X
 
 

Застрахователите ни взеха хептен за абдали

Още от автора

След миналогодишното тръшкане и апокалиптични пророчества, че ако не поскъпне драстично „Гражданска отговорност“, едва ли не цялата държава ще се разпадне, застрахователните компании у нас тия дни отново отвориха приказка за въвеждането на системата „Бонус-малус“. Тя щяла да вкара кривите шофьори в правия път и да донесе най-после справедливо разпределение на финансовите последици от пътно-транспортните произшествия. Примерните водачи на МПС-та ще получават бонуси при определянето на застраховката им „Гражданска отговорност“, а непримерните – малуси. Направо като при Робин Худ – ще вземаме от лошите и ще даваме на добрите.

Реших да потърся корените на този порив на застрахователите към справедливост и алтруизъм в собствените си сметки. За моята скромна кола – двигателче 1,4 кубика, през 2015 г. съм платил 142 лв. за „Гражданска отговорност“. През 2016 г. сумата е 152 лв., през 2017 г. вече е 173 лв., през 2018 г. е 193 лв., а за тази година – 261 лв. За 5 години тя е нараснала почти двойно – дотолкова, че заради овехтяването на автомобила застраховката „Автокаско“ вече е по-малка от „Гражданската отговорност“.

Ако поскъпването на тази застраховка продължи със същите темпове, а това неизбежно ще се случи с въвеждането на „Бонус-малус", за да я платя, ще трябва да си продам возилото. Но пък никой няма да иска да я купи без платена „Гражданска отговорност“. И стигам до добре познатия параграф 22...

Потърсих корените на застрахователния алтруизъм и в интернет сайта на Асоциацията на българските застрахователи /АБЗ/. И ги намерих още в самото начало. Там пише:

АБЗ в цифри за 2018 г.

30 компании

93,2% пазарен дял

2,5 милиарда лева брутен премиен приход

1,1 милиарда лева изплатени обезщетения

5,6 милиарда лева активи

Известно е, че автомобилното застраховане е с най-голям дял в тези цифри. Излиза, че тези, които миналата година плашеха с разпад на цялата застрахователна система у нас, ако „Гражданска отговорност“ не поскъпне поне двойно, са получили 2,3 пъти по-голям брутен премиен приход, отколкото са изплатените обезщетения. Откъдето и да го погледнеш, това не е алтруизъм. По-скоро е обратното.

Порових още малко из сайта на АБЗ и с не особена изненада открих следното:

"Факт на седмицата: България е с най-висок дял на общото застраховане сред европейските държави

България е с най-висок дял на общото застраховане сред европейските държави по данни на Insurance Europe за 2018 г. Явно българите ценят автомобила си най-много в сравнение с другите европейци, като се има предвид, че имущественото застраховане у нас заема нисък дял. Същевременно, България е държавата с най-нисък дял общо на животозастраховането и здравното застраховане в структурата на общия премиен приход."

Ти да видиш! Българинът направо се натискал да плаща високи застраховки за автомобила си, защото го ценял повече от другите европейци. Ама здравето и живота си ценял по-малко, та затова по-рядко ги застраховал. Това си е цинизъм.

И още от сайта на АБЗ:

"Българският застрахователен сектор е един от най-бързо развиващите се в Европа за 2018 г.

На трето място в Европа по темп на растеж се нарежда българският застрахователен сектор за 2018 г. Пазарът ни е нараснал с 13,3% през миналата година, което е над два пъти повече от средния прираст от +6,2% за Европа. Това сочат данните от класацията на Insurance Europe - федерация, обединяваща националните застрахователни асоциации на 37 европейски страни."

И откъде е дошъл този висок темп на растеж? От поскъпналите застраховки, от какво друго. Както се очертава, догодина застрахователните компании у нас пак ще отчетат висок темп на растеж. Явно съвсем ни вземат за абдали. А и ние явно сме си такива, щом им го позволяваме.

Кой има имен ден днес, 25 юли
Кой има имен ден днес, 25 юли

На 25 юли имен ден празнуват всички, които носят името Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и производните им. Най-оригиналните...