Да правим „Домусчиев Висша Лига” и да се свършва

Още от автора

То се е видяло – Лудогорец пак ще е шампион, вече за не знам и аз кой път... девети? Десети? Петнайсти? На кого му пука? Собственикът на клуба обаче май не само не може да губи, а дори да приема равенства.

Същият този собственик, който има осем поредни титли на България.

Същият този собственик, срещу чийто отбор не беше свирена дузпа в продължение на години.

Същият този собственик, чийто звезден румънски защитник риташе с каратистки удари играчи по терена, дразнеше противниковите публики и винаги получаваше минимални наказания.

Същият този собственик, който нарече журналист на bTV „олигофрен”, задето му е задал въпрос за празни места на трибуните (каквито имаше в изобилие и в снощния мач).

Същият този собственик, според когото коментарите на мачовете, които не са във възхвала на неговия отбор, са „непатриотични”.

Кирил Домусчиев е недоволен от съдийството в един мач и коментара в друг и веднага се предприемат действия, стряскащо силно напомнящи за тоталитарните режими и несъгласните с вожда на нацията. Срещу съдията Кабаков, когото обвини за равенството с Черно море, се изля куп неподписана медийна помия (все от медиите на Домусчиев), а коментаторът Илиян Енев си тръгна, най-вероятно защото си позволи да каже „Тук трябваше да има дузпа за Локомотив” в мача между Лудогорец и Локомотив (Пловдив). Самият Енев все още не се е изказал по случая, а от телевизията казват, че раздялата е по взаимно съгласие, но ние, които гледахме мача, си знаехме още тогава и си говорихме: „Тоя коментар много непатриотичен, ще го уволнят тоя...”.

И още непроизнесъл докрай призоваващите си слова за за спешно интегриране на ВАР, последният щеше да му донесе главоболия в снощния мач на Лудогорец срещу Ференцварош, в който трябваше да има 100-процентова дузпа за унгарците заради нагла игра с ръка на Сисиньо в наказателното поле. Коментаторът на мача каза „Това си беше откровена дузпа”, което беше много непатриотично от негова страна, но после се „поправи” при гола на разградчани с истеричен вик „Го-о-о-о-ол”.

Редно е да уточня, че нито познавам Енев и Кабаков, нито имам професионални отношения с тях, като и двамата нито са ми любимци в техните професии, нито са ми непоносими. Да го кажем така – 100 пъти предпочитам коментарът на мача да е от Любо Лозанов, вместо от Илиян Енев, а за милиони пъти по-пристрастен съдия от Кабаков намирам Ивайло Стоянов – Сватбата, чиято свирка неведнъж е заподозирана в пристрастност спрямо Лудогорец. Но не е в това въпросът.

Въпросът е на две нива – футболно и медийно. От медийна гледна точка, подобен тип тоталитарно държание от страна на медиен собственик ни подсеща защо сме на 111-о място в света по свобода на словото (а вече трябва да падаме и по-надолу). От футболна гледна точка пък изглежда така, сякаш този човек няма праг на насищане и не може да търпи нищо друго освен категорични победи, за които да се пишат патриотични песни, басни, легенди и романи.

Тук сякаш прозира и един сериозен комплекс заради факта, че Лудогорец има критично малко публика, а на Кирил Домусчиев много му се иска всички да обичат отбора му (и респективно – него самия). Надали обаче има друг отбор в България, който не би изпълнил докрай трибуните на стадиона си при мач на такова високо ниво, какъвто се игра вчера в Разград. Още по-малко пък си представям друга българска публика, която да остави гостуващата агитка да я надвика и надпее в продължение на 90 минути – все недопустими неща, особено ако живееш с делюзията, че цяла България обича Лудогорец и го приема за „национална кауза”. И именно тези предполагаеми комплекси вероятно раждат такива изблици на саморазправа от тоталитарен тип. Защото тъпченето по един футболен съдия, независимо от резюмето и престижа му, е плашещо за всеки, занимаващ се с тази професия. Скритото послание „Свири за нас, или ще видиш как ще те смажем с нашите медии!” се чува кристално ясно, точно както и „Коментирай патриотичнио, че да не ходиш на трудовата борса”.

Затова предлагам да се прекръсти не само стадионът на Лудогорец, а и цялото ни първенство. Да го правим догодина „Домусчиев Висша Лига”, да се затваря целия футболно-медиен обръч околко скапаното ни първенство и да се знае! За да има конкуренция – се правят осем отбора на Лудогорец, събиращи в себе си поне 1% от от общото население на Бразилия, плюс двата столични гранда, които да са там, колкото да бъдат периодично унижавани от останалите разградски отбори в чест на Собственика-Слънце. Медиите да отразяват патриотично двубоите, а коментаторите на стадиона да слизат лично да плюят в лицето вратарите на противника, докато съдиите им цвръцкат гел в очите, ако случайно си позволят да спасят някой удар на Моци или българските суперзвезди Марселиньо и Вандерсон.

Пък вие още се чудете защо от Nova, Gong и Sportal бягат журналисти...