Истинската стратегия за детето - да го гледаш до 40

Още от автора

Прословутата „Стратегия за детето 2019-2030“ стана бум в социалните мрежи. Майки избухнаха, управляващи успокояват хора, които нямат представа какво се случва, но накрая всички се хванаха на общото хоро. Но нека опитам да поведа хорото наобратно. И да припомним едни забавни работи.

Например, че за разлика от Швеция и Норвегия, в България децата не се гледат до 18 години, а цял живот. Това е истинската стратегия за детето, друга няма. Както се казва по нашему „докато сърце бие“. Има един съдбоносен момент, свързан с пълнолетието. В единият вариант тръгваш по пътя на зрелостта. Но той не е за препоръчване. Много зор и напрежение. По-вероятно е майката да хване юздите на любимото си „чедо“ и да си го „чува“ като писано яйце до живот. Неслучайно жените се сърдят, когато майките звънят на мъжете им (на преклонната възраст от скромните 46 години) и ги питат „Маме, ял ли си. Какво правиш? Обу ли си вълнените чорапи от баба ти? И тя искаше да те чуе, ама заспа. Айде утре пак ще ти звънна. И не стой до късно, чедо“. Стане време за сватба, цялата рода се активизира и помага на младите. Те не са достатъчно отговорни сами да се организират. Ще го женим моето момче...

В Англия, когато човек се пенсионира, си купува отделна вила и си изживява спокойно и блажено старините, отдавна забравил какво са грижи за деца. Те са поели по своя път с навършването на своето пълнолетие. Време е ние да си купим кемпер и да се отдадем на пътешествия по света или най-малкото по българското Черноморие. Какви са тия хора? Нямат ли срам? Не са ли разбрали, че да си майка е само тренировка за това да си баба и трябва да се вземат в ръце и да се откажат от глупави развлечения...?

Тук нашите баби и дядовци с нетърпение ни чакат да дойдем да ги видим дори за 5 минути, за да ни мушнат в ръчичката някоя петдесетачка, отделена с мизерия от скромната им пенсия. И всичко се върти около един въпрос: "Ял ли си"? По-интересното е, че без значение дали отговорът е положителен или отрицателен, баба ще сложи от всичко по много. А за десерт те чака Оная баклава, която няма как да откажеш да изядеш, защото „ще ме обидиш, бабе“. Човек трябва да избере: дали да надебелее или да обиди баба си. Ако видите дебел човек, не му се подигравайте. Той прост обича много баба си.

Кой пенсионер в Норвегия ще се заеме от сутрин да ти прави храна като за цяла армия? По-скоро ще си спи спокойно, необезпокояван от нищо и ако случайно дойде дете или внуче на гости, ще го почерпи чай с бисквити (ако има в шкафа, ако не – вода и някоя друга сладка приказка за десерт).

Понякога може би е по-добре да пораснеш ако те разтриват със свинска мас, а не с прехвалените „baby oil“. Пуснаха ни боси по двора, за да може да станем силни и калени, къпеха ни със студена вода, за да не станем разглезени. Наказания имаше, но бяха в норма. Никой не е бил особено изтормозен от това.

Швеция и Норвегия няма да намерят по-добър начин на възпитание от нашия, българския. Някакъв закон няма да ни направи повече или по-малко европейци. Кръвта вода не става - особено пък с някакъв документ.