Затварянето на граници - логично. Но съсипването на бизнеси?

Още от автора

Няма да влизам в типичния за социалните мрежи дискурс на обиди, нихилизъм или телешки възторг. Ранобудните и умнокрасиви среди вече обявиха генерал Мутафчийски за "мъпет", други пък вече са готови да му издигнат паметник.

Мен обаче силно ме притеснява пълната промяна в реториката му и то за доста кратък период от време. Всъщност, първоначалното му изказване се припокрива с това на голяма част от медицинските специалисти у нас и по света.

В изказването му, което толкова се хареса на голяма част от хората, нямаше и понятие от медицинска обосновка. Да, беше чисто човешко и предполагам искрено. Трябва да сме отговорни към по-възрастната част от населението. Една ли има нормален човек, който не е съгласен с това.

Питам се обаче, доколко това да се парализира животът в градовете е ефективна и необходима мярка. Силно ме притеснява фактът, че в страни като САЩ, Великобритания, Русия и Турция не се случват тези неща.

Затваряне на границите е съвсем логичен ход. Но при единични случаи, извънредно положение и гарантирано съсипване на малки бизнеси, принудителни отпуски и т.н. със сигурност не е обосновано. Единственото логично обяснение би било, че случаите са много повече, но това не се казва публично, въпреки непрекъснатите брифинги.

Другото възможно обяснение е предположението, че повече хора са болни, но не се свързват със спешна помощ. Ако това е причината, тогава говорим за ключово решение, което е взето на база хипотеза. Тогава трябва да се отговори и на друг тежък въпрос - какво е генерирало тоталното недоверие между граждани и институции.

Основният аргумент за въвