Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коронавирусът през погледа на един фамилен лекар в щата Индиана

27 Thursday 2020, 21:56 часа • 14868 прочитания

Преглеждам пациенти всеки ден. Длъжен съм да знам малко повече от медиите за Коронавируса. Попрочетох малко тук и там. Най-вече в базата UpToDate и страниците на CDC и WHO.

И така, започнах да се запознавам със заболяване, което никога не съм виждал. Първо научих, че съм го виждал много пъти. Коронавирусите са пет големи семейства и от тях две причиняват заболявание при човек. Описани са чак в далечната 1960 година. Всяка година около 10% от настинките са дело на коронавируси.

Ще кажете голям праз. Този е друга ракия, защото убива. И онези убиват, милички. Докторите са описали смъртност до 8% в старчески домове поради коронавирусна инфекция много преди да разберем за COVID-19, SARS и MERS. Тези последните трима са от бета подвида на коронавирусите и са известни в последните 7 години със страха, който вселяват в населението медиите.

И така, обратно към науката и реалността. Коронавирусите са mRNA вируси, което означава, че се размножават чрез една дълга молекула на рибонуклеинова киселина, която съобщава на рибозомите в цитоплазмата на нападнатата клетка какви протеини да изработват. То е, като да ти заменят писмото в пощата с друго писмо, но да ти оставят името под него. Както човекът, който чете подменено писмо, ще си мисли, че вие му пишете, така и рибозомата, смята, че изпълнява поръчка на ядрото на нападнатата клетка, а в същност произвежда вируси.

За да стане този номер вирусът трябва да излъже клетката, че е нещо полезно, както например представянето на контейнер с боклук от Италия за такъв с кожени обувки. За тази цел коронавирусът си има корона. Тя е образувана от един протеин обозначен с буквата “S” от вирусолозите. Този протеин се закачва за рецептор на повърхността на клетката и го излъгва, че е нещо полезно за нея. Като проникне в клетката вирусът съблича овчата си кожа съставена от простеините „S“ и „N“ и се подава вълчата муцуна на mRNAто му. Тя прилъгва Червената шапчица на Реверсивната транскриптаза, че е баба й, и тъпата транскриптаза започва процеса, на възпроизводство на големият зъл Коронавирус, който завършва с изяждането и на бабата, и на червено-шапчената пикла, тоест с разрушаване на клетката, а понякога и ловецът може да бъде изяден, и човек умира.

Тези вируси могат да будат спряни на входа на клетката посредством препарати, като Chloroquine или по време на считането на рибонуклеиновата киселина на вируса с препарати, като Remdesivir и Lopinavir-ritonavir. Тези препарати в момента се използуват в клинични изследвания в Китай и съм сигурен, че акциите на производителите им растат до небето на борсата.

До момента според Световната здравна организация в Китай са потвърдени около 78 хиляди човека заразени със COVID-19 от които 2660 са починали, което прави смъртността от вируса 2.8% Разбира се заболяването е още в самото си начало и според опита от предишни такива вълни ще продължи до края на май. За момента обаче смъртността от COVID-19 е 2.8% от доказаните случаи, като реалната смъртност не може да се изчисли поради простата причина, че заболелите са далеч по-многобройни от изследваните.

Данните за САЩ тази година показва, че от грип и пневмония са умрели 6.8% от всички умрели в страната през миналата седмица. От грип в света умират до 600 000 души годишно. Това за страна, като Китай означава 150 000 годишни смъртни случаи от грип. Това са по около 10 000 починали на месец. За момента в Китай от COVID-19 са починали 2660 човека за близо три месеца.

Заболеваемостта бе демонстрирана от круизния кораб "Диамантената принцеса", закотвен в Йокохама за "карантина". При централно въздухоподаване в круизните кораби, тази карантина е горе-долу същата по ефективност, както да зеселиш 6000 човека болни и здрави в една барака. За мен "Диамантената принцеса" ще влезне в учебниците като модел за изследване на заболяваемост от COVID-19. Резултатите са следните - от 6000 се разболяват около 600 и умират трима. Заболеваемостта от COVID-19 е около 10% или иначе казано заболелият трябва да е в контакт с 10 човека, за да зарази един.

Световната здравна организация още не притежава данни за начина на предаване на вируса и заболеваемостта, но предполага, по аналог със SARS, че предаването е по въздушно-капков път и чрез допир. По последни данни обаче контактите трябва да са доста тесни, както при хора живеещи под един покрив или при лекар-пациент.

Като обикновен фамилен лекар, мисля, че става въпрос за коронавирусна инфекция по типа на SARS, предавана по въздушно капков път, с не много висока заболеваемост и смъртност далеч под 3 процента за момента, ако се има предвид реалната заболеваемост, а не рапортуваната.

Бих препоръчал по-малко паника и повече мислене. Риск от инфекции през зимата винаги има и той се увеличава под действие на стреса, обездвижването, хроничните заболявания, нездравословното хранене и струпването на големи групи хора в малки пространства. Глобализацията и международните пътувания неминуемо довеждат до глобализация на вирусите и бактериите, и човечеството ще плати цената ѝ, както е плащало и ще плаща цената на всички благинки на цивилизацията.

Медийната истерия стимулирана от икономически и финансови интереси, е фактор покачващ стреса, и като такъв, има влияние за отслабване на имунната система и покачване на заболеваемостта от различни инфекциозни заболявания. Надявам се в едно бъдещо и по-разумно общество нагнетяването на стрес у големи групи хора да бъде приравнено с углавно престъпление. Засега обаче просто мислете с главите си.

Виктор Хинов
Виктор Хинов Колумнист
Новините днес