпрос: "Ял ли си"? По-интересното е, че без значение дали отговорът е положителен или отрицателен, баба ще сложи от всичко по много. А за десерт те чака Оная баклава, която няма как да откажеш да изядеш, защото „ще ме обидиш, бабе“. Човек трябва да избере: дали да надебелее или да обиди баба си. Ако видите дебел човек, не му се подигравайте. Той прост обича много баба си.

Кой пенсионер в Норвегия ще се заеме от сутрин да ти прави храна като за цяла армия? По-скоро ще си спи спокойно, необезпокояван от нищо и ако случайно дойде дете или внуче на гости, ще го почерпи чай с бисквити (ако има в шкафа, ако не – вода и някоя друга сладка приказка за десерт).

Понякога може би е по-добре да пораснеш ако те разтриват със свинска мас, а не с прехвалените „baby oil“. Пуснаха ни боси по двора, за да може да станем силни и калени, къпеха ни със студена вода, за да не станем разглезени. Наказания имаше, но бяха в норма. Никой не е бил особено изтормозен от това.

Швеция и Норвегия няма да намерят по-добър начин на възпитание от нашия, българския. Някакъв закон няма да ни направи повече или по-малко европейци. Кръвта вода не става - особено пък с някакъв документ.

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 37 потребители
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Къде? Е проблемът? Да си гледаме децата до 40? Ако искаме. Ще си ги гледаме до 60. Ясно? Ли е?
 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Поредния агент на Сорос.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Скучаеш ?
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Скучаеш ? Забавлявай се и ако имаш късмет може да спечелиш добра сума тази вечер funnycash.info
 • ciklop50 9 ciklop50 преди 3 месеца Профил на трол?
  Елементарно Уотсън! В България, трябва всички настоящи, кърваво-червени партии /бсп, герб, дпс, атака, воля/ да се забранят със закон, пълна лустрация, няколко бесилки за баш мародерите от бсп, герб, атака, дпс, воля и гледайте само след един месец какъв живот ще настане!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Скучаеш ? Забавлявай се и ако имаш късмет може да спечелиш добра сума тази вечер funnycash. info
  : 2 !
 • марги 8 марги преди 3 месеца Профил на трол?
  Може би древният навик по нашите ширини е, да живеят няколко поколения под един покрив, да си помагат и взаимно да се търпят, и така да се учат на добродетели.Не знам как е по северните народи, но децата ни трудно се откъсват от бащиния дом.Това е и добро и лошо, защото те трябва да стават самостоятелни, но не чак до там, че да забравят че имат майка и баща.Мярката е важна,и християнските ценности виж още ›› .
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Децата Ви се откъсват лесно. Стига като перезити сте се вцепили в тях. Оставете ги спокойно да си построят сами живота. Така - реализирани и щастливи, ще имат вече основата да помагат и на вас.
  : 4 !
 • D[V01D] 7 D[V01D] преди 3 месеца Профил на трол?
  Много е забавно как някаква... млада дама, която вероятно дори не е и майка коментира неадекватно закони и разпоредби, които или не разбира или тълкува, както дявола евангелието. Съгласен съм, че народните ни особености при възпитание на деца са абсурдни в някои отношения, но авторката някак странно игнорира факта, какво се случва в Норвегия, както и другите скандинавски страни и защо хората ВСЪЩН виж още ›› ОСТ имат несъгласия относно тази стратегия. Ако не е запозната, то информация има достатъчно. Също така авторката някак си странно премества фокуса от очевидните пропуски във въпросната стратегия или факта как тихомълком се налага, а кара читателите да се чувстват недостойни да имат мнение по темата, защото ние сме едва ли не някакви неандерталци, които не разбират колко е яко да взимат пример от страни, в които е национална политика децата да се обезличават полово, национално и по всякакви други начини. Но да, вероятно младата дама знае повече. Живяла дълги години в много страни, отгледала е куп деца и най-вече е прочела и анализирала още по-голям куп закони и разпоредби и затова тя знае най-добре. Засрамете се българи. Чувствайте се гузни и не смейте да имате критическо мислене. В Норвегия знаят най-добре... Кои сте вие, че да коментирате. ;)
 • Гергана Иванова 7.1 Гергана Иванова преди 3 месеца Профил на трол?
  Обзалагам че, че точно вие сте една от онези маминки, които треперят над безценното си чедо и поради тази причина думите на младата дама не ви се нравят! А авторката няма право да пише за възпитание и деца, защото не е майка ли? Сарказмът ви не ви прави чест!
  : 29 !
 • D[V01D] 7.2 D[V01D] преди 3 месеца Профил на трол?
  @Гергана Иванова Очевидно, ако наистина се обзалагате, то губите облога, защото ако бяхте прочели коментара ми внимателно, то щяхте да видите, че не съм "маминка", а мъж. Освен това никъде не съм казал, че авторката няма право да коментира възпитание и деца, защото няма деца, тъй нито знам дали тя действително има такива, нито има значение. Това, което визирам е, че ако имаше, най-вероят виж още ›› но щеше да има малко по-различно отношение към стратегията, а също така и съмнителната й компетенция да коментира този въпрос с оглед на изложената й аргументация (или по скоро липса на такава). Надявам се да не съм засегнал вас с думите си.
  : 6 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 6 ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 месеца Профил на трол?
  Дрън, дрън Илиянче,а да си спомниш в коя европейска страна има най-много самоубийства! Освен това,нещастието на скандинавските и старите европейски страни е ужасно. При тях, почти всяко трето дете е с някакво увреждане, генетично или не. Причините са комплексни. Правителствата хвърлят огромни средсва за да променят тази тенденция към израждане. Всяко дете задължително се занимава с някакъв спорт. виж още ›› Задължително приема специално витамизирани хранителни добавки. Създават се невероятни условия за „природо-съобразен” живот и мн. др. Всичко това е свързано с изразходване на колосални финансови средства. Въпреки всичко, от поколение на поколение, положението се влошава. Не само по икономически причини, се насърчава приемането на чужди работници от арабските страни, Турция, Индия и др. За съжаление, изброените общности се капсуловат , а не се интегрират. Българските емигранти, вкл. и нашите цигани, поради ред причини, добре се приспособяваме към местната култура. Ако не първото, то второто поколение, вече без проблеми, напълно се е сляло с околното общество. Същевременно напълно запазваме характерната за Българите жизненост. За съжаление, това се отразява много зле на самата България, но може би, това е целта. Целта на тази СТРАТЕГИЯ е да се дадът властови правомощия извън законите на социалните служби и свързаните с тях НПО-та... А който плаща, той поръчва музиката....
 • Basil II 5 Basil II преди 3 месеца Профил на трол?
  Силна статия.
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  ДА ОБОБЩЯ. ИМА ДВА ПЪТЯ. НЕ 7 ИЛИ 32. ДВА ПЪТЯ. ПЪТЯ НА НАРОДНАТА СЪПРОТИВА , ПЪТЯ НА БЪЛГАРИНА/КАТА. ПЪТЯТ НА ОТБРАНАТА НА ТРАДИЦОННИТЕ ЦЕННОСТИ , ЗДРАВИЯТ НАРОДЕН ДУХ И ЦЯЛОСТНАТА ЗАЩИТА НА РОДИНАТА. И ВТОРИЯТ ПЪТ Е ПЪТЯТ НА ПРЕДАТЕЛЯ/КАТА. ПЪТЯ НА ес и трансджендърството и полазването ни от враждебните мигранти. Или си по единият или по другият. Криволиченото практически е този ПОГУБВАЩ 2 ПЪТ.
Нагоре