X
 
 

Застрахователите ни взеха хептен за абдали

Автор: Ангел Атанасов
5235 5

Още от автора

След миналогодишното тръшкане и апокалиптични пророчества, че ако не поскъпне драстично „Гражданска отговорност“, едва ли не цялата държава ще се разпадне, застрахователните компании у нас тия дни отново отвориха приказка за въвеждането на системата „Бонус-малус“. Тя щяла да вкара кривите шофьори в правия път и да донесе най-после справедливо разпределение на финансовите последици от пътно-транспортните произшествия. Примерните водачи на МПС-та ще получават бонуси при определянето на застраховката им „Гражданска отговорност“, а непримерните – малуси. Направо като при Робин Худ – ще вземаме от лошите и ще даваме на добрите.

Реших да потърся корените на този порив на застрахователите към справедливост и алтруизъм в собствените си сметки. За моята скромна кола – двигателче 1,4 кубика, през 2015 г. съм платил 142 лв. за „Гражданска отговорност“. През 2016 г. сумата е 152 лв., през 2017 г. вече е 173 лв., през 2018 г. е 193 лв., а за тази година – 261 лв. За 5 години тя е нараснала почти двойно – дотолкова, че заради овехтяването на автомобила застраховката „Автокаско“ вече е по-малка от „Гражданската отговорност“.

Ако поскъпването на тази застраховка продължи със същите темпове, а това неизбежно ще се случи с въвеждането на „Бонус-малус", за да я платя, ще трябва да си продам возилото. Но пък никой няма да иска да я купи без платена „Гражданска отговорност“. И стигам до добре познатия параграф 22...

Потърсих корените на застрахователния алтруизъм и в интернет сайта на Асоциацията на българските застрахователи /АБЗ/. И ги намерих още в самото начало. Там пише:

АБЗ в цифри за 2018 г.

30 компании

93,2% пазарен дял

2,5 милиарда лева брутен премиен приход

1,1 милиарда лева изплатени обезщетения

5,6 милиарда лева активи

Известно е, че автомобилното застраховане е с най-голям дял в тези цифри. Излиза, че тези, които миналата година плашеха с разпад на цялата застрахователна система у нас, ако „Гражданска отговорност“ не поскъпне поне двойно, са получили 2,3 пъти по-голям брутен премиен приход, отколкото са изплатените обезщетения. Откъдето и да го погледнеш, това не е алтруизъм. По-скоро е обратното.

Порових още малко из сайта на АБЗ и с не особена изненада открих следното:

"Факт на седмицата: България е с най-висок дял на общото застраховане сред европейските държави

България е с най-висок дял на общото застраховане сред европейските държави по данни на Insurance Europe за 2018 г. Явно българите ценят автомобила си най-много в сравнение с другите европейци, като се има предвид, че имущественото застраховане у нас заема нисък дял. Същевременно, България е държавата с най-нисък дял общо на животозастраховането и здравното застраховане в структурата на общия премиен приход."

Ти да видиш! Българинът направо се натискал да плаща високи застраховки за автомобила си, защото го ценял повече от другите европейци. Ама здравето и живота си ценял по-малко, та затова по-рядко ги застраховал. Това си е цинизъм.

И още от сайта на АБЗ:

"Българският застрахователен сектор е един от най-бързо развиващите се в Европа за 2018 г.

На трето място в Европа по темп на растеж се нарежда българският застрахователен сектор за 2018 г. Пазарът ни е нараснал с 13,3% през миналата година, което е над два пъти повече от средния прираст от +6,2% за Европа. Това сочат данните от класацията на Insurance Europe - федерация, обединяваща националните застрахователни асоциации на 37 европейски страни."

И откъде е дошъл този висок темп на растеж? От поскъпналите застраховки, от какво друго. Както се очертава, догодина застрахователните компании у нас пак ще отчетат висок темп на растеж. Явно съвсем ни вземат за абдали. А и ние явно сме си такива, щом им го позволяваме.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Просто реалист 5 Просто реалист преди 3 седмици Профил на трол?
  Рядко може да се прочете по-тъпа статия. В България са едни от най-ниските застраховки. Г-н Атанасов, няма нужда да се занимавате с анализи. Не ги разбирате. Просто се разходите из Европа и проверете цифрите, другото е само напън от ваша страна. Недейте, сигурен съм, че нямате застраховка на бельото си.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  От 1973г. плащам а 1 лв. не съм ползвал?????
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Къде са ми парите след като нямам ПТП тази година?
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  На този това му е малко според мен. За такива само такива събития и най малко 493 години борисов бойко да им е премиер.Най малко
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  " ...Застрахователите ни взеха хептен за абдали..." Нима?!? А ние да сме показали, по някакъв начин, че не сме?
3-те зодии любимци на звездите през 2020
3-те зодии любимци на звездите през 2020

От хороскопа, както и от живота, не трябва да се очаква справедливост. Сега астролозите посочиха 3-те зодии, любимци на звездите през 2020 г. Те...