Трюдо ми е черен пред очите

Още от автора

Расистки скандал тресе Канада и политкоректния свят (същият свят, който наскоро обвини чернокожия комик Дейв Шапел в „бял супремацизъм”). Канадският премиер Джъстин Трюдо се появи на снимки отпреди 20-ина години, облечен като арабски принц, с боядисана в кафяво кожа (или т. нар. „браунфейс”). Възгласите не закъсняха – расист! Трюдо дори сам призна, че това, което е направил, е расистко. Предаде се без бой, без да се опита да се обяснява, сякаш знае много добре какво очаква либералният свят от него – да преклони бялото си лице, за да получи прошка от засегнатите. Така и стана.

Е, това ако не са бели кахъри – не знам кое е. Всъщност, не, момент – това е расистко! Защо кахърите да са само бели, а?! Айде, край, замина ми кариерата в Америка...

Снимката, на която Джъстин Трюдо е маскиран като арабски принц (да не кажем направо Аладин), е от 2001-ва година и е заснета по време на маскен бал под мотото „Арабски нощи”. Впоследствие той сам призна и за свое участие и в гимназистко шоу за таланти, където сегашният премиер е маскиран като ямаец, с черна боя по кожата (блекфейс) и пее традиционна ямайска песен за товарене на банани в лодки. И в двата случая Трюдо няма верен ход. Сега – защо е с кафява боя на лицето? Ако пък беше бял – защо е бял, като арабите не са бели, а? Хоп, пак расизъм. Единственият верен ход – да не се ходи на маскен бал. Или директно да се сърдят на организаторите на въпросния бал, пък ако ще и хората просто да са искали да се позабавляват тематично с героите от Аладин.

В този ред на мисли, тежко им и горко на всички, дето се занимават с маскени балове, косплей и прочие. След 20-ина години 90% от хората, правили някога косплей на Comic Con, ще са някакъв вид расисти. А ако дотогава вече е расизъм към животните да се маскираш като животно – край. Не ми се мисли и на мен, като за един празник в училище се маскирах като Батман. Не стига, че маската е черна (расизъм, разбира се), ами и как да знам, че Майкъл Кийтън не е направил (или не му предстои да направи) нещо я расистко, я сексистко и впоследствие през 2040-а на сигнала на Батман се гледа като на свастика? Ще ми извадят снимката от пиеската и край с политическата ми кариера.

Идеята е, че когато Трюдо е направил това, подобни действия не се смятаха за расизъм и е нямало как да знае, че един ден това ще бъде така. Времената се менят, хората – също. В днешно време никой не вижда смисъл да го прави, защото нравите и разбиранията се промениха много за тези близо 20 години – сега всички са наясно, че не е окей, както и всички са наясно, че не е впечатляващо и както преди, така и сега, е чисто и просто въпрос на лош вкус.

Ами в България? Колко актьори от комедийни шоута трябва да обявим за расисти, задето са изиграли образи на роми или чернокожи? И редно ли е изобщо това да се смята за расизъм, когато е въпрос на шега, особено докато имаме толкова много ужасни случаи на истински расизъм, срещу които не се предприемат адекватни действия? Колко реч на омразата се лее дори от трибуната на Парламента? Ами системният институционален расизъм в уж либералните САЩ? Ето това е истински расизъм. Така че хайде да спрем да съдим хората за вицове и забавления, които масово са били приети за безобидни преди 20+ години, искате ли? Дет’ се вика по наши земи – да се разберем като бели хора.

За финал – не ми се мисли какво ще стане с Арнолд Шварценегер, ако американците разберат какво му значи името. Защото 100% идва времето, в което политическата коректност ще диктува смяна на името, ако то не е достатъчно угодно на новите политкоректни правила.