X
 
 

Да си желязна лейди в годините на Прехода

Автор: Илиана Симеонова
5464 8

Още от автора

Срещнахме се с две баби – едната е на 63 години, а другата – на 83. Интервютата може да видите тук и тук. Това са баби, родени през комунизма и живяли в традиционно общество, в което е нормално едно семейство да има 2 или повече деца и изцяло майката да отговаря за тяхното възпитание и отглеждане. И все повече всичко, което казват, на едни ще изглежда като странно, архаично, немодерно, а други ще мислят, че тъкмо техният поглед към живота е единственият правилен, който с времето се е развалил. Трябва да призная: от вторите съм. Те отглеждат две-три поколения и твърдят, че имат сили за още: „И правнуци и пра-правнуци мога да гледам. Само да сме живи и здрави", казват. Но ето най-ценните неща от тях, избрани пасажи. 

Баба Илинка (83години) за семейството преди и сега: „Преди време децата имаха огромното уважение на своите родители и прародители. Отнасяха се към тях с респект, съчувствие и помагаха винаги, когато имаше нужда, без дори да се замислят. Сега като изляза навън чувам как деца крещят на родителите си, а думите, които им казват просто ме е срам да ги изрека. Не е правилно така. Всичко идва от възпитанието през първите седем години, после и да искаш няма как да го превъзпиташ. Отделно отношението между съпрузи е много различно от това, което беше преди. Сега всеки трети човек е разведен. Съжителството на двама души е много трудно в днешно време, защото търпимостта е ограничена. Днес всеки казва, че иска „лично пространство. Едно време личното пространство беше времето, прекарано с любимия човек, а не сам със себе си.

В днешно време младите имат по едно дете или две най-много, а на мен самата с три деца в онова време изобщо не ми беше лесно. Когато се преместихме в града ме сочеха ме с пръст и казваха: „Ето я онази с трите деца“. Чак тогава осъзнах, че голямата раждаемост е нормална в селата, но по градовете не чак толкова. Днес и в села и градове хората не смеят да имат повече от едно дете, най-вече заради финансова гледна точка.“

Първо, за децата. Вече отиваме към последната фаза на онзи процес, в който детето се превърна в център на Вселената и "първите седем години" по-скоро са виждани като прекалена наказателна акция, в която децата са възпитавани по-скоро насилствено. Е, ето го резултатът - "като изляза навън, чувам как деца крещят на родителите си", казва прабабата. И в нейното съзнание това е не просто скандал, а носи и известна тъга - ако децата крещят на родителите си значи нещо не е наред, значи връзката между тях е прекъсната. И то твърде от рано. 

Второ: за съжителството на двама души. Не е ли права тя в удивлението си за това, че всеки човек във връзка иска "лично пространство"? И каква е тая връзка, в която личното пространство се регламентира буквално като в договор? Връзка ли е? Или партньорът ти трябва само когато имаш нужда от него - през останалото време си живуркаш в личното си пространство и го търсиш само при големия зор? Това, което жената на преклонна възраст казва, е друго - че личното пространство "беше времето, прекарано с любимия човек". Тоест, че връзка означава именно да изгубиш личното си пространство и да бъдеш щастлив от тази загуба, то да не ти е нужно, понеже си го свързал с някой друг, то е станало общо, красиво и споделено. 

Нататък. Ако си мислите, че и на бабите им е лесно, вижте думите на баба Стоянка (63 години) за същността на отглеждането: „Важна роля за отглеждането на децата има майката. Поне в традиционното общество с традиционни правила, в което аз съм живяла, е било така. Отгледала съм двете си деца с голяма любов и моята единствена и прекрасна внучка – с още по-голяма. Винаги казвам, че внучката ми също е мое дете, само дето не съм я родила. Ако имам правнуци - пак ще бъде така. Това е щастие, това е богатство. Бих посъвествала всички да не го пренебрегват, защото парите не могат да го купят. То е вътре във вас.“

Съпоставете този образ със сегашния. Сегашният е този на многоръката Шива - жената е жена, ако успее да СЪВМЕСТИ това да е майка с всичко останало. От това съвместяване резултатът е ясен - бърнаут при 99 % процента от жените и един шумен 1 %, който гордо развява постижението си, че са се справили със задачата да СЪВМЕСТИШ. Гледането на дете обаче, поне по думите на жената, не е съвместяване, нещо като паралелна кариерна задача, а друго - Щастие, Богатство. И толкоз. 

И забележете още следното. Бабата после казва това: „Изгаряла съм вътрешно, но не ми личеше. Така и трябва. В очите на децата си трябва да бъдеш винаги най-силният, най-добрият. С две думи - пример за подражание. Защото когато се отчаяш, и децата ти ще бъдат отчаяни, а никой не иска децата му да страдат. “

Тук да не ти личи не означава да се преструваш. Означава, че дори стоицизмът не е насочен към теб, а към децата, стоицизмът служи, за да дадеш пример на тях. Дори и да се случи, не бива да ти личи. В никакъв случай. А когато отгледаш децата ти и те „отлетят“ от семейното гнездо, да запазиш сили, защото второто поколение отново очаква теб. И третото, и четвъртото. Докато може. 

За финал - не бих се учудила, ако вече първата дума на бебетата е „баба“. Когато и вашето дете го направи, прекарвайки поредната седмица при баба – бъдете спокойни. Това е само една аномалия, причинена от съвременните, непрекъснато променящи се общества. Ти не си виновен. От времето е.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Поредни соцносталгични драсканици. И то лъжливи. Както и някой друг е писал преди мен - НЕ ПОЗНАВАМ някой с повече от две деца! Червеноопашати измислици.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А сега защо стават убийци, изнасилвачи и наркомани, като ги гледат бабите, щот родителите са в чужбина да изкарат пари за прехрана?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ще повторя, че е абсолютна лъжа, че през социализма сме имали "повече" от 2 деца. Аз съм родена през 58 г. и в никой от трите класа, в които съм учила -начално, прогимназия, техникум - нямаше нито едно дете от тридетно семейство, а точно половината бяха от еднодетно семейство. В класовете на брат ми положението беше същото. Самата авторка се опровергава, като описва, че майката с трите деца била с виж още ›› очена като голямо изключение. Това го пиша, защото напоследък носталгиците хленчат, че демокрацията донесла демографския погром.Лъжа! Той беше заложен именно от социализма, който прогони майките от дома в завода, защото заплатата на бащите беше недостатъчна. Още от началото на шейстте години доминира еднодетният над двудетния модел и оттам неизбежната демографска криза.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Авторката започва с едно невярно и манипулативно твърдение - че при социализма сме живели в традиционно общество, в което е било обичайно да имаме 2 И ПОВЕЧЕ ДЕЦА. Категорично не. Майките работеха по 8 часа също като бащите и това напълно унищожи традиционния модел, в който майката стои в къщи, върти домакинството и отглежда децата.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Симеонова, явно не си наясно, че няма как едновременно да мъргазуваш по цял ден, и да си щастлива с децата и партньора си. Провери израза в някой речник, ако ти е неясен.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всичко това е вярно, но аз съм на 70 и ми е неприятно друг, освен внуците ми, да ме нарича 'баба'. Не са Ви възпитали достатъчно добре.
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Каква е точната причина симеонова да лъжете ? И това е по добрият сценарии защото другият ще бъде направо обида. Така да примаме , че съвсем умишлено пишете за Социализма като за Комунизма. Комунизъм в познатата човешка ИСТОРИЯ не е ИМАЛО. Приемам го в случея , но Бабата дето е на 83 години не се е родила по времето на Социализма. Вземете една най обикновена елка и сметнете. В случея тази баба се виж още ›› е родила през 1936 г или в началото на 1937г. за да е сега на 83 години.
 • ? 1 ? преди 1 месец Профил на трол?
  КАКВА БАБА НА 63 ГОДИНИ, БЕ? нА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ЖЕНАТА ДОРИ НЕ Е ПЕНСИОНЕРКА...
Нагоре