Грета майка България!

Още от автора

Няма избори, няма главен прокурр, няма протести и няма Джок Полфрийман. България има една новина и това е Грета. Грета майка България!

Прав е Жоро, когато казва, че не трябва обществото да се подиграва на Грета Тунберг. Прав е, когато казва, че тя – Грета – е лесна мишена за критики и обиди. Прав е, когато казва, че независимо от кого идва посланието, обществото е редно да му обърне внимание. И най-вече е прав в подбора на името на село Разчеклянци, защото това може би е най-доброто име на село (макар и несъществуващо), което съм чувал в последно време.

“Не може ли и Грета Тунберг да е нормален тийнеджър – като Тита, Сузанита, Гери-Никол и други такива смятани у нас за нормални тийнейджъри”– ето с кое не съм съгласен в иначе чудесния коментар на Жоро. Защото децата не се разделят на два модела: “Синдром на Аспергер” и „Синдром на обладаването от Луцифер и Буда“. Няма време разделно: „Грета или наргилета“.

Защо Грета не е подходящ модел?

От всички възрастови групи децата са най-свободни откъм задължения – имат само едно: да ходят на училище. И точно едно дете, което не ходи на училище, заради глобалното затопляне ли трябва да бъде идеализирано като ролеви модел? Сравнено с някой Моцарт или Айнщайн само заради Синдрома на Аспергер? Че то по същата логика можем да сравним кварталния алкохолик Пешо Мастиката с алкохолика Достоевски – и двамата имат една диагноза – алкохолизъм. Ама това достатъчно ли е да поставим знак за равенство между Фьодор Михайлович и Пешо Мастикич? Не, щото Пешо, като се напие, също казва, че красотата ще спаси света…

Да не ходиш на училище заради глобалното затопляне е все едно да не пиеш кафе, защото в София има много бездомни кучета.

Да, удобно е да се направи паралел: „По скалата от Грета до Сузанита какво искате да стане с Вашето дете, да говори в ООН, или като го видят, да казват „О, не!“

Ама (утопично се питам аз) не може ли Грета вместо Сузанита, да е като Елена Димова – медалист от международна олимпиада по математика, която заедно със своя отбор, представляващи България, печелят общо 32 медала?

Или да е като Кристина Стоянова от СМГ, която, като част от българския отбор по математика, стана шампион на 22-рото Световно математическо състезание?

Не може ли (продължавам утопично да се питам) Грета вместо Сузанита, да е като Татяна Иванова от Добрич, награденото с медал от NASA момиче, което може да стане следващият български космонавт?

И, забележете, всички тези момичета ходят на училище! И са много по-добър ролеви модел не само за тийнейджърите, а и за възрастните.

Някой може да каже, че те не са представителна извадка за тийнейджърите. Ами… Грета Тунберг също. Защото, както завършва Жоро в коментара си: „Нейните думи обаче, очевидно, нямат ефект върху масите – не отговаря на никакви социални изисквания за държание на тийнейджър, няма грим, няма скъпи дрешки, няма кой да ги слуша такива.“, по същия начин мога и аз да заключа, че гореизброените момичета нямат реклама и морална и финансова подкрепа от партии, НПО-та и цялото прогресивно човечество, нямат известни богати родители и нямат Аспергер – кой ти ги гледа такива? Дай да видим Грета как громи Тръмп.

Удобно е да се пише за Тунберг и нейните истини. Утопично е да се пише за момичетата с медали, които не се оплакват, че някой им е откраднал мечтите, а учат, борят се и си ги сбъдват сами.

 

P.S. Този коментар всъщност няма нищо общо нито с Жоро, нито с Грета. Просто си намерих повод да Ви разкажа (или дай Боже – припомня) за успехите на тези момичета. Да Ви кажа, че нещата не се свеждат от черно и бяло, до ООН vs. някой прокиснал чалга-клуб. Да Ви кажа, че ако Вашето дете трябва да намери своя ролеви модел, да не търсите в Швеция. А тук.