Политици на наркотици

Още от автора

Играта на тронове около освободеното място на Тереза Мей изглежда все по-интересна. Бившият лидер на Камарата на общините Андреа Лийдсъм, която се стреми да замени Мей като премиер, призна, че е употребявала наркотици. А друг претендент за лидерство на Торите - Майкъл Гоув, разкри, че е взимал кокаин.

Публично всеки си признава, че е пушил трева, но добавя фразата: „на млади години“. Но дали е само на млади години? Понеже процесът по Брекзит много прилича на серия от решения, взети от човек, който редува наркотици с трезвен период. 

Андреа Лийдсъм, кандидат за премиер, достоен заместник на Мей, например обяви, че е употребявала наркотици в университета, но забележете, „не от твърдите наркотици“. Майкъл Гоув разкри, че взимал наркотици само на „социални събития“, докато работел като журналист. (Мен ако питате, тези „социални събития“ си ги е организирал той. Става сутрин - „хмм, това е социално събитие“, обядно – „отново социално събитие“, до тоалетната в клуб и с чертички, оформени от кредитната кадра – „страшно социално събитие.“) Ето го разковничето, бъдещи журналисти. Какво се бъхтите да учите и развивате, като политиците измислиха по-лесен начин да бъдеш успешен, атрактивен и перфектен в журналистиката? 

Интересното е, че има една особена идея в цялото това разкриване, че си вземал наркотици и с решаващото уточнение "на млади години". Идеята е вероятно, че политиката се схваща като скучна, протоколна и скована професия, а казвайки това, изтъкваш, че все пак някога си бил много голям пич и парти животно. И после, пораствайки, един вид си жертвал това нещо, за да служиш за доброто на хорато. Помъдрял си, но не защото ти е писнало от марихуаната, а защото си професионалист. Малко прилича на едновремешното изтъкване, че си политик, който на младини винаги е бил "народен човек". Тогава е било в смисъла на здрав работник, лоялен към широките народни маси трудолюбив човек. Сега се изтъкваш като "парти човек" - на младини и ти си бил очарователен боклук като всички други и ги разбираш тези работи много добре.

Но аз не ги разбирам.