С кола в морето и глоба за концесионера

Още от автора

На плаж Перла, очевидци заснеха нарушение, при което мъж кара джипа си по плажната ивица и затъва във водата. Наглед комичната ситуация, предизвика вълна от коментари в онлайн пространството. Сигурно си казвате, че това е поредният абсурд в България. Е, така е. Но пък и всеки абсурд трябва да бъде разглеждан сам за себе си и да бъде сигнализирано за него, за да не се стига до нов такъв.

Да караш джип по плажа, без съмнение е наглост. Да искаш помощ за затъналия си във водата джип е още по-голяма наглост. Това е част от родния манталитет, според който всичко е позволено, ако няма кой да те види и да те накаже. Е, в случая имаше. От играчка, стана плачка, когато задницата на джипа е затънала.

Министерството обаче наказа концесионера на плажа, все пак да си отварял очите; и обяви телефон и имейл, на който граждани да сигнализират за нередности по плажната ивица. Това обнадеждава, че има възможност и да не сме Абсурдистан, за какъвто сме обявени в социалките от недоволни граждани. Тук не е важен този, който си кара джипа по плажа. Идиоти много! Важна е навременната реакция на министерството.

Трябва да напомним, че не винаги институциите реагират навреме. Затова и много дюни окапаха по крайбрежието. А концесионер си строи направо във водата заведение. И ако институциите ни уверяват, че всичко е наред, ние, като граждани, трябва да имаме критичен прочит на всяко събитие. Да разбираме проблемите на нашето общество и да се стремим да предлагаме решения.

Във всеки подобен случай, гражданите трябва да изискват разумна реакция от страна на държавата, ако тя не се самосезира, както е при този плажен инцидент.

Похвално е, че гражданите сигнализират и държавата реагира. Това е правилният тандем, който трябва да работи, за да ни доведе до нормалност. Иначе, да - много е смешно. Но може би трябва да започнем да мислим сериозно и градивно.