Болнични ли? Много ви здраве от държавата!

Още от автора

Новината гръмна – след първи януари, първият ден от болничния няма да се изплаща нито от държавата, нито от работодателя, а ще е за сметка на служителя. Защо? Защото има една група тарикати, които си взимат по 1-2 дни болнични без да са болни, че да си направят дълъг уикенд покрай празниците. Това наистина е проблем, защото все пак сме в страната на тарикатлъка. Само че други решения като, например, да бъдат глобявани лекарите, издаващи фалшиви болнични, с което да се реши целият проблем, не се обсъждат.

Обяснение има – например, че в Парламента вече тренират новия закон и са отишли болни на работа. Само така може да се даде отговор на въпроса „Кой болен тип го измисли това?!”. Само че, в края на краищата, независимо дали е болeн или не, дали си плаща редовно всички осигуровки или не – болестта си е за сметка на работника.

И правилно!

Да е мислил, преди да се разболее! Защо Минчо, например, позволява на безплатно возещия се в рейса бездомник да му кашля в лицето? И защо се хваща за дръжките в градския транспорт като знае, че там е пълно с бацили? А знаете ли по кое има много бацили? По парите! Заради такива като Минчо, дето ги пипат с болните си ръце. Затова му се взимат парите на Минчо – че като се разболее – да не ги обацили съвсем!

Ами жените? Не стига, че са имали наглостта да излязат от кухнята и да работят, ами сега искат и да им се плаща болничен, като отсъстват за ден! Каква причина може да има Мария, че да отсъства за цял ден? От някакъв си там месечен цикъл много я боляло, прегъвала се от болки, докато е в ПМС (какво изобщо е това ПМС?), кървяла, тинтири-минтири. Като е имала нещастието да се роди жена и да е от единствения пол, способен да дава живот – това не е работа нито на държавата, нито на работодателя. Вярно, че и държавата, и работодателят могат да се гаврят с нея както си искат, но това няма общо с даването на живот, то е само за удоволствие. За какво да ѝ се плаща на Мария за тоя ден? То даже е от уважение към нея, да не го чувства като платена любов. Ето, уважаваме ги женките, кво?

Гошо пък се бил натровил със стари яйца и бекон, донесени в местния супермаркет от незаконен склад и през 5 минути тичал до тоалетната. Така му се пада, задето яде бекон! Децата в Сомалия няма какво да ядат, тоя бекон ще ми яде, че и за закуска, моля ти се! Никакъв платен болничен за Гошо, пу!

Най-добрите служители са тези, които идват в офиса въпреки всичко. Като Пепи. Пепи живее от заплата до заплата, месец за месец и ден за ден, знае, че не може да си позволи да изпусне цял ден заплащане, защото изплаща ипотека и едва свързва двата края. Затова идва болен, пък ако ще да има едновременно и свински, и птичи грип, заради които като се изкашля и от устата му излитат храчки с формата на крилати прасета. Вярно, гадно е, но правилата са си правила – разболееш ли се – трябва да бъдеш наказан, независимо дали чинно си плащаш осигуровките всеки месец като примерен гражданин.

След пет дни, в които не си взима болничен, Пепи заразява абсолютно всички в офиса и остава сам. Но тъй като припада на бюрото си и не може да свърши работата на целия офис, го уволняват и си губи жилището. Сега нощем спи незаконно в един незаконен хранителен склад, а денем се вози гратис в градския транспорт, опипва женките и кашля в лицата на хората.

Честита нова година и влагайте повече в пожеланието „Живи и здрави”, че явно ще се налага.