О, свещен църCOVен IDиотизъм

Още от автора

Още не ми беше минал ядът срещу псевдонауката на хомеопатите, които обясняват как се лекува COVID-19 с беладона, шуслерови соли и разните там видове захарни топченца и бистри водички и ето, че и софийската митрополия се изцепи по един… донякъде очаквано невменяем начин.

“Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве”, казват. Преведено на нормален език, това ще рече, че ще се раздават причастия от една и съща чаша с една и съща лъжичка. И че от масовото струпване на хора по църквите няма страшно - там болести и зарази няма, само изцеление и здраве. Вярно, нататък се допълват неща като това иконите да се почистват с дезинфектант след всяко целуване, хората да избягват допир един с друг, болните да си стоят вкъщи, а който все пак го е страх да лапне омазаната със слюнка, трохи, вино, корега и гигантски коктейл от бактерии лъжичка - може да извърши причастието само с поклон. Само че… чакайте малко, казвате на вярващите, че Светите Тайни носят изцеление и здраве, но болните да си стоят вкъщи? Я малко се изяснете какво да правят, че с тия обещания за здраве точно болният таргет пръв ще чака на опашката.

И докато винаги съм бил сравнително безразличен към вярванията на религиозните хора (не ми пречат, стига да не пречат някому с тях), сега не мога да проумея какъв точно е проблемът на БПЦ (начело с видния агент от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, митрополит Неофит) да отложи за малко религиозните събирания. Дори мюсюлманите отмениха свещените за тях събирания в Мека и Медина, а Мюфтийството в близката до нас Черна гора призова религиозните обреди да се извършват вкъщи. В Италия религиозните дейности също са преустановени, независимо от религията. Само БПЦ обаче показва мускули като дете на площадката, сякаш за да каже “Нашият Бог е по-як вашия пък”. В църковния хор от малоумни изказвания се включи с пълна сила и ловешкият митрополит Гавриил с думите:

“По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. Те са прекратявали своето действие. Специално за това, че се причастяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. Затова говори историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причастявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо”.

Ох, майко. Добре, да речем, че съм агностик. Да речем и че не разбирам защо православието и католицизма не спазват едно основно правило в Библията, а именно - да не се правят кумири (каквито са иконите, които се появяват, когато Рим вижда колко сериозно се разраства християнството и решава да го “одържави”), а разните там митрополити и висши свещеници карат лимузини, носят дебели златни ланци и се обличат в по-бляскав кич от Елтън Джон. Да речем, че аз няма да ходя на църква така или иначе. Но нима на БПЦ не ѝ е пределно ясно, че именно най-рисковата възрастова група за COVID-19 е основният им “таргет” в църквата? Да питам ли и откъде ще намерят чак толкова много дезинфектант в промишлени количества, когато по аптеките рафтовете са ошушкани и вече даже и спирт не може да си купи човек, освен в туби от по литър? Ще може ли с всяка свещ да си купим и по един антибактериален гел?

Пренебрежението към препоръките и забраните, наред с безбожната (ха!) самоувереност, че зарази в църквата не се случват, могат да се окажат основен фактор в разпространението на вируса в България. Особено като се имат предвид новите социологически изследвания, показващи, че възрастните хора най-малко ги е страх от коронавируса, няма да се учудя, ако църквите са пълни с пенсионери, ближещи една и съща лъжичка, изпълнени с вярата, че някаква невидима сила (при това не тази на Бочко и Живасепт) я поддържа чиста. А накрая, когато се разболеят и епидемията пламне с пълна сила, митрополитските ченгета ще кажат “Не сме виновни ние, просто вярата на миряните не е била достатъчно силна”.

Сериозно, вярвайте в каквото си искате. Вие ми обяснявате как ще горя в ада, задето не ходя на църква и слушам метъл, аз ви дразня като ви казвам, че божествата ви (на всички религии) са “въображаеми приятели в небето” - имаме си чудна връзка и не си пречим така, нали? Но това тук не засяга само вас. Това засяга всички и най-вече близките ви хора. Ако смятате, че да джибавчите една и съща лъжица с още куп податлив на зарази народ е безопасно за вас, помислете и за близките си, които после ще докоснете. Ако не ви пука за вашия живот и здраве, писнало ви е да се мъчите с ниската пенсия, с управлението на Бойко и каквото там още - супер, намерили сте начин за евтаназия без да ходите до Швейцария.

Но ако вярвате, че религията ви прави по-добри и наистина обичате ближния си и човеците като цяло - направете си/им услуга и отдайте почит към своя Бог по друг начин. Ако съществува Бог, то Той ще ви види, дори да сте си вкъщи.

Амин.