X
 
 

Ах, колко си готин със 180км/ч!

Автор: Илиана Симеонова
1779 6

Още от автора

Години наред сме свидетели на множество катастрофи в селата, в градовете, по магистралите, дори ей така от невнимание по паркингите (Eми той съседът неправилно си беше паркирал колата и леко го чукнах). Като оставим настрана тези, причинени от лоши метеорологични условия или лоша пътна обстановка (защото все някой трябва да ни е виновен, но не и ние), по-голяма част от тях е плод на невнимание или неспазване на правилника за движение по пътищата не само от шофьорите. Съжалявам, но това е истината и трябва да преглътнете егото си и да го приемете. Тук включвам и пешеходците, защото дори когато ходим по улицата, чудейки се накъде да поемем и обърквайки поредния шофьор, карайки го да спре внезапно (ей, на къде си се забързал?), ние също сме длъжни да спазваме определени правила и норми на поведение по пътищата.

На първо място, виновниците за катастрофите трябва да бъдат санкционирани. Не от дъжд на вятър. Ежедневно, ежеминутно. Да, ще си караш с 200 на магистралата и ще бъдеш наказан. Това е положението. Вижте какво става в Гърция - 3 години затвор за каране пиян! Промяната трябва да започне първо от органите на властта, които да внедрят още по-категорични закони за движение по пътищата. А санкциите за тяхното неспазване трябва да бъдат големи, най-вече парични, както и лишаване от право на управление в продължение на години, а не за 6 месеца, за да не се помисли за повторното им престъпване. Тази убийствена(буквално) мисъл за престъпване на правила трябва да изчезне не само заради големите суми пари, които трябва да платят, майната им на парите, ами заради запазването на своя и на чуждия живот. Има ли нещо по-ценно от живота? Ами животът на близките ни? Няма по-важно нещо и никога няма да има. Нито парите, нито колите (да, дори последния модел Мерцедес) не могат да го заменят. Пазете го. Може да не сте посегнали на живота на ваш роднина, но все пак е нечий близък и мисълта, че причинявате болка на другиму е убийствена.

В много градове в началото на 2019 година беше проведена акция за това дали се спазват правилата за движение. В много градове бяха глобени стотици водачи на МПС-та и десетина пешеходци за неправилно пресичане. Когато у хората се изгради силно гражданско съзнание, те ще бъдат по-толератни едни към други по пътищата и ще мислят както за своята, така и за чуждата сигурност.

Промяната ще продължи чрез нас, обикновените граждани. Редовните свидетели на катастрофи, влизащи в ролята както на жертви, така и на виновници. Явно си играем на котка и мишка и това ни осмисля съществуването. Как тези трагедии не ни разтърсиха и не ни накараха да се променим? На много места в България бяха поставени знаци с надпис “Карай бавно. Спаси живот” или „Някой те обича“. Разтърси ли те този надпис? Явно не, щом продължи да си караш с 90 в градско. Майната й на любовта. 

Ами правилника за движение? Колко пъти го прочете? Сега къде е? Пфф, от къде да знам? Изкарал си си изпита и тази “книжчица” не ти е вече потребна. Ти си велик. Ха, доста хитро, другите “костенурки” ще стигнат цели 5 минути по-бавно от теб. Какво ще правиш с тези ценни 5 минути? Хмм, измислих го. Скролвай си в телефона безцелно. Релаксирай, заслужаваш го. След това бясно каране, конкурентно на това на Вин Дизел. Абе, глупости говоря, на малкия пръст не можеш да му стъпиш. Ти си велик. И безсмъртен.

Пешеходците – най-големите жертви на катастрофи. Пресичат където им се иска, мислейки си, че имат това право и всеки е длъжен да им спре. За бога, пешеходната пътека е на 50 метра от теб. Отиди и пресечи там. Изкарай погледа си извън телефона. Или някой ще те напсува, или онзи с 90-те км/ч градско ще те помете като нищо. И после кой е виновен?

Или пък велоалеите - защо ги направиха? За да се разхождаме по тях, а колоездачите да си се возят по улицата ли? Използвайте ги, за бога, за вас са направени. Не ги пренебрегвайте. Пренебрегвате живота си.

Писна ми да гледам как невинни хора умират, само защото си бързал да отидеш на морето 10 минути по-рано или си закъснявал за работа. Писна ми. Искам нещо да се промени и трябва. Какво ви коства? Уважавайте своя живот и този на другите. Изградете гражданска съвест, която налага да познавате като пръстите на ръцете си правилника за движение по пътищата. Едва когато всеки осъзнае това и го спазва, драстично ще се намалят катастрофите. Всеки ще ходи по улиците защитен и сигурен, че животът му се пази и от другите участници в движението. Пробвай. Лесно е.

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 7 потребители
 • Македонеццъ 2 Македонеццъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Както шофьор/ка на мпс НЯМА право да е УПОТРЕБИЛ алкохол и наркотици , длъжен е да има изправна светлинна сигнализация , аптечка , пожарогасител ТАКА и колездача/чката е длъжен/а да бъде със светлоотразителна жилетка , каска и изправна светлинно/отразителна сигнализация , той/тя е длъжен/а и Сега , а как така няма да важи и за алкохола и наркотиците ? Забелязването на адекватен колездач/ка е ИЗКЛЮ виж още ›› ЧИТЕЛНА РЯДКОСТ.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ima samo edno re6enie !KONTROL I SANKCII !V naselenite mesta , kato Varna , djigitite karat sys 100 klm. v 4as ! KONTROL I SANKCII , NQMAAAAAAA......!
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ми не е задължен за тия неща, които ги изписа! Провери си!
  : 1 !
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Личи си Гражданко симеонова , че имате психика на пешеходка , а това означава , че или не шофирате автомобил , правите го от скоро , правите го рядко. Базисно всеки има психика на пешеходец и огромен проблем/трагедия/ е , че някой я загубват. Аз пък балансирам/ както и трябва да бъде/. Искам сериозно да ви поправя. Лоши климатични условия и лоша пътна обстановка са ДВЕ РАЗЛИЧНИ КАТЕГОРИИ И НЕ мож виж още ›› ете просто така да ги смесвате.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Принципно подходът на Мвр е изключително успешен/ Базисно/ Имам в предвид , че те действат на квотен принцип. Днес началник еди кой си дава задача на еди кой си сержант да се върне от смяна с примерно 20 акта. Този подход прави абсолютно всеки възможно уязвим. Лично на мен са правили проблеми я за аптечка , я за фарове през деня на пуст участак от път с движение от 35км/ч. Тоест адекватен съм бил.
  : 2 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Успешен , но не за Пълната Безопасност на пътя поради корупция. Практически никой не би се лишил от доходи. ТаКА се губят ползите на НАРОДА/Член*5/ иначе един успешен модел за контрол на Мвр върху пътищата. А това велоалейте ПЪЛНА ГАВРА. После колездачите СА НАЙ БЕЗОТГОВОРНИТЕ НА ПЪТЯ , А КЪМ ТЯХ МВР ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ТОЛЕРАНТНОСТ. УЖАС ГОЛЯМ.
  : 1 !
missing image
Извършиха първата в света гръбначна трансплантация

Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали част от гръбначен стълб, съобщи болонския Институт по ортопедия „Рицоли“,...