Бог ЯМР и наивното ни желание да бъдем вечни

Още от автора

Богове

 

- Докторе, назначи ми ядрено магнитен ресонанс. Знам, че нещо не е наред с кръста ми.

Погледнах четиридесет годишната възпълничка жена пред мен. В очите й се четеше неистова молба и упование.

Аз знаех какво й има на кръста. Все пак от почти трийсет години съм лекар. Виждал съм страшно много пациенти с болки в кръста, преглеждал съм ги, лекувал съм ги и съм наблюдавал как се развива болестта им.

Тази ми пациентка има обичайните болки в кръста, които се появяват на средна възраст при обездвижени, пълни хора, поради началното ошипяване над гръбнака и постоянният мускулен спазъм. Болките стават непоносими под влияние на уплахата от въображаемо неизвестно или недиагностицирано заболяване (докторе, да не е рак?) и общата невроза, породена от семейни, социални и финансове стресове, характерни за живота в голям град.

Току-що й го бях казал и й бях предложил лечение. Бях й описал как ошипяването започва след трийсет годишна възраст, как неподвижността на мускулите в съчетание с болката от шиповете води до постоянен спазъм, който постепенно може да доведе до замяна на някои мускулни влакна със съединителна тъкан. Говорих й за това как в мозъка ни центъра на болката и тези на депресията и нервността съседстват и всяка болка усилва депресията, както и всяко депресивно и нервно състояние усилва болката.

Тя нищичко не беше чула. Единствено в нея беше останала вярата в нейният Бог. Всемогъщият и всезнаещ Ядрено Магнитен Резонанс. Вяра и упование.

Не е нейна вина. Ние всички днес имаме нови богове. Прекланяме се пред бога на БМВ-то вместо Хермес, този на балистичните ракети вместо Арес, бога на Борсата вместо Аполон, бога на порното и Виаграта вместо Ерос, бога на наркотиците вместо Дионис. Хипократ е само един от боговете, изместени от научно-техническият прогрес, низвергнати от техните тронове и заменени с машини или химия.

Бог ЯМР е неумолим. Той иска парични жертви. Но не мислете, че срещу тези жертви, той ще ви изпрати мечтаното спокойствие. Той ще намери неща в тялото ви, за които вие даже и не подозирате. Може и да намери нещо, имащо отношение към вашата болка, но ще намери и куп други неща, които ще ви изплашат още повече и ще утроят болката, която вече имате. А непреклонният и велик ЯМР ще иска още и още пожертвования, за все по-скъпи и все по- напреднали технологии. Да проверим имунната система, я сега и гените, а баланса на бактериите в тялото? Не забравяйте прочистването на организма и вълшебните машини, дошли от Русия, които ви проверяват за ВСИЧКО. Нали това искате? Искате да бъдете проверени за ВСИЧКО, но от машина, защото вече не вярвате на никой. Машината трябва да бъде голяма и сложна, да има много компютърни екрани и светещи лампички, добре е да издава един такъв звук, все едно, че се намира под напрежение.

Тази света Машина, трябва след дълго бучене и мигане на лампичките да отпечати на златна бланка следния текст:

„Този човек е абсолютно здрав и ще живее вечно“

В момента, в който бланката излезне от утробата на машината, всичките ви болки ще изчезнат, спокойствие ще ви споходи и усмивката никога няма да слезне от лицето ви.

Скоро бешее Свети Валентин. Ден на продавачите на шоколад и цветя, ден на препълнените ресторанти, ден на фалшивите усмивки и нагласените фейсбук снимки.

А дали не беше Трифон Зарезан? Ден на продавачите на вино, пияниците и ханджиите. Ден на „патриотете“, демонстративното обличане на народни носии и развяване на български знамена.

Не.

Не.

Всеки ден, любими ми хора, е преди всичко просто ден. Февруарски, студен, ветровит. През февруари земята е започнала летният си поклон пред Слънцето, но все още е в плен на вечния студ и тъмнината на безкрайният Космос.

Но ние с вас знаем, нали? Знаем, че Земята е започнала да се покланя, че бащата Слънце е протегнал топла длан и тя ще погали скоро челото на любимата му дъщеря. Ние знаем, защото го усещаме в душата си. Знаете ли още кой знае?

Лозата. Тя помни слънчевия Август и налятите златни гроздове през Септември. Погледнете я. Мъртва пръчка стърчи от земята. Няма по-мъртво разстение от Лозата през февруари. Отрежете тази пръчка. Отрежете я, и две, даже три нови зелени и буйни пръчки ще покарат по пролет. Убийте старото, за да се роди новото.

Днес аз празнувам кръговрата на живота – Смърт – Любов – Раждане – Смърт – Любов – Раждане.

Отидете при лозата, убийте я с Любов и тя ще ви дари Живот. Поклонете се на слънцето, оставете го да ви погали и благодарете на Бог, че сте тук. Напълнете чаша руйно вино, целунете любимата, подарете и цвете, направете си сам шоколад, погалете дъщеря си по челото, отрежете от себе си всичко старо и мъртво и се пригответе.

Пролет иде!