Коронавирусът дебне отвсякъде

Още от автора

Всички полудяха по този коронавирус. Някаква всеобща психоза настана по целия свят. И ние българите да не останем по-назад, също решихме да психясаме. Обезумели хора се втурнаха паникьосано по магазините и започнаха да се презапасяват с хранителни провизии – пазаруват в големите хипермаркети, все едно ще се барикадират у дома за вечни времена. Консервите, ориза, брашното, лещата и боба по рафтовете свършват за минути, а служителите не могат да смогнат да заредят отново и отново търсената стока. Отивайки в магазина се чувстваш все едно Коледа или Нова година идва – опашките са огромни, а лентите – пълни с покупки. Заведенията са празни, все едно бомба е паднала. Хората ги е страх за кожицата им, избягват места с много хора. Спряха да пазаруват в китайските магазини, защото видиш ли – има коронавирус. Срещнат ли китаец на улицата, бягат на другата страна. Без да се замислят, че китайци у нас най-вероятно не са се прибирали в родината си от сумати време.

В аптеките също настана хаoс. Свършиха маските, спирта, антибактериалните гелове и кърпички. Търсенето е много голямо. Всеки гледа да се сдобие с ценната като злато стока. Искат да се предпазят от коронавируса. Та нали опасността дебне отвсякъде. Новините за този вирус предизвикват ново психическо заболяване, което като чума превзема всеки ден все повече хора. Аз, обаче, се чудя защо хората не се страхуват от земетресения, наводнения и всякакви други бедствия, а толкова откачиха по коронавируса. При тях има далеч повече жертви, отколкото при новата „болест“. Вероятността да ти падне саксия на главата или да те блъсне кола е абсолютно същата, колкото и да те хване коронавирус. Това не първия „грип“ у нас. Преди време имаше птичи, свински и какъв ли още не, но народът не полудя. Откъде идва тази психоза с това заболяване сега? Медиите ли са виновни или умствения капацитет на хората е толкова ограничен? Нима тези хора нямат за какво друго да се притесняват или просто им харесва да живеят под стрес - в очакване на коронавируса да завладее България. Каквото му е писано на човек това ще стане. Защо не се страхувате, че като пушите може да хванете рак на белите дробове, а като прекалявате с алкохола цироза? Като шофирате, може да катастрофирате, а като се разхождате по улицата може да ви блъсне кола или ледена висулка да ви падне на главата.

Спрете да излизате, спрете да дишате, спрете да живеете. Скрийте се у дома и се пазете. Коронавирусът дебне отвсякъде. Не знам дали все още има човек, който да не се е изказал по темата. То не бяха доктори, граждани, политици, журналисти, влогъри, блогъри, уплашени майки и кой ли още не. Всеки знае и съвети дава. Така че и аз реших да се изкажа по темата – просто ей така да не съм капо.