Събуди ли се, народе?

Още от автора

Хелоуин мина, но някои хора все още са маскирани. Сложили са маските на лицемерието, фалша и псевдопатриотизма. Защо псевдопатриотизъм ли? Ето защо. Днес какъв ден е? Когато задам този въпрос, всеки трети ми отговаря: „Как така днес? Вчера беше Хелоуин.“. След 5-минутен размисъл се сеща, че 1-ви ноември „май наистина беше някакъв празник, май на културата“.

Не, явно още си на майска вълна. Днес е Денят на българските будители. А, и на българската журналистика. (да ми е честит празникът) За кого се сещаш, когато чуеш думата „будител“? Когато бях 4-ти клас, класната ни ръководителка ни попита какво празнуваме на 1-ви ноември и едно срамежливо момче вдигна ръка и каза: „Денят на будителите, госпожо“. Но на въпроса какво е това „будител“, той отвърна: „Часовникът, който ни буди рано сутрин.“ Е, нямаме право да се подиграваме, защото грешката детето да не знае значението на думата най-вероятно е в родителите. Не можем за всичко да виним образователната система. И тя си има своите недостатъци и то доста, но нека бъдем обективни. Все пак детето от рано започва да пита какво означава тази или онази думичка и родителят е длъжен да му отговори, така че то да го разбере и осмисли.

Жалкото е, че в днешно време и 20-годишните биха отговорили по същия начин. Това не е даже жалко, а много много трагично. Разбира се, не слагам всички под общ знаменател, но наистина са много. Българите далеч не сме позитивен народ. Доказателство за това е народната ни поговорка „Много хубаво не е на хубаво“. Имаме навика да взимаме най-лошото от предишните поколения и да гледаме с пренебрежение към добрите постъпки и примери от миналото. Загубили сме критичното си мислене, защото всичко ни е дадено, както се казва „на тепсия“. Положението е следното: лягаш си с вещица, а се събуждаш до народна будителка. Защо ли така сме устроени или какво ни направи такива?

Живеем в епоха, в която технологиите са превзели всичко наоколо. Социалните мрежи дават възможност на всеки един от нас да бъде „будител“. Интересното е, че смисловият паралел на думата „будител“ в социалните мрежи е „инфлуенсър“. Функциите и на двамата обаче са толкова различни, колкото различни са САЩ и България в културно и политическо отношение.

Нима днешните инфлуенсъри са нашите будители и ще ни поведат към по-добро и светло бъдеще? Да, но най-вече в Инстаграм и неговите трендове. Благодарение на тях ще се научим как да се снимаме по-добре, да си обработваме снимките по-професионално, докато не заприличаме тотално на някакви Инстаграм кукли, подобно на „куклите“ на д-р Енчев. За инфлуенсъри се смятат Николета Лозанова, Азис, или просто някое красиво момиче, което благодарение на разголените си снимки, плюс някое друго левче от възрастен спонсор, се е домогнала до хилядите последователи в социалните мрежи. Спомняте ли си за Дядо Добри или Отец Иван? Те бяха истинските хора с кауза, а не просто евтин ПР, чиято цел е известност.

Съученикът ми явно е бил прав – будителите наистина ни будят. Слагат край на илюзиите ни, на това, което ни пречи да бъдем по-добри и ни водят към по-добро.

Сам избери дали ще бъдеш събуден или ще спиш вечен сън.

Лека нощ.