X
 
 

Расизъм ли е да цитираш Шекспир?

Автор: Георги Емилов
3736 4

Още от автора

Този въпрос може би звучи нелепо, но, уви, е на дневен ред през 2020-а година. Не е шега - дългогодишният британски журналист Алистър Стюарт, професионалист с 40 години стаж, бе принуден да напусне ITV заради туит с цитат от Шекспир. 

Журналистът влиза в спор на историческа тематика в Twitter с Мартин Шапланд - чернокож мъж, който отговаря на туит на Стюарт, свързан с кралското семейство. След кратка размяна на туитове, новинарът цитира Шекспир на събеседника си, но в цитата има фраза, която чернокожият мъж ще намери за обида на расова основа и ще тагне директно телевизията на Алистър Стюарт, за да иска обяснение от тях. Ето как протича разговорът:

Стюарт: Бащата на кралицата, Джордж VI, умира в Сандрингам. За нея е трогателно място. 

Шапланд: Мога да си представя как всичките ѝ замъци са трогателни по един или друг начин. И нека не спираме да се чудим защо едно семейство има толкова много палати за сметка на данъкоплатеца. Може да осъзнаете каква измама е. 

Стюарт: Предполагам, че не сте чели много история... 

Шапланд: Ами, имам научна степен по история, така че - разбира се, защо да не почнем да си измисляме неща? 

Стюарт: Това е последният Ви шанс. Като студент по история би трябвало да знаете основите на финансовата връзка между Короната и данъкоплатеца. Тя е подпечатана от Гражданския списък, който впоследствие е заменен от Закона за безвъзмездна финансова помощ и доизпипан от данъчната сделка на Джон Мейджър.

Шапланд: Гражданският списък е закрит 2010-а година. Много съм в час. 

Стюарт: "Гордият човек, опит от капка

нетрайна, кратка власт и сляп за свойта

трошлива същност, пред небето скача

с гримаси на ядосана маймуна,

които карат ангелите горе

да ронят сълзи, тъй като не са

със нрава ни и смъртни като нас,

та да измрат от смях" 

Шапланд: Новинар на ITV току-що ме нарече “маймуна” зад маската на Шекспир. Мяра за мяра, Алистър е позор.

Стюарт: (емотикон на ангел)

Шапланд: Даже прави своя версия на "невинно лице". Мога ли да попитам какво мислят от ITV за това? 

Скоро след това Алистър Стюарт бе принуден да напусне работното си място, а профилът му в Twitter бе изтрит. В следващите часове хиляди хора се обединиха в негова подкрепа, а негови колеги журналисти също се изказаха публично в негова полза, включително и журналистката от индийски произход Ранвир Сингх. Тя също бе нападната за подкрепата към Стюарт и ѝ бе обяснено, че “като цветнокожа жена не бива да поставя личните си приятелства над расистката реалност”.

Междувременно Шапланд придоби неочаквана и нежелана популярност и също стана жертва на яростни атаки както от страна на почитатели на Алистър Стюарт, така и от най-обикновени расисти. Някои от грозните обиди към него бяха именно на расистка основа и той ги постна в Twitter в опит да покаже, че все пак е бил прав, но за момента преобладаващото мнение е, че Стюарт трябва да се върне на работа, а Шапланд е просто “жалък търсач на внимание”, както се казва в много туитове към него.

Нещо повече, потребители извадиха стари туитове на Шапланд, в които той директно обижда белите хора с расистки епитети и използва фрази като “ш*бана бяла привилегия” и “тези хора са толкова бели и богати, че са като чийзкейк” и още близо дузина подобни обиди, шеги и коментари на расова основа.

Междувременно наблюдатели установиха, че Стюарт е ползвал същия цитат и година по-рано по време на спор с друг човек - само че бял. С това си проличава, че журналистът не е вложил никакъв расистки умисъл в цитата, а е съвсем друг вид интелектуална подигравка (колко британско!). Както обаче често се случва, загубилият спора сменя темата, за да може поне в нещо накрая да излезе победител. А каква по-удобна тема за печелене в наше време от нечии наранени чувства, пък били те и пострадали от расизъм там, където го няма – в творбите на Шекспир?

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 4 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец преди 1 седмица Профил на трол?
  ВЕЧЕ СЕ ВОДИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Прекалената толерантност ще погуби цивилизацията и истината.
 • муспи 2 муспи преди 1 седмица Профил на трол?
  Безспорно раси няма - бели, черни кафяви е илюзия, интелектуални различия пък е съвсем нетолерантно. Това е политическата платформа на така наричаните цветни. А каква е на белите? Шекспир е бял, както Бетовен, Рембранд и цялата световна култура. Цялата материална култура, за която напира да се вреди на кормушка цветния, е бяла, на милиардите цветни - вече 95% от номо сапиуенса. Белите изпитват удо виж още ›› волствие да се оттеглят от сатанинската сцена, защото им е вложена душа и от там знаят че са безсмъртни. За милиардите остава само свличането в собствената си кал, след което гърчене в канибализъм. Това е облекчаващо съзерцание за белите след насилственото съжителство с цветните.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  гЕрги, много ти е лигава физиомутрата, намали порциите спермалин !
Дневен хороскоп за 24 февруари
Дневен хороскоп за 24 февруари

Овен Този понеделник всички видове начинания ще бъдат успешни. Не се колебайте да атакувате върхове, дори да ви се струват прекалено високи.  Телец Този...