Нивото на българското образование или защо родителите дават по 50 лв. за частни уроци

Още от автора

Всеизвестен факт е, че нивото на образованието ни спада. Но едва ли пък всеки отчита факта, че навлизат иновации в образованието, има лаптопи, проектори, интерактивни дъски. И усилието децата да играят в клас и така да се обучават. Децата играят на игри в клас и така се учат. 

И все пак недоволстваме как се налага да се плащат по 50 лева за частен урок. Действително, със скромния родителски бюджет, разходът е сериозен. Но макар да е скъпо, необходимо е за по-добри умения на детето. Разликата между частните уроци и уроците в клас е не чак толкова в това, че частните учители са по-добри, а в това, че нищо не може да замени персоналното обучение. Обръща им се много повече внимание, отколкото в класната стая. Имат цялата грижа на учителя и спокойна обстановка. В миналото, още по време на Римската империя, древните римляни, търсели педагози за децата си: тъкмо тази персонална практика и лично отношение са били най-важният начин на обучение. 

Но нас ни тресе и друг проблем. Има недостиг на кадри за образованието, защото все по-малко хора искат да работят като учители. Въпреки повишените заплати, няма желаещи.  Но има и места, на които за едно учителско място се борят по 50 учители. Има много хора с педагогическо образование, които са извън училищната мрежа. За тях професията трябва да стане по-привлекателна. И това да не става с празни обещания, че до еди си коя година заплатата щяла да стане 1700-1800 лева. Това го слушаме винаги и как винаги става така - обикновено преди избори. 

Проблемът на българското образование е, че трябва да има официална стратегия за него за следващите години, за да е ясно накъде се развива.

Това обаче изисква дългосрочна перспектива. Не дори в пет години, а в петдесет напред. Едва ли обаче има политик, който да не е преценил, че може би ще е на власт за кратко, затова трябва да си оползотвори времето за други и по-лично облагодетелстващи го неща. Дотогава е ясно: плащаме по 50 лв. за уроци и разчитаме на римския модел.