Текат два часовника с обратно броене - за коронавируса и за икономическата криза

Още от автора

В резюме за коронавируса дотук:

1) Лошото:

В България вече има 23 случая на коронавирус. Те ще растат и то геометрично. След няколко дни ще са няколко пъти повече, би трябвало да станат около 100. Това не е параноя, а вече предвидима статистика от опита на Китай, Италия, Южна Корея, Иран. 100 случая на коронавирус се равняват на около 1500 все още неоткрити. Потвърдените са само гърбът на кит, видян на повърхността в далечината и огромен подводен обем, останал отдолу.

2) Доброто:

Геометричната прогресия не само на този вирус, а и на всяка зараза, може да бъда повреждана и чупена. Това става с човешка изолация - държава от държава, град от град, човек от човек. Вирусът трябва да се задържа в едни и същи клъстъри от болни и колкото повече карантинни мерки, толкова повече се задушава в същите клъстъри.

3) Важното:

Всеки акт на изолация - от най-големия

(затваряне на държавните граници) до най-малкия - да си седиш у вас на гъза - се вписва в едно гигантско уравнение, което статистически подготвените анализатори вече описаха. Това означава, че е добре всеки да неглижира собствената си страстна оценка. По скалата от самочувствие до параноя да мисли за себе си като неутрално число от гигантското уравнение. Ако той спазва всички препоръки на здравните лица, допринася за чупенето на прогресията. Ако ги пренебрегва - я увеличава. Спокойствието на някого, че понеже е млад и здрав, нищо няма да му стане, е егоистично и опасно. От твоето поведение зависи бабата на някой друг, някъде другаде и от поведението на този някой друг, някъде другаде, зависи опасността за твоята баба.

4) Сложното:

Изолацията има тъмна страна - икономическия срив. В момента текат два часовника с обратно броене. Единият отмерва колко дълго време изолацията трябва да продължи, за да задуши коронавируса. Другият отмерва колко дълго НЕ трябва да продължава, за да не смаже световната икономика и да доведе до много повече жертви от глад, отколкото от зараза. Синхронизирането на тези два часовника е страшно сложна задача с много неизвестни. В идеалния случай двете кризи ще си стиснат ръцете без да се заразят и на тънката линия преди да се превърнат в катастрофи. В неидеалния ще се видим в пещерата като ловци и събирачи.

5) Смешното/Тъжното:

Бруталният размах на индивидуализма изглежда стигна дотам, че се налага вирус да припомня по най-красноречив и биологичен начин, че всички сме свързани.

6) Окуражителното:

Припомни го доста бързо.

7) Хубавото:

Продажбите на "Чумата" на Албер Камю растат, а с тях и убеждението ми, че в трудни времена всички стигат до класиците.