Хомеопатки заспали

Още от автора

Надлъж и нашир

из социални мрежи

и национален ефир

дочуват се брътвежи

от разни психопати

че коронавирусът се бори

от видни хомеопати

със шуслерови соли.

 

Тези редове са горе-долу толкова поезия, колкото хомеопатията е медицина. Всъщност, даже не е и така – моето лошо стихоплетство е повече поезия, отколкото хомеопатията е медицина. Даже... знаете ли какво? Ще стигна по-далеч и ще кажа, че моите драсканици са също толкова медицина, колкото и хомеопатията!

Водещата ме към непрофесионализъм моя агресия спрямо въпросната псевдонаука е насочена най-вече към онези хомеопати, които нагло се наричат „лечители” и дори „доктори” и в последните дни пълнят главите на бабите (и уви, не само на бабите, но и на доста млади хора, неспособни на критично мислене) с глупости, че вече открития и в България коронавирус може да бъде лекуван с хомеопатични средства.

Агресивен съм, защото брътвежите за борене на вируси с хомеопатия, особено пък на нов вирус, за който в световен мащаб все още няма ваксина или лечение (вирусът за момента се третира с медикаменти като други видове грип и респираторни заболявания), са опасни и животозастрашаващи. Лично аз съм свидетел как някои съседки от стария ми блок се „лекуваха” години наред от грип с хомеопатия, захарни топченца, разредени водички, соли и какво ли още не. За резултатите от лечението може да ги попитате, ако посетите урните им. Мога ли да го докажа? Вероятно не, трябва да се кара на доверие – точно както и хомеопатите не могат да докажат, че има нещо по-различно от плацебо ефект при „лечението” с техните методи. Уви, много хора, включително мои близки, са абсолютно убедени в ефективността на подобни „лечения” и вярват сляпо в хомеопатията, горе-долу по същия начин, по който вярват в хороскопи, предсказания, конспирации и прочие.

И докато за вярата на хората в хомеопатските сили няма лечение с факти (явно трябва да се измислят някакви хомеопатични факти), то далеч по-сериозен проблем представляват онези, възползващи се от доверчивостта на пациентите си. И затова се обръщам директно към тях.

Недраги хомеопат(к)и заспали, играйте си на доктори и лекувайте с хомеопатия дупки в аури, зачервявания в третото око и огнестрелни рани от летия куршум против страх. Избелвайте черни магии, зареждайте си енергийните кристали, избистряйте си спомените за предсказанията на Ванга, овкусявайте си урината за пиене и каквото още искате. Играйте си, лъжете доверчивите – никой не ви спира, очевидно. Само че имайте поне малко доблест и не се бутайте на пътя на реалната медицина, особено в ситуация на глобална епидемия (която спокойно можем да третираме като пандемия) и паника. Да съветвате когото и да е да се лекува с хомеопатични средства, особено след като вече са се появили симптоми на вирусно заболяване, би трябвало да се разглежда като сериозно престъпление.

„Пий си тогава антибиотика всеки път, щом се изкашляш!”

„Аз предпочитам да пия чай, вместо да се тъпча с химия!”

„Тя и конвенционалната медицина не лекува винаги!”

Това са три от любимите ми отговори, когато се изкажа против хомеопатията. И да, прекаляването с употребата на антибиотици е друга опасна крайност, заради която вече има супербактерии, срещу които няма нито един антибиотик в световен мащаб. Но значи ли това, че трябва да сме задължително в която и да е от двете крайности? Отделно, чаят не е хомеопатия. Билковото лечение няма нищо общо с хомеопатията, макар също да не е достатъчно решение при вирусни заболявания (докато хомеопатията е никакво решение). И е факт, че и конвенционалната медицина не лекува всичко. Но и едно нещо да лекуваше на света – пак щеше да е с едно повече от хомеопатията.

Аз нямам решение за проблема с коронавируса, пък и за който и да е друг вирус. Не съм лекар, не съм фармацевт, но и не бих се нарекъл „доктор”, само защото разреждам 200 пъти нещо с вода и го продавам на балъците под формата на захарни топченца. Не е и нужно човек да е лекар или фармацевт, за да знае, че хомеопатията е псевдонаука от същия тип като астрологията. Разликата е, че аз поне не се опитвам да уча хората как и с какво да се лекуват – мога само да лобирам за лечение с препоръчани от професионалните медицински лица средства, вместо за потенциално опасните за живота „лечения” на хомеопатите.

Ако пък този текст бъде прочетен от настървени хомеопати, които са много ербап и много знаят да дават акъл как се бори коронавирусът, нека ги призова следното – заразете се умишлено с коронавирус! Бъдете първите заразени с коронавирус българи, които отказват болнично лечение и се лекуват САМО с хомеопатия. Стойте вкъщи и ни показвайте с какво и как се лекувате. Направете блог, влог, лайв стрийм, 24/7 бъдете на живо, ако щете. Излекувайте се с антиоксиданти, шуслерови соли, енергийни кристали и каквото още си искате там, не ме интересува – но НИКАКВИ антибиотици и никакви конвенционални лекарства. След като се излекувате успешно – тогава вече свободно давайте своя акъл на останалите как да се борят с коронавируса.

Очаквам някой хомеопат да се обади в редакцията, че е приел предизвикателството. Тогава, след успешното хомеопатично лечение на коронавируса (с което вероятно ще спечели и Нобелова награда за медицина), ще се извиня публично, ще призная хомеопатията за реална наука, че даже и ще се накажа максимално като изслушам някоя чалга по ваш избор.

Чакам.