X
 
 

Ехо, забравихте ли Ботев?

Автор: Велина Велинова
1969 7

Още от автора

Две снимки и две изречения. С толкова беше спомената 173-та годишнина от рождението на Христо Ботев по една от националните телевизии. "Калофер отбеляза събитието с цветя и венци". Това е. Ботев, завещал ни най-високия нравствен идеал - свободата, както и силата на един непреклонен характер, заслужи толкова. На предпоследно място в новинарската емисия! По-важен от някакъв си доматен фестивал в Испания, но не достатъчно важен, за да му бъде отделен поне един репортаж!

Междувременно половината от ефирното време на новините по същата телевизия беше заето от репортажи за Йордановден. Да не помислите обаче, че стана дума за същината на Богоявление! Не се заблуждавайте - по-значимо според редакторите беше кой точно е хванал кръста в ледените води. Репортажи от близки и далечни точки на родината съобщаваха кой се е добрал до разпятието за 5-та поредна година, дали плуването на ниски температури калява организма, че едно училище организирало състезанието за кръста в басейн с топла вода за децата... Любопитна информация, безспорно. Точно така - любопитна. Но не и по-значима от рождението на един изключителен поет и борец за човешки права много преди появата на неправителствени организации, за които е модерно да издигат убийци за наградата "Човек на годината", например. Но че Ботев е Човек на Всички Времена...няма, изглежда, по-безинтересно медийно нещо.  

На Йордановден Исус е кръстен в ледените води на река Йордан от Йоан Кръстител. Светият дух слиза от небето, за да подскаже на присъстващите, че Той е Спасител на човечеството. Не чух обаче нищо от това в многословните иначе репортажи по повода. Празникът на духа се е превърнал в състезание кой ще стигне пръв до кръста. Можем направо да се разпишем за нова олимпийска дисциплина - скачане за кръст в ледени води! 

Естествено, че репортажи за Йордановден са нужни. Но защо новинарите в конкретната телевизия решиха, че Ботев заслужава по-малко? Да пуснем ли сирени и за рождението, както за смъртта му на втори юни, барем ни стъписат и се сетим, че се случва нещо важно, което заслужава вниманието ни? Може би трябва - в тази страна се обръща внимание само на онова, което вдига много шум. 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  явно само тази не е учила Голямата Българска История и защо такива парвенюта пишат такива пошлости? Има един съд европейски в Страсбург за такива!!!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  мама миа, не вярвам на тези простотии, които се пишат! толкова тази не е учила, та да обижда най великото име Хр. Ботев на нас българите! в париж, ма простотия селска, има едно гробище. Пер Лашез се казва/ явно не си учила езици/ ха,,ха,ха! Там пише на френски език , със златни букви, проста селянко от шопско, ТОЗ КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА,ТОЙ НЕ УМИРА!!! СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ!!! ей опомнете се хо виж още ›› ра! такива мошеници тук ни плюят! трябва да бъдат съдени всички такива
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Както и да тълкуваме приноса на Ботев, от гледна точка на съвременните политически нагласи - той е голям за самочувствието и възпитанието на бъдещите ни поколения. Лошото е, че ценностната система на поколенията се променя, но в отрицателна посока, а за това имат принос семейното и училищното възпитание, и разбира се - медиите.
 • Октомври 4 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Добре , че сте вие велинова , че да не забравя за Другарят Христо Ботев. Шегувам се разбира се. Що за пародия ? И вие велинова напълно се включвате в това и е съвсем в реда на нещата . Защото трибуната на actualno com. е точно за това.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  А, не е забравен Ботев, поне в тоя сайт! Тук в раздел "Кафене" има една малка рубрика "На този ден". Целогодишно в тази рубрика пише: "На този ден умира Ботев".
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ами, гледайте СКАТ! Защо гледате боклучавите телевизии?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Не сме го забравили, нито думите му: "Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България" - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/335