X
 
 

Новата русалка Ариел, или как Дисни създава расизъм

Автор: Георги Емилов
1878 15

Още от автора

„Дисни” се хлъзнаха по наклонената плоскост на безкрайно досадната политическата коректност и избраха чернокожа актриса (Хали Бейли) за ролята на Ариел в предстоящия игрален филм. И докато направиха героите в „Аладин” по-реалистични спрямо арабския свят (макар че имаше мнения, че принцеса Жасмин не е „достатъчно арабка”, но това са кахъри на съвсем друго психично ниво), не можем да се начудим защо решиха така да променят Ариел? Нима нямат прекрасната принцеса Тиана от „Принцесата и жабокът”? Нима нямат на разположение брилянтно изградения образ на чернокожа принцеса, която децата да обичат и да имат за пример за подражание? Защо трябваше да променят емблематичния, култов, обичан от милиони по света образ на червенокосата и синеока Ариел? 

Веднага някой ще каже „Tи си една расистка свиня, задето не можеш да приемеш, че един фиктивен персонаж ще бъде изиграт от чернокожа актриса”. Ми... не е това. Даже е обратното. За подобни действия на английски си има думата „blackwashing” (промяна на цвета на кожата на филмови и ТВ герои с цел „расово разнообразие”), като ярки примери за това са чернокожият Орфей в „Язон и аргонавтите”, чернокожите Ахил и Зевс в „Троя: Падението на един град” на BBC, чернокожият скандинавски бог Хеймдал в „Тор” филмите, чернокожият Джони Сторм във „Фантастичната четворка” и още много, много фиктивни и, по-лошото, исторически персонажи.

Тук е редно да се каже, че актрисата, избрана за целта, 19-годишната Хали Бейли, е изключително талантлива певица! Уви, тя вече отнесе доста малоумни расистки обиди по повода. Някои от хората, избълвали отвратителни коментари срещу нея, очевидно не са запознати с певческия ѝ талант, а и ако трябва да сме съвсем честни – кожата ѝ не е чак толкова тъмна, а лицето ѝ не е с „типично африкански” черти. Нямам и съмнения, че момичето може да се справи с ролята, като даже не изключвам възможността да остана приятно изненадан от филма накрая, но не е в това въпросът. Не е в таланта ѝ – оставяме Хали Бейли настрана, тук въпросът за избора на Дисни е различен.

Идеята е ясна – политическа коректност, расово разнообразие, да има чернокожи, да има LGBT хора (като Льофу в „Красавицата и звяра”) – няма лошо, с две ръце съм „за”, нека всеки да може да се припознае в героите от холивудските продукции. Но защо вместо да създадат нови персонажи за целта, посягат на спомените от детството ни и на вече изградени, легендарни образи като този на Ариел? Или, с риск да се повторя – защо просто не се направи филм по „Принцесата и жабокът”? Ами ако сега направим принцеса Тиана бяла, хм? Дали няма да се надигне вой до небето за расизъм, всички рекламодатели да си оттеглят парите, Дисни да бъдат публично заклеймени и да фалират? Така де, няма и да им е за пръв път да ги обвиняват в расизъм, особено след като от години се носят слухове, че самият Уолт Дисни е бил антисемит.

Само че да смениш цвета на кожата на Ариел, колкото и това да се нрави на крайнолевите турболиберали и почитатели на политическата коректност, създава расизъм по цели две пътеки.

Първата расистка пътека е ясна – самата промяна на цвета на кожата на вече утвърден герой, независимо дали фиктивен или не, е обидно и открито расистко действие. Или дай сега като сме бели и да не се обиждаме? Съжалявам, и ние сме хора, и ние се обиждаме. Обидно е и не е окей. Точно както не би било окей Тиана да е русокоска от Сибир, Мулан да е рижава ирландка, а бащата на Покахонтас да е Гойко Митич (поне не и в днешни времена). Нека не забравяме и че Ариел е писана от Ханс Кристиан Андерсен – датски писател, който надали си е представял Ариел като нещо различно от скандинавка. Защо трябва да плюем на класическото му произведение и да изменяме така същността му? Подобно неуважение към творбата на автора не е кой знае колко по-готино от расизма.

