Небрежни шофьори - повече глоби

Още от автора

Лятото е сезонът на превишената скорост и катастрофите. Всеки ден по пътищата на България продължава войната с автомобили, която сами си организираме, като не спазваме ограничението на скоростта и знаците по магистрали и улици. Ясно е, че нещо трябва да се промени. Вероятно да се дисциплинират повече шофьорите, чрез разяснителни кампании и активна роля на ДАИ.

Аз не съм съд, за да съдя, но е факт, че шофьорите в България са невнимателни и бързат.

А бързайки, печелят само от 5-10 минути.

Какъв е начинът да се справим с това?

Нека да вземем пример от Гърция. Простичко е - страшно високо глоби. Би трябвало да сте забелязали, че всеки български шофьор, свикнал да престъпва всички правила, веднъж щом попадне в Гърция, внезапно преживява огромна промяна на дисциплината. Става кротък, внимателен, бдителен. Не нарушава никакви забрани, не изпреварва като ненормален. Зорко следи километража във всеки момент. 

А пък на връщане от Гърция става обратното. Веднъж попаднал в нашенски условия, шофьорът се връща към старите си маневри и нарушения. На лицето му се изписва готовност, надува газта и действа като герой от "Бързи и яростни". Тъкмо да избие цялото това старание и внимателност, което е натрупал зад граница. 

Тоест и да е до манталитет, този манталитет много простичко може да бъде превъзпитан и променян. Само два месеца по-високо глоби и всичко ще дойде на мястото. Изведнъж и българските магистрали и шосета ще се превърнат в цивилизовани, спокойни места, в които просто стигаш от точка А до точка Б.