X
 
 

Истинската стратегия за детето - да го гледаш до 40

Автор: Илиана Симеонова
6943 23

Още от автора

Прословутата „Стратегия за детето 2019-2030“ стана бум в социалните мрежи. Майки избухнаха, управляващи успокояват хора, които нямат представа какво се случва, но накрая всички се хванаха на общото хоро. Но нека опитам да поведа хорото наобратно. И да припомним едни забавни работи.

Например, че за разлика от Швеция и Норвегия, в България децата не се гледат до 18 години, а цял живот. Това е истинската стратегия за детето, друга няма. Както се казва по нашему „докато сърце бие“. Има един съдбоносен момент, свързан с пълнолетието. В единият вариант тръгваш по пътя на зрелостта. Но той не е за препоръчване. Много зор и напрежение. По-вероятно е майката да хване юздите на любимото си „чедо“ и да си го „чува“ като писано яйце до живот. Неслучайно жените се сърдят, когато майките звънят на мъжете им (на преклонната възраст от скромните 46 години) и ги питат „Маме, ял ли си. Какво правиш? Обу ли си вълнените чорапи от баба ти? И тя искаше да те чуе, ама заспа. Айде утре пак ще ти звънна. И не стой до късно, чедо“. Стане време за сватба, цялата рода се активизира и помага на младите. Те не са достатъчно отговорни сами да се организират. Ще го женим моето момче...

В Англия, когато човек се пенсионира, си купува отделна вила и си изживява спокойно и блажено старините, отдавна забравил какво са грижи за деца. Те са поели по своя път с навършването на своето пълнолетие. Време е ние да си купим кемпер и да се отдадем на пътешествия по света или най-малкото по българското Черноморие. Какви са тия хора? Нямат ли срам? Не са ли разбрали, че да си майка е само тренировка за това да си баба и трябва да се вземат в ръце и да се откажат от глупави развлечения...?

Тук нашите баби и дядовци с нетърпение ни чакат да дойдем да ги видим дори за 5 минути, за да ни мушнат в ръчичката някоя петдесетачка, отделена с мизерия от скромната им пенсия. И всичко се върти около един въпрос: "Ял ли си"? По-интересното е, че без значение дали отговорът е положителен или отрицателен, баба ще сложи от всичко по много. А за десерт те чака Оная баклава, която няма как да откажеш да изядеш, защото „ще ме обидиш, бабе“. Човек трябва да избере: дали да надебелее или да обиди баба си. Ако видите дебел човек, не му се подигравайте. Той прост обича много баба си.

Кой пенсионер в Норвегия ще се заеме от сутрин да ти прави храна като за цяла армия? По-скоро ще си спи спокойно, необезпокояван от нищо и ако случайно дойде дете или внуче на гости, ще го почерпи чай с бисквити (ако има в шкафа, ако не – вода и някоя друга сладка приказка за десерт).

Понякога може би е по-добре да пораснеш ако те разтриват със свинска мас, а не с прехвалените „baby oil“. Пуснаха ни боси по двора, за да може да станем силни и калени, къпеха ни със студена вода, за да не станем разглезени. Наказания имаше, но бяха в норма. Никой не е бил особено изтормозен от това.

Швеция и Норвегия няма да намерят по-добър начин на възпитание от нашия, българския. Някакъв закон няма да ни направи повече или по-малко европейци. Кръвта вода не става - особено пък с някакъв документ.

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 37 потребители
 • Анонимен 13 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Къде? Е проблемът? Да си гледаме децата до 40? Ако искаме. Ще си ги гледаме до 60. Ясно? Ли е?
 • Анонимен 12 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Поредния агент на Сорос.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Скучаеш ?
 • Анонимен 10 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Скучаеш ? Забавлявай се и ако имаш късмет може да спечелиш добра сума тази вечер funnycash.info
 • ciklop50 9 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  Елементарно Уотсън! В България, трябва всички настоящи, кърваво-червени партии /бсп, герб, дпс, атака, воля/ да се забранят със закон, пълна лустрация, няколко бесилки за баш мародерите от бсп, герб, атака, дпс, воля и гледайте само след един месец какъв живот ще настане!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Скучаеш ? Забавлявай се и ако имаш късмет може да спечелиш добра сума тази вечер funnycash. info
  : 3 !
 • марги 8 марги преди 6 месеца Профил на трол?
  Може би древният навик по нашите ширини е, да живеят няколко поколения под един покрив, да си помагат и взаимно да се търпят, и така да се учат на добродетели.Не знам как е по северните народи, но децата ни трудно се откъсват от бащиния дом.Това е и добро и лошо, защото те трябва да стават самостоятелни, но не чак до там, че да забравят че имат майка и баща.Мярката е важна,и християнските ценности виж още ›› .
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Децата Ви се откъсват лесно. Стига като перезити сте се вцепили в тях. Оставете ги спокойно да си построят сами живота. Така - реализирани и щастливи, ще имат вече основата да помагат и на вас.
  : 4 !
 • D[V01D] 7 D[V01D] преди 6 месеца Профил на трол?
  Много е забавно как някаква... млада дама, която вероятно дори не е и майка коментира неадекватно закони и разпоредби, които или не разбира или тълкува, както дявола евангелието. Съгласен съм, че народните ни особености при възпитание на деца са абсурдни в някои отношения, но авторката някак странно игнорира факта, какво се случва в Норвегия, както и другите скандинавски страни и защо хората ВСЪЩН виж още ›› ОСТ имат несъгласия относно тази стратегия. Ако не е запозната, то информация има достатъчно. Също така авторката някак си странно премества фокуса от очевидните пропуски във въпросната стратегия или факта как тихомълком се налага, а кара читателите да се чувстват недостойни да имат мнение по темата, защото ние сме едва ли не някакви неандерталци, които не разбират колко е яко да взимат пример от страни, в които е национална политика децата да се обезличават полово, национално и по всякакви други начини. Но да, вероятно младата дама знае повече. Живяла дълги години в много страни, отгледала е куп деца и най-вече е прочела и анализирала още по-голям куп закони и разпоредби и затова тя знае най-добре. Засрамете се българи. Чувствайте се гузни и не смейте да имате критическо мислене. В Норвегия знаят най-добре... Кои сте вие, че да коментирате. ;)
 • Гергана Иванова 7.1 Гергана Иванова преди 6 месеца Профил на трол?
  Обзалагам че, че точно вие сте една от онези маминки, които треперят над безценното си чедо и поради тази причина думите на младата дама не ви се нравят! А авторката няма право да пише за възпитание и деца, защото не е майка ли? Сарказмът ви не ви прави чест!
  : 29 !
 • D[V01D] 7.2 D[V01D] преди 6 месеца Профил на трол?
  @Гергана Иванова Очевидно, ако наистина се обзалагате, то губите облога, защото ако бяхте прочели коментара ми внимателно, то щяхте да видите, че не съм "маминка", а мъж. Освен това никъде не съм казал, че авторката няма право да коментира възпитание и деца, защото няма деца, тъй нито знам дали тя действително има такива, нито има значение. Това, което визирам е, че ако имаше, най-вероят виж още ›› но щеше да има малко по-различно отношение към стратегията, а също така и съмнителната й компетенция да коментира този въпрос с оглед на изложената й аргументация (или по скоро липса на такава). Надявам се да не съм засегнал вас с думите си.
  : 6 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 6 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Дрън, дрън Илиянче,а да си спомниш в коя европейска страна има най-много самоубийства! Освен това,нещастието на скандинавските и старите европейски страни е ужасно. При тях, почти всяко трето дете е с някакво увреждане, генетично или не. Причините са комплексни. Правителствата хвърлят огромни средсва за да променят тази тенденция към израждане. Всяко дете задължително се занимава с някакъв спорт. виж още ›› Задължително приема специално витамизирани хранителни добавки. Създават се невероятни условия за „природо-съобразен” живот и мн. др. Всичко това е свързано с изразходване на колосални финансови средства. Въпреки всичко, от поколение на поколение, положението се влошава. Не само по икономически причини, се насърчава приемането на чужди работници от арабските страни, Турция, Индия и др. За съжаление, изброените общности се капсуловат , а не се интегрират. Българските емигранти, вкл. и нашите цигани, поради ред причини, добре се приспособяваме към местната култура. Ако не първото, то второто поколение, вече без проблеми, напълно се е сляло с околното общество. Същевременно напълно запазваме характерната за Българите жизненост. За съжаление, това се отразява много зле на самата България, но може би, това е целта. Целта на тази СТРАТЕГИЯ е да се дадът властови правомощия извън законите на социалните служби и свързаните с тях НПО-та... А който плаща, той поръчва музиката....
 • Basil II 5 Basil II преди 6 месеца Профил на трол?
  Силна статия.
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  ДА ОБОБЩЯ. ИМА ДВА ПЪТЯ. НЕ 7 ИЛИ 32. ДВА ПЪТЯ. ПЪТЯ НА НАРОДНАТА СЪПРОТИВА , ПЪТЯ НА БЪЛГАРИНА/КАТА. ПЪТЯТ НА ОТБРАНАТА НА ТРАДИЦОННИТЕ ЦЕННОСТИ , ЗДРАВИЯТ НАРОДЕН ДУХ И ЦЯЛОСТНАТА ЗАЩИТА НА РОДИНАТА. И ВТОРИЯТ ПЪТ Е ПЪТЯТ НА ПРЕДАТЕЛЯ/КАТА. ПЪТЯ НА ес и трансджендърството и полазването ни от враждебните мигранти. Или си по единият или по другият. Криволиченото практически е този ПОГУБВАЩ 2 ПЪТ.
Нагоре
Три зодии, които имат свръх сили
Три зодии, които имат свръх сили

Много от нас имат определени качества. Такива им помагат да се открояват, сред собствения си вид. Въпреки това, далеч не всички хора от самото си...