Втората пътека на расизма уж е малко по-скрита, но е нужно само да видите коментарите из интернет, за да видите как отвсякъде изскочиха хора, използващи повода с избора на Хали Бейли за ролята на Ариел, за да си изкажат всичките си расистки възгледи, дори да нямат нищо общо с Ариел. Подобни новини са чудна трибуна за расизъм и Дисни охотно я предоставя на желаещите. По-лошото е, че дори на либерално настроените хора им писна от blackwashing, а коментарите от сорта на „То човек и да не е расист – те зорлем искат да го направят такъв” се срещат редовно не само на български, но и в редица международни форуми, обсъждащи въпроса.

Естествено, накрая „расист” ще е всеки, който не приема грубото и обидно погазване на творчеството на Андерсен и градения 30 години от самите Дисни образ на Ариел. Но може би ще изкупим расистките си грехове, ако поискаме други промени в образите на любимите ни героини? Защо само Ариел да е чернокожа? Защо и Снежанка да не е чернокожа? И мъж? Не! Транс-мъж! Един истински политкоректен Снежан не трябва да има граници, нали?

Тъпите майтапи настрана, blackwashing-ът не само няма да накара някого да спре да е расист, а по-скоро ще има точно обратния ефект. Абсолютно излишно, глупаво и обидно решение, продиктувано не толкова от безспорния талант на актрсиата, колкото от очевидното желание на Дисни и Холивуд да изкарват дори още повече пари, докато сърфират по бруталното и нетърпящо инакомислене политкоректно цунами, заливащо Западния свят.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 12 потребители
 • АТАКА 6 АТАКА преди 7 месеца Профил на трол?
  много добре написно , точно така е , накрая трябва само да се обобщи така : Либерализмът граничи с психопатия . БОЙКОТ на Дисни ББС ,ДВ ,СНН подобни чифутски изчадия
 • Октомври 5 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  И е видимо , че Империализма на том и джери е превзел вашите кратуни и сега сте живи з*мбита. Значи в този анимационен промиВник се случват действително крайно НЕРЕАЛНИ неща. Неща дето са АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНИ да се случат реално между котка и мишка. И това всеки го знае , но това е разликата между човека и зомбито.
 • Октомври 4 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Що за глупости ? Лицето емилов не ви казва и 1/100 от това което представлява. Аз ще ви напиша. И мики маус и том и джери са Ударници щатско/Атлантски Империалисти. Те са по ОПАСНИ и от цяла дивизия на Сащ армията. Да империалисти реакционери са , за разлика от Ну погоди. Той е Прогресивен. Иначе Сащ са и винаги са били НАЙ РАСИСТКАТА Държава , но в последните десетилетия изключително прикрито.
 • Октомври 4.1 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Много ми хареса определението на един лгбт единица/1/ към Империалистите*соросоиди* Либерали*Глобалисти , единици на Babylon./ Крайно/левите турболиберали/. Да си спомним какво мислеше Другарят Живков/ Велик Син на Народа и Вечен Председател на Държавният Съвет/ на Н.Р.България. за лявосектантският курс. А , днес тези или тяхното потомство са се превърнали в Чорбаджии и Кулаци.
  : 5 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ти си психично болен бе. Къде видя човека да ти говори за САЩ и соросоиди? Това комунягите сте психично болни хора.
  : 4 !
 • Октомври 4.3 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Значи автора пише за уолт дисни./ Сащ/ Как да не пише за Сащ , а уолт дисни е един Мегасорос . Един вид сорос е като пионерче пред уолт дисни. Ама ти тези неща не ги ли знаеш бе ? Ами и ти си соросоид както и автора. В смисъл вие сте Проводници на някакъв атлантизъм. А , той като цяло е Враждебен на Народа/ Член*5/ и е вИдИмО.
  : 3 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Политическата коректност е новият вид цензура, при който ти сам се страхуваш да кажеш фактите в очите, защото някой ще вземе да се обиди от тях и да те осъди. Какво да се прави - хората деградираха в някакви мамини синчета, циврещи за щяло и нещяло...
 • МММ 3.1 МММ преди 7 месеца Профил на трол?
  политическа коректност, расово разнообразие, да има чернокожи, да има LGBT хора (като Льофу в „Красавицата и звяра”) Политкоректност - това е рафинираното лицемерие, което изопачава дори цвета на кожата, в името на това лицемерие лишава човечеството от история, да се забррави всички о да се чипират мозъците на новородените и слабоумните с изопачена и просто неистина. Дори силите на злото се стра виж още ›› хуват от приказките, и върху тях посягат. И защо ще трябва да се отделя централното масто на векове съществувалите персонажи, които отразяват интересите и историята на масовото човечество, в угода на една минимялна или малка част от него, която има многжо малък принос занеговотоо развитшие, освен ако за принос в развитието се счита безконтролното създаване на милиарди деца, обречени на гладно, безкултурно и болно съществуване. Човечеството сега под властта на зловещите тайни сили стремително се изражда психически и се поставя под тяхно влияние, скрито зад лицемерна грижа под формата на "права на чавека" и псевдодемокрация.
  : 0 !
 • ееее, стига вече 3.2 ееее, стига вече преди 7 месеца Профил на трол?
  Най-правилният и безкомпромисен отговор на въпроса за РАЗНО - ТРИДЕСЕТ И ТРИПОЛОВО СЕКСУАЛНИТЕ дава отговорът на въпроса "КОЙ ПРАВИ ДЕЦАТА" - двама мъже, две жени, петият и шестият ли пол и т.н. И да не би "обратните"(които и да се подразбират)да са лишени от право на образование, работа, култура, жилище, и т.н. Е, дори им позволяват някои градоначалнички да си ветреятбоядис виж още ›› ани в разово някои части, дори имат прво да 2000 полицаи ги пазят от някои мачовци да не им посинят и повиолетят интимните части безплатно, ама айде, нейсе. Ама не, те искат да накарат обществото да ги обича, и ... съответно да им се "отвори", т.е. да ги улесни, а дори да извърши престъпление, като им осигури право да си отглеждат младо поколение, пак за улеснение.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  И така не е политически коректно, трябваше да транссексуален гей мюсюлманин, бежанец от Африка. Политкоректноста е цензура в най страшната и форма. А Гойко Митич в най добрите му дни щеше да е идеален като баща на Покахонтас. Можеше дори да амбицира малкият Баце да прочете още нещо освен "Винету".
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ама кой изобщо ви обръща внимание, бе? Вие правету гали, мръсни, смърдливи паради, за да ви забележат, та да ви се увеличи възможността да хванете още някоя риба за неестествените си страсти. Придобити от лигавщина, материално избилие и невъзпитание. От желание да правите нещо по-така, вместо нещо по-полезно. Никого не интересувате и това ви дразни. Предизвиквате. Дано ви забележат. За жалост пра виж още ›› вите и престъпление някои от вас - развращавате невръстни. Само на 2.5 % от хората тези отклонения са естествени, предопределени от химията на организма им. Но точно те са фини, добри, възпитани обазовани хора. Останалите са гамени, хулигани, илитерати, които търсят "силни усещания", изява, но са много тъпи за да си осигурят правилните.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Не съм си сложил(а) аватар защото не видях нито един "политкоректен". В Холивуд и в частност Дисни, всчки са от нас - LGBT и трябва да защитават и прокламират правата ни. Крайно-левите турбо-либерали и почитателите на "политкоректноста", не са причината към нас да се отнасяте негативно. Защо се грижите за нашите свободи, а не погледнете собственото си "свободно" същес виж още ›› вувание? Кога ще ни оставитв намира?
 • Октомври 1.1 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Дали ще си обратен/а/ или хетеросексуален/а ти имаш еди и същи права по Конституцията на Р.България с мен който е хетеросексуален/ стандартен/ Така , но като общо положение на нещата аз имам право на брак с жена , да осиновявам , имаш и ти и ако си жена нали с мъж , но ти си избрал*а/случило се/ да искаш с твоят пол.
  : 4 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Да добре , но Е Неестествено за Народа ти да пропагандираш това което си , а аз просто НИКОГА НЕ СЪМ И имал НУЖДА да го правя и не съм го и правил и не го И правя. И не Народа/Член*5/ трябва да свиква с тези твой НЕЕСТЕСТВЕНОСТИ , а ти трябва да се съобразиш с НАРОДА/Член*5/
  : 1 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
  Както вече от моят анализ към теб е видимно , че няма нужда от подобни организации в Р.България. Тук в РОДИНАТА , Народа/Член*5/ без значение от коя вяра е или е атеист/ка Е КОНСЕРВАТИВЕН . Точка , край. Изобщо не ме интересува как е в Германия или Холандия. Но лгбт тук Изобщо няма да приеме този анализ. Дори напротив. А , именно това ви пооставя в списъка на Враждебните към Народа/ организации/
  : 1 !