X
 
 

Най-култовите аксесоари на социалистическия мачо

Автор: Петър Донкин
3677 16

Още от автора

Щеше да е хубаво да е Топ 10 като всяка една друга класация... Но през годините на униформения социализъм в България системата не позволяваше много да изпъкваш над, пред и от останалите. Всички бяха равни в Народната Република, респективно - еднакви! Еднакви - партийно, класово, финансово... и не на последно място - визуално. С почти еднакви прически и удивително еднаква конфекция... 100 човека да срещнеш по улицата, те ще бъдат облечени в точно три вида ризи, обувки и панталони.

Четвъртият вид е останал скрит под масата на щанда в единствения магазин за дрехи и той е предназначен за комшийките на магазинерката... "Ало, Миче, идвай! Докараха от онези хубавите панталони, запазила съм ти!"... Такава беше системата. В тази система да си мачо беше много трудно, дори здраве и животоопасно. Много мачовци завършиха живота си в лагерите в Белене и други подобни страховити заведения, защото се опитваха да бъдат различни. Системата ограничаваше до минимум възможните, разрешени аксесоари, с които да изявиш своята естетическа и светогледна различност. Затова и тази класация не е Топ 10, а Топ 5. Топ 5 на позволените от социалистическия режим аксесоари, по които се разбираше, че един мъж е мачо...

N 5 МОТОЦИКЛЕТ "ЧЕ ЗЕТ" - 350 КУБИКА

Това беше социалистическият "Харли Дейвидсън". Разбира се, по технически характеристики и дизайн "Че Зет" беше много далече от "Харли Дейвидсън"... Колкото е далече Чехия (производител на тези мотори) от Съединените щати. Но това не пречеше "Че Зет" да бъде неофициално канонизиран за икона на зараждащото се българско рокерско движение. Да караш "Че Зет" беше начин на живот, беше невинна форма на десидентско поведение, беше бягство от сивата реалност. Това бягство имаше и своите комични проявления. Трогателно комични, граничещи с абсурда, бяха несръчните надписи с блажна боя върху резервоара на мотоциклета - "HONDA", "YAMAHA", "HARLEY DAVIDSON"... Да, ама не - "Че Зет"! И все пак "Че Зет" си беше култова машина, задължителен аксесоар за всеки уважаващ себе си мачо.

N 4 КЛЕЧКА ЗА ЗЪБИ В УСТАТА

Това беше класика - пожълтялата от продължителна употреба клечка за зъби в устата! Която или имаше стационарно разположение - вляво, вдясно или в центъра на междузъбието. Или постоянно сменяше местонахождението си, задвижвана невидимо от езика. А най-професионалистите в това отношение, намираха кариесна дупка в някой от предните си зъби, в която клечката можеше да се мушне и да стои там денонощно... Гадно, но все пак мачото е мачо 24 часа от денонощието!

N 3 МАРАТОНКИТЕ "РОМИКА" И "ПИРИН"

Това бяха все едно днешните "Адидас" и "Пума". Те не бяха просто маратонки, а статут в обществото... Или комшийство с продавачката в обувния магазин. С тях можеше да събереш очите на всички гаджета. И когато ги обуеш, някак неусетно започваш да вървиш по-така - леко приведен, бавно, мнооого тежко... Истински мачо!

N 2 ЧЕРНО КОЖЕНО ЯКЕ

Да намериш оригинално и то черно кожено яке в годините на социализма, беше по-трудно, отколкото да удариш шамар на Тодор Живков по време на партиен пленум! От разни ъндърграунд, "декласирани елементи" на "черни" пазари или от тираджии, можеше да се снабдиш с ценния аксесоар. Но поради трудната му откриваемост, неговата кожа ставаше толкова ценна, колкото човешката! Затова всеки притежател на такова яке се подлагаше на опасността един ден, по-скоро една нощ - да бъде изправен пред тежката дилема да избира между една от двете кожи - своята или тази на якето!... Насочен нож в тъмна уличка, заплаха: "Якето или живота!" Отговор: "Взимай живота, якето ми трябва!" Така беше - истинският мачо се разделяше с живота си, но не и с якето си... Всъщност, то беше неговия живот!

N 1 ДЪЛГИЯТ НОКЪТ НА МАЛКИЯ ПРЪСТ

Разбира се, че това ще е номер 1! Със своята многофункционалност - едновременно белег за мъжественост и ефективен инструмент за почистване на ушната кал - дългият нокът на малкия пръст беше субект от анатомията на мачото, който имаше статут на фетиш с почти религиозен контекст. Този нокът беше материализираният израз и проява на мачовския дух. Затова той никога не се режеше. Да го отрежеш, означаваше да осакатиш духа на мачото... и да занемариш ушната му хигиена. A tова би било посегателство срещу една легенда, срещу спомена и културното наследство на българският социалистически МАЧО.

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 18 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Простакът няма партийна принадлежност и може да се види всякога, и навсякъде.
 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  СЛАВА ЗА ВЕЛИКИЯТ ЛИДЕР НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ. Да знам , че звучи като Пропаганда и е Пропаганда така формулирано, но не точно. Управленията от 10 11 1989г до днес са Враждебни на Народа и Държавата. Това са управления на Сбирщина Дегенерати/ки на Бкп*Бзнс като костов и борисов да кажем , Предатели на Д.С.на Н.Р.Б, реакционни фашистки елементи мечтаещи само за реванш , но и т виж още ›› ака НЕ СЛУЧИЛ СЕ, бесни туркофили и ярки европеиди/ потомство идващо основно от най деградиралите среди на Дегенератите на Бкп/Бзнс.
 • Македонецъ 6.1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Политиката по връщането на Пиринско отново Духовно на България беше изцяло Политика на Другарят Тодор Живков. Да СССР нямаше нищо против Политиката на Другарят Тодор Живков да обедини Народа включително и мюслюманската общност добра или лоша на моменти беше политика на Обединение , коренно различна от тази СЛЕД 10 11 1989 и не е е случайно.
  : 6 !
 • Македонецъ 6.2 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  F...F eu*nato F...F ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА. КЪДЕ СА МРД , ПРОПУСНАТИТЕ ПОЛЗИ , КЪДЕ СА МЛН ОТ НАРОДА ? F...F eu*nato F...F AND**LL За АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО.
  : 3 !
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  На ниво спомените аз имам детски спомени. Спомени незабравими. Разбира се , а пък да си дете е по добре от това да си млад обаче .Разбира се никога няна да забравя полета в близкият Космос на Другарите Алекандров , Сольовов и Савиних през 1988г. И аз исках да бъда космонавт съвсем сериозно , въпреки омразата ми кореком и дисидентвото ми в училище. .
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Практически желанието да стана космонавт ми бе отнето на 10 11 1989 , макар да не помня дали е било през 1990 или 1991 или 1882. Желанието ми да Освободя на първо време днешна Р.С.Македония тогава/Сфр Македония/ и после и Ю. Македония. и то съвсем сериозно с оглед и на адекватните ни въоръжени сили.
  : 3 !
 • Македонецъ 5.2 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Вълнението ми от първото изкачване на връх Вихрен на най красивата планина не само в България го помня като вчера. Чувството на особено вълнение , че е в Свободна Македония заедно с другите Български земи. Първият път когато моята дружина купихме долари на Магурата/ София/от стоящите дилъри там. Народа обаче не беше застрашен ПРЯКО от липса на Бъдеще. Държавата също. А , всичко случващо се днес ве виж още ›› че се е ПОДГОТВЯЛО.
  : 2 !
 • Македонецъ 5.3 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  Помня и самият 10 11 1989. Къс ден , отивашо към студено време. Бяхме се събрали в един ход и майката на един от Нашите ни каза новината. Другарят Живков е свален. Днес съвсем сериозно мечтите на децата са да участват в риалита и най различна друга подобна п*мия. Това за космонавт не са го и чували , Народа и Държавата съвсем реално са ЗАСТРАШЕНИ ОТ липса на Бъдеще като такива. Проблемите ми с кор виж още ›› еком и дружинната са ми НАИСТИНА ДЕТСКИ.
  : 3 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Добро произведение за пропаганда. На 60 съм , но не си спомням в тия години у нас да имаше понятие "мачо". Ама щом казвате , хубаво. И правилно пишат по горе , че в Чезето няма нищо мачовско. От тук научавам, че имало маратонки Пирин. А кожено яке и Ромика съм си купувал без протекции. За да не остана неразбран - за мене на ония години единственото хубаво бе , че бях млад. Но да са му сл виж още ›› адки паричките от хонорара.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Това че не е имало "понятие мачо" не значи че не е имало мачовци и мачовски стил. Изобщо си немаш и понятие какво е това.
  : 5 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 3 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца Профил на трол?
  ....и още: тъмни очила с метална рамка, обвки "сабо", мъжки хавлиени чорапи от ....Румъния и непременно някакъв ланец-верижка на шията.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Глупости на търкалета. По упражнявало се момчето за ей тъй да каже нещо. То бива бива ама чак пък толкова. А днес как е- 70% са с дрехи 2-ра употреба. А мотоциклетитееее - всеки втори с Хонда или Харлей. Налиии?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Явно автора е малко живял в соца или някой го е подвел.... 1.Моторът "Че Зет" го купуваха по селата,за да ходят по къра с него.Друго си беше MZ 150 или 250 кубика с дискова спирачка отпред... 2.Хубавите маратонки бяка ROMIKA и TRAINING,струвах по 40 лв чифта,Пирин бяха някакъв смешен опит за маратонка и бяха по 18 лв... 3.Срещу 130 долара можеше да си купиш истинско кожено яке марка виж още ›› SILVER от Кореком.Беше скъпо,но вършеше работа и ако си с дънково яке,примерно DODWELL,SUPER JORDAN,US TOP-струвах по 30-тина долара. 4.Добре беше да имаш и някой касетофон,Шарп или Хитачи,ако пък имаш дек с усилвател и тонколони,примерно някой Техникс,беше ебаси пича...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Кожените якета, които толкова много се харесваха и се търсеха тогава, наистина се намираха само в Кореком и струваха около 150 долара. Долари можеха да се намерят "на черно" по 3-4 лева долара, с всичките рискове да бъдеш измамен или ограбен или да те хване милицията в момента на покупката и да те изпрати на прокурор, след което да се сбогуваш с всички шансове за добър университет или д виж още ›› обра работа. Освен това от Кореком, ако не представиш на входа тапия че си работил в чужбина и имаш право да пазаруваш оттам, можеше да купиш само дребни неща - шоколади, дезодорант и т.н. Мен са ме гонили като исках да купя едно сабо. И накрая - заплатата ми (за тежка работа през 1976 г. беше 75 лева и до 1981 г. "порасна" на 115 лева, но тогава пък ме обложиха с така наречения ергенски данък) Изчислете колко е трябвало да работя само за едното яке! Сегашните млади хора, ако ги изпратиш в ония години, ще се побъркат, толкова беше гадно. Само че бабите ги лъжат, че имало и положителни неща. Нямаше! Но бабите не искат да си признаят, че са посветили живота си на една изцяло фалшива и вредна за България кауза.
  : 11 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Бъркаш мачо с гъзар, тотално си неориентиран, какви касетофони, какви магнети.
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Бъркаш мачо с гъ3ар, некомпетентен си по темата.
  : 0 !
missing image
Руски лекари посочиха най-важните причини за рак на гърдата

Руски лекари изясниха какви фактори влияят върху развитието на рака на гърдата и как да се поддържа здравето на жените. Това става ясно от публикация...