За трите тестиса и законОТВОРЦИТЕ

Още от автора

Работата на българските законОТВОРЦИ в парламента много ми напомня на един доста стар виц: 

Зайо Байо видял, че горските животни бягат през глава кой където му видят очите. Едва успял да спре Кумчо Вълчо, който тичал последен с изплезен език. Попитал го какво става, къде са хукнали всички? Вълчо задъхан му обяснил:

- Лъвът е заповядал на стражарите да отрежат едната топка на всеки, който има три тестиса.

- Ти колко имаш - попитал Зайо.

- Две – отговорил Вълчо.

- Тогава защо бягаш – продължил да пита Дългоухия.

- Стражарите първо режат, после броят – отвърнал вълкът. 

Какво е общото между вица и творците на българските закони ли? Ами, погледнете каква продукция дава Народното събрание. В повечето случаи депутатите първо приемат закони, а после ги отварят отново и броят колко грешки са направили в тях, за да ги поправят. След време пак ги отварят, пак намират грешки и за пореден път приемат „Закон за изменение и допълнение на Закона за...”.

Един от най-важните за обикновения гражданин закони – този за здравето, е обнародван в Държавен вестник на 10 август 2004 г. Влязъл е в сила от 1 януари 2005 г. От тогава досега е променян 77 пъти /?!/. Последното изменение и допълнение в него е от 23 юли т.г. И най-добрата врачка не би могла да предскаже още колко промени ще претърпи този закон. За какво здравеопазване в България да говорим, като „операционната” система, с която то трябва да работи – Законът за здравето, непрекъснато се изменя?

Друг закон, който пряко касае бъдещето на нацията – този за предучилищното и училищното образование, за по-малко от година е променян четири пъти. Той е влязъл в сила на 1 август 2016 г. Първото му изменение и допълнение е публикувано в Държавен вестник на 9 декември 2016 г., а второто – на 30 декември 2016 г.

Самото образование е една от най-малтретираните с всякакви измишльотини обществени сфери у нас. От десетилетия почти всеки новоназначен шеф на просветното министерство поема поста с убеждението, че светът започва от него. И подкарва поредните промени, докато на учителите, на учениците и на техните родители им се завие свят. Справка - действащият до август 2016 г. Закон за народната просвета. Преди да бъде отменен, той е променян 38 пъти...

Важният за всички граждани на Република България Закон за Министерството на вътрешните работи също е претърпял много корекции. Обнародван е в Държавен вестник бр. 58 от 27 юни 2014 г. Устискал е в първоначалния вид, в който законОТВОРЦИТЕ в Народното събрание са го приели, само пет месеца – до ноември същата година. Досега е променян 25 пъти – за последно на 23 юли т.г.

От 12 май 2009 г. досега Законът за отбраната и въръжените сили на Република България е изменян и допълван 40 пъти...

Мога да продължа на практика до безкрайност с примерите от българско законотворчество в стил „първо режем, после броим”.

Господа /уж/ представители на народа в Народното събрание! Според вас, как се нарича инженер, на който е възложено да проектира нова машина и той допусне в проекта си 77 грешки? И за колко минути ще бъде уволнен от своя работодател? Според мен такъв „специалист” се нарича НЕКАДЪРНИК!

А вас как да ви наричаме, след като произвеждате толкова много брак? На всичкото отгоре сте хората, които ползват най-големи привилегии в държавата. Щом сте се цанили за слуги на народа, свършете нещо свястно! Ако не можете, хващайте гората...