Дивото къмпингуване, палатки, протести, море и още нещо ...

Още от автора

Всичко започна през 2015 г., когато местата за настаняване на туристи приеха категоризация клас А и клас Б. Като в Б клас влизат къщите за гости. В същата наредба, е регламентирано, че къмпингите трябва да предлагат ток и вода на своите посетители, а дивото къмпингуване не е регламентирано. И това се превърна в коз на държавата срещу къмпингуващите, които не посещават регламентираните къмпинги. От 2015 г. насам темата се върти непрекъснато, като едната страна казва, че дивото къмпингуване замърсява природата, а другата, че иска отмора там, където няма много туристи. И така, трябва да избираме, чистота по дивите плажове или отдих на спокойствие. Според мен обаче двете могат да се постигнат заедно. И все пак, има ли закон, приет от парламента и наредба от министерски съвет, трябва да се спазят.

Първият протест дойде в началото на март 2016 г. Протестиращите блокираха двете платна на Орлов мост, под мотото "Къмпинг за вето", което ясно показа, че е необходимо вето на новия закон, съставен, според наредбата на министерския съвет. Или поне така си мислят протестиращите, които искат да остане в сила дивото къмпингуване и да използват цялата територия на България. Протестът, макар и малко преувеличен, бе насочен към президента, тогава, Росен Плевнелиев, който бе във възможностите си да наложи вето.

Духовете разбуни приетият текст на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, от 1 март 2016 г. Къмпингуващи и управляващите влязоха в спор за това, къде могат да стоят караваните и палатките на туристите. Колкото абсурден, толкова и конструктивен бе този протест, тъй като отдавна държавата трябваше да защити всички видове туризъм, но и природата, чрез регламент, който да позволява компромис в името на добрия отдих и чистата крайградска и морска среда.

Най-доброто е да се позволи и диво къмпингуване, но да има глоби за замърсяване, както и за дълъг престой и трайно пребиваване, без разрешително. Възможен е и вариант да няма диво къмпингуване, но тогава къмпингите трябва да предлагат все повече и по-добри екстри, за да задържат туристите.

Не е нужно да сме титани на мисълта, за да разберем, че ако се огледаме около нас и възприемем гръцкия или турския модел в туризма, ще сме много по-добре, даже и за къмпингуването. Хиляди българи се изсипват всяка година в гръцките къмпинги. Можем да вземем пример от тази държава, южна наша съседка и всичко да е мирно и тихо, откъм протести за туризъм.

Можем да направим и друго. Да определим зони за диво къмпингуване, с правила. Защото нещо без правила, по-скоро би се разпаднало, но не и да просъществува, като вид туризъм. Отдавна не сме в джунглата, излезли сме от горите преди хилядолетия, за да не се връщаме повече там. Не може всеки да си слага караваната или палатката, където иска и да оставя след себе си купчина боклуци.

Ако аз си сложа палатката в хола ви или в гаража ви, дали ще ви хареса? Ще кажа, че съм диво къмпингуващa, че и протест ще направя.

Всяко нещо трябва да е с мярка. Иначе е необмислено начинание.