X
 
 

Слави Трифонов - новият месия, но от старата кесия

Автор: Тодор Беленски
7722 16

Още от автора

Изчетох с голям интерес лавината от мнения по повод новите политически планове на Слави Трифонов. От чисто носталгичните мнения за краят на ерата “Шоуто на Слави" до най-различни сценарии за задкулисни договорки и хитри колаборации. Ще споделя с вас най-интересните от тях и накратко личната си позиция.

Слави като бъдеща подлога на ГЕРБ

Може би най-популярната теза. Според застъпниците й, шоуменът от Учин дол ще бъде просто придатък към съществуващото статукво. Припомнят се стартът на кариерата на Трифонов и сенчестите моменти в нея, свързани със силови групировки. Тази теза не е лишена от логика и вече има примери за подобно политическо поведение от различни партии, също свирещи по тънката струна на патриотичните настроения.

Слави като разместване на пластовете в политиката

Доста от мненията посочват, че Трифонов няма да събере нужната подкрепа, за да управлява страната, но ще се превърне в трудно заобиколим фактор. Ако предположим, че успее да влезе в парламента и се превърне в трета или четвърта политическа сила, това може да му даде възможност за важна законодателна роля. Това също е вариант, който не е за пренебрегване.

Слави като "новото лице на Доган"

Най-интересната лично за мен теза. Тя разглежда и премиера Бойко Борисов като проекция на "дългата ръка на Доган". Подобно схващане също не бива да бъде пренебрегвано с лека ръка. В случай, че тази теза се окаже вярна, това може би означава, че Трифонов има сериозни шансове да застане начело на държавата. Против подобно мнение сочи поведение на медиите, свързани с медийния олигарх Пеевски. Дали е възможно това да бъде само "блъф и измама", всеки сам може да прецени.

Слави като "месия за промяна"

Може би наивно, може би твърде оптимистично, това мнение също битува в българското публично пространство. Което не е толкова учудващо, като се има предвид колко дискредитирани са настоящите политически фигури и партии. Поддръжниците на тезата вярват, че Слави може да е "новото лице на промяната".

Референдум до дупка

Това e застъпваната от самия Трифонов теза. Щом исканите промени не се случила извън парламента, трябва да се влезе вътре. Шоуменът изглежда вярва, че с промяната на властовата инфраструктура, ще бъде генерирана и промяна на кадрово ниво. Дали това ще донесе качествена промяна, отново всеки има собствено мнение по въпроса.

Личното ми мнение е, че каквото и да се случи, няма да последва съществена промяна в обществото. Масово продължава да битува представата, че някой "ще дойде и ще ни оправи". Какво точно ще "оправи"? Икономиката, здравеопазването, образованието или медийната среда?

Единствено в последното Слави и екипът му имат някакъв опит. А какво са медиите? Саморегулираща се система? Финансирана по какъв начин? Трифонов рецитира кои страни са пред нас по свобода на словото. Там изреди екзотични държави като Бутан и Коморските острови, за които признавам си не съм запознат. Но там бяха наредени и "държави" като Косово и Украйна. Сериозно,l вярва ли някой, че в Косово има свободно изразяване на просръбска позиция или в Украйна на проруска? Да, в България има проблем със свободата на изразяване, но доста често тя се състои в автоцензура.

Истината е, че обществото продължава да чака месията, защото не иска да поеме отговорност за собствената си съдба. Като се започне от личната култура при битовите проблеми - от войната по пътищата до повсеместното замърсяване и се стигне до ниската политическа култура и липсата на гражданска активност.

Спомням си например, как набързо беше решено България да се снабди с изтребители F-16 и то с политическо, а не с експертно решение. Около сделката има още куп скандални и проблемни неща, като цена, начин на плащане, гаранции и.т.н. Но Слави не протестира пред парламента заради това. Сякаш не е по-важен казус -  за какво се харчат пари, които ще се изплащат поколения напред, а колко ще са депутатите в парламента. Никой няма да реши вашите проблеми. Никой няма да защити вашите права. Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители?

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 20 потребители
 • ИХТБТ + ПИМЕ 11 ИХТБТ + ПИМЕ преди 3 месеца Профил на трол?
  Трифона ръководеше окупацията на АОНСУ /днес Н`БУ/ организирата от БКП община Витоша. Закономерно е да го бутнат при жълтият комунист Борисков.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Тоше, ти поглеждал ли си се в огледалото скоро! Погледни се първо и след това коментирай Слави Трифонов! Я кажи колко лева ти платиха за статийката? 5 лв?
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  I se pregledai pri nevrolog , za6toto skoro v qslata ti , NQMA DA IMA DAJE I SLAMA !
  : 2 !
 • мумията се завръща по руски сценарий 9 мумията се завръща по руски сценарий преди 3 месеца Профил на трол?
  като шоумен е толкова блудкав и изчерпан, че в политиката може и наистина да стане смешен и да се осира и без да се напъва толкова - мумията се завръща омотана с тоалетна хартия - вече му дигнаха мавзолей за 5 милина:marica.bg/slavi-zazhivq-v-rezidenciq-za-5-miliona-Article-105384.html?fb_comment_id=1733987063335446_1735510229849796
 • Уточнител 8 Уточнител преди 3 месеца Профил на трол?
  Тодорчо Б. май че е от "нашите" червени момченца (внуци на АБпФК, респ. внуци на Слугите им)
 • след еднокнижния Борисов - некачествен чалгаджия ШЪ твори 'качествена' политика 7 след еднокнижния Борисов - некачествен чалгаджия ШЪ твори 'качествена' политика преди 3 месеца Профил на трол?
  ще цъфнем и вържем със Слави - "Ще ти скъсам гъза", "За крадец не ставаш сине, ти си будала", "Едно ферари с цвят червен, едно за теб, едно за мен"... до там я опряхме - БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Daaaaa..... syvsem skoro 6te ima takiva , sys skysani gyzove !
  : 5 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  В сравнение с вас, драги зависими журналисти, Слави е китка.
 • ГУРУБЛЕНЕЦ 6.1 ГУРУБЛЕНЕЦ преди 3 месеца Профил на трол?
  ПРАВИЛНОТО ТРѣБЕ ДА Е: „НѣМА ТАКАВА ДЪРЖАВА”- ОН ТАКА ГА ПЕЙ.
  : 1 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Не харесвам Слави но... нещастните зависими журналисти могат само да взимат пример от него.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Айде стига с тези месии, спасители и прочее. Българинът опитва различни варианти, нищо лошо. Аман от обслужващи журналисти.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Да, Беленски, Трифонов няма опит в управлението, но пък Герб и БКП/БСП го имат в изобилие! Както и ДПС и другите идиоти! Не си разбрал, че за България честността е по-важна от опита!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Евала, щом за теб Слави е олицетворение на честността.
  : 7 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Медия ли..??
Нагоре
missing image
Напрежение между Русия и Испания

Руският посланик в Испания Юрий Корчагин заяви, че е възмутен от публикациите в испанския вестник El Pais, включително за съществуването на определена...