X
 
 

Болнични ли? Много ви здраве от държавата!

Автор: Георги Емилов
13227 1

Още от автора

Новината гръмна – след първи януари, първият ден от болничния няма да се изплаща нито от държавата, нито от работодателя, а ще е за сметка на служителя. Защо? Защото има една група тарикати, които си взимат по 1-2 дни болнични без да са болни, че да си направят дълъг уикенд покрай празниците. Това наистина е проблем, защото все пак сме в страната на тарикатлъка. Само че други решения като, например, да бъдат глобявани лекарите, издаващи фалшиви болнични, с което да се реши целият проблем, не се обсъждат.

Обяснение има – например, че в Парламента вече тренират новия закон и са отишли болни на работа. Само така може да се даде отговор на въпроса „Кой болен тип го измисли това?!”. Само че, в края на краищата, независимо дали е болeн или не, дали си плаща редовно всички осигуровки или не – болестта си е за сметка на работника.

И правилно!

Да е мислил, преди да се разболее! Защо Минчо, например, позволява на безплатно возещия се в рейса бездомник да му кашля в лицето? И защо се хваща за дръжките в градския транспорт като знае, че там е пълно с бацили? А знаете ли по кое има много бацили? По парите! Заради такива като Минчо, дето ги пипат с болните си ръце. Затова му се взимат парите на Минчо – че като се разболее – да не ги обацили съвсем!

Ами жените? Не стига, че са имали наглостта да излязат от кухнята и да работят, ами сега искат и да им се плаща болничен, като отсъстват за ден! Каква причина може да има Мария, че да отсъства за цял ден? От някакъв си там месечен цикъл много я боляло, прегъвала се от болки, докато е в ПМС (какво изобщо е това ПМС?), кървяла, тинтири-минтири. Като е имала нещастието да се роди жена и да е от единствения пол, способен да дава живот – това не е работа нито на държавата, нито на работодателя. Вярно, че и държавата, и работодателят могат да се гаврят с нея както си искат, но това няма общо с даването на живот, то е само за удоволствие. За какво да ѝ се плаща на Мария за тоя ден? То даже е от уважение към нея, да не го чувства като платена любов. Ето, уважаваме ги женките, кво?

Гошо пък се бил натровил със стари яйца и бекон, донесени в местния супермаркет от незаконен склад и през 5 минути тичал до тоалетната. Така му се пада, задето яде бекон! Децата в Сомалия няма какво да ядат, тоя бекон ще ми яде, че и за закуска, моля ти се! Никакъв платен болничен за Гошо, пу!

Най-добрите служители са тези, които идват в офиса въпреки всичко. Като Пепи. Пепи живее от заплата до заплата, месец за месец и ден за ден, знае, че не може да си позволи да изпусне цял ден заплащане, защото изплаща ипотека и едва свързва двата края. Затова идва болен, пък ако ще да има едновременно и свински, и птичи грип, заради които като се изкашля и от устата му излитат храчки с формата на крилати прасета. Вярно, гадно е, но правилата са си правила – разболееш ли се – трябва да бъдеш наказан, независимо дали чинно си плащаш осигуровките всеки месец като примерен гражданин.

След пет дни, в които не си взима болничен, Пепи заразява абсолютно всички в офиса и остава сам. Но тъй като припада на бюрото си и не може да свърши работата на целия офис, го уволняват и си губи жилището. Сега нощем спи незаконно в един незаконен хранителен склад, а денем се вози гратис в градския транспорт, опипва женките и кашля в лицата на хората.

Честита нова година и влагайте повече в пожеланието „Живи и здрави”, че явно ще се налага.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Пол Маккартни има таен семеен коледен албум
Пол Маккартни има таен семеен коледен албум

Пол Маккартни сподели пред BBC, че има "таен" авторски албум, който слуша само на Коледа със семейството си. Сър Пол Маккартни за пръв път говори...