За 0,5 секунди по-бърз интернет сечем гори?

Още от автора

Рязане на дървета в Европа, за да се позволи на 5G сигнала да достигне по-далеч? Що за глупост? Познай какво. Алуминиеви частици, напръскани във въздуха, също помагат на 5G да пътува по-бързо. (госпожата ми по физика ще се гордее с мен, ако прочете това, пратете й го) И на всичкото отгоре, не само дървета, но и първи данни за проблеми с животните - патици, крави, пчели.

И всичкото това защо? За да имаме високоскоростен интернет, може да понакажем малко природата. Понеже е цъфнала и вързала. Пътуваш и вместо пейзаж гледаш дървета. („От тия дървета нищо не мога да вида“) - давай да се махат, пречат ми на селфито. Но аз все още не разбирам кое налага това. 

Съжалявам, принцесо кифло и мутра кроасан, но ще си качиш селфито с 4G мрежата и няма да има никаква разлика в скоростта или в качеството. Всичко опира дали никому ненужните ти снимки да се пратят за 0,005 секунди или вече с невероятните 0,004 секунди. Няма да ти намалеят последователите, нито лайковете. По-бързият Интернет няма да те направи по-хубава или по-богата. Успокой се и се осъзнай. Огледай се. Около себе си. Виж какво причинява човекът на другите живи същества в своята мания да бъде съвършен.

Кое е за предпочитане? Стотици млади хора да се разхождат по градските улици, зарязали телефоните си и интересуващи се единствено от това как да си прекарат приятно едни с други, има някаква поне минимална грижа за природата и минимално предчувствие, че прогресът на технологиите не трябва да се плаща на всяка цена. Или другата картина - всичко върви и се развива с тази смахната скорост, докато един ден не остане парк и гора, а само маниакално сърфиращи в нета хора, за които всяка частица от секундата е ценна, а всяко дърво - баналност.  

Европейците не сме морски свинчета, които са обект на изследване за нечии печалби. Изисква се толерантност, съзнание и малко акъл, за да се разбере кое наистина си заслужава, какво ни коства и кое е най-добро за нас.

Хайде сега, отивай да сърфираш в Интернет. По-бърз няма да бъде. Наслади му се, докато не си изхарчиш мегабайтите. Те ще се възобняват. Природата не.