X
 
 

За мълниите и хората

Автор: Божидара Димова
797 6

Още от автора

Когато вали страховито като този юни, ме побиват тръпки заради светкавиците и гръмотевиците. Нещо атавистично се събужда – страх от стихиите и признанието, че природата винаги е по-голяма от нас и ни наказва все по-сурово за безгрижието, с което я пренебрегваме. По телевизията казаха, че в едно от денонощията са паднали 250 мълнии за 5 часа!!! Човек загина в беседка в Люлин...Съседи са били на раздумка... нелепо! Като 8 пъти гръм да те удари и да оцелееш. Дали преследват мълниите?! Що за жребий? Аз лично се спотайвам, защото съм ходеща мишена с железата в мен...

Сега, след толкова години си припомням случай, останал в подсъзнанието ми. Работех във филхармония в град на 400 км от столицата. Приятелката ми беше прекрасна флейтистка. Ходехме си на гости, както беше обичайно за безметежните времена преди години. Правеше ми впечатление, че момиче с дълги черни коси винаги стои на прозореца срещу къщата, която посещавах. Веднъж попитах за странното момиче и Виолета с тъга ми разказа за невероятната му съдба. Преди абитуриентския бал то се подготвяло вкъщи. Съседите били поканени за изпращането. Трескава подготовка във всички посоки. То си сложило метални ролки на главата, за да са по-вълнисти косите и да изглежда празнично. Внезапно се разразила страшна буря. През отворените прозорци се виждали свирепи светкавици, последвани от гръмотевици. В стаята връхлетяла кълбовидна мълния. Огненото кълбо се залепило за металните ролки и изпепелило каквото могло преди да отлети, разграждайки енергията си. Вик на ужас, кратки искри, пукот и пълна тишина! Резултатът – припадък и след него онемяване. Дълги месеци на невнятност, бавно приспособяване към света на живите. Бегли спомени за най-близките и пустота... В началото я посещавали, после я забравили.

Като близка съседка, Виолета се чувствала длъжна да посети Момичето и се чудела какво да занесе като подарък. Незнайно защо към цветята и сладкишите прибавила тесте с карти. Момичето внезапно се озарило и проявило интерес към подаръка. Започнало с трескави пръсти да опипва картите и да изразява с гримаси някакви чувства. Започнало да подрежда различни конфигурации и да се опитва да издава звуци. Всички били запленени от гледката и неочакваната радост, която предизвикала находката. След дългата апатия на Момичето, родителите се просълзили от радост, че виждат жива реакция. Виолета си тръгнала с усещането, че се е случило нещо добро в страданието...

След време с изненада узнала, че Момичето се прочуло с дарба. Върволици от хора от разни краища на областта идвали и търпеливо чакали пред вратата на съседната къща. Майката се научила да „превежда” езика на детето си. А се случвало ето така: гостът влизал, Момичето го прегръщало и взимало ръката му. Държало я известно време и след като гостът изричал въпроса си, изваждало със затворени очи карта от тестето – там бил отговорът. Понякога с повече от една карта. Рисувало с ръце знаци, които само майката разбирала. И произнасяла думите. Хората вървели и вървели...оставяли кой каквото реши, а Момичето на всекиго давало по ръчно изрисуван лист – със Светкавица! Да не забравят! Да научат! И да не смятат, че земята е повече от небето!

Веднъж, с напредването на годините, приятелката ми решила отново да посети Момичето и на свой ред да зададе въпроса си. Момичето я прегърнало, задържало ръката й и не дочакало въпроса – извадило картата и майката превела – две момичета и мъж отдалеко! Скоро! Получила своята светкавица за спомен...

Видяхме се ненадейно след 30 години, благодарение на внезапна среща на бул. „Мадрид”, току на пешеходната пътека, едва разпознавайки се. Уговорихме си среща и беше дълъг дълъг следобед, като преди десетилетия. На тръгване, тя разтвори портфейла си и извади листче в ламинат. Каза ми:” Ти разбираш от тези неща. Няма да ми се смееш, че го пазя! При всяка буря е до мен!”

Освен двете момичета са налице две внучки. А съпругът е от Самоков!

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  И след млн години когато /Сегашното Човечество/ се превърнем във фосили и някой тръгне да ни изследва и ще ни бърка с Предишното . Те тогава едва ли ще намерят нещо толкова впечатляващо което ние ще оставим и то ще се съхрани , но от Пирамидите те ще се удивят. Така както и ние. Дано не са толкова прости като нас. Как беше с чук и длето и въженца и строят разбираш ли.....??...?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  И най Висшето Квантово познание да се изясни на Човечеството то отново няма да Прогресираме , а напротив все повече ще потънем към ВСЕМИРНАТА Канализация. Там където управляват / македонизми/ ПРОГРЕС Е НЕВЪЗМОЖЕН/ ПРОСТО КВАНТОВ ЕФЕКТ/ Днес в нашето сега се гради Babylon , а Джедайският орден пазещ Баланса в МултиВСЕМИРИТЕ ще долети или той вече е долетял и това се е случило Миналото и ЩЕ РАЗРУШИ виж още ›› Babylon. Та затова не се морете и секирите.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Големият проблем на Човечеството е , че сме натикани в Глобални /Македонизими/ и в Глобалната му глава е Глобална Каша. Истинската двойка не е БОГ/Сатана или на Индиански Тонал/НАГУАЛ , като последното е Време/Пространството/ Бялата *Големият взрив и Черната дупка. Мнозина Днес учени си мислят , че с Новото Квантово познание ще могат да дадат обяснение , но НЯМА ДА МОГАТ. Време/Пространството НЕ П виж още ›› ОДЛЕЖИ НА ОПИСАНИЕ.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Не е възможно да се даде Описание на НАГУАЛА/Време*Пространство/ , а само да се засичат неговите Проявления. Най вече , че Минало/Сега/Бъдеще същстествуват едновременно . Цялата инфорамция за всичко или условно наречено АКАША , А НИЕ СМЕ ПРОСТО ПРИМЕРИ НА ЕДИН И СЪЩ ЖИВОТ. Всичко е във всичко. Ето ние живеем на Живо същество стотици хиляди пъти по Висша ФОРМА на Живот/ Просто Пример/
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • стига реклама на окултизма 1 стига реклама на окултизма преди 2 седмици Профил на трол?
  Да, врачуването е дарба, но дяволска дарба. Ето кой влиза като светкавица/мълния непоканен в хората: Евангелие от Лука 10:18 "Видях сатана паднал от небето като светкавица". Който употребява дяволски дарби служи на дявола и ще има неговата участ- първо ад, а после Огеното Езеро през вечността.
 • стига реклама на библията 1.1 стига реклама на библията преди 2 седмици Профил на трол?
  Оф...избива ме на агресия, като попадна на подобни малоумни коментари, повтарящи само цитати като папагали...
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 юли

Овен Това е добър ден за покупки на вещи, свързани с интериора. Денят също е подходящ за укрепването на емоционалните връзки с близки за вас хора. Телец Това...