X
 
 

Затварянето на граници - логично. Но съсипването на бизнеси?

Автор: Тодор Беленски
4394 3

Още от автора

Няма да влизам в типичния за социалните мрежи дискурс на обиди, нихилизъм или телешки възторг. Ранобудните и умнокрасиви среди вече обявиха генерал Мутафчийски за "мъпет", други пък вече са готови да му издигнат паметник.

Мен обаче силно ме притеснява пълната промяна в реториката му и то за доста кратък период от време. Всъщност, първоначалното му изказване се припокрива с това на голяма част от медицинските специалисти у нас и по света.

В изказването му, което толкова се хареса на голяма част от хората, нямаше и понятие от медицинска обосновка. Да, беше чисто човешко и предполагам искрено. Трябва да сме отговорни към по-възрастната част от населението. Една ли има нормален човек, който не е съгласен с това.

Питам се обаче, доколко това да се парализира животът в градовете е ефективна и необходима мярка. Силно ме притеснява фактът, че в страни като САЩ, Великобритания, Русия и Турция не се случват тези неща.

Затваряне на границите е съвсем логичен ход. Но при единични случаи, извънредно положение и гарантирано съсипване на малки бизнеси, принудителни отпуски и т.н. със сигурност не е обосновано. Единственото логично обяснение би било, че случаите са много повече, но това не се казва публично, въпреки непрекъснатите брифинги.

Другото възможно обяснение е предположението, че повече хора са болни, но не се свързват със спешна помощ. Ако това е причината, тогава говорим за ключово решение, което е взето на база хипотеза. Тогава трябва да се отговори и на друг тежък въпрос - какво е генерирало тоталното недоверие между граждани и институции.

Основният аргумент за въвеждането на извънредно положение за хората е фактът, че и много други европейски държави го правят. Голяма част от големите държави обаче не го правят, въпреки по-голямата гъстота на населението си.

Ясно е, че здравето е най-важно. Напълно разбирам, че когато се отнася за подобно нещо, повечето хора предпочитат презастраховането. Но не забравяйте, че ако това презастраховане всъщност не служи за особена превенция, а значително увеличава шансовете за загуба на работни места, фалити и глад, то дали това са разумни мерки?

Не съм медицински специалист, но ми се струва, че мерките са в диаметрална противоположност с думите на експертите. И с действията на силните икономически държави. И това силно ме притеснява. И ме кара да си задавам неприятни въпроси.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Реклама
КЪСМЕТЧЕ за 12 юли според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 12 юли според зодията

Овен Ще научите новина, която дълго време сте чакали. Телец Сантиментален подарък ще ви трогне до сълзи. Близнаци Никога не се отказвайте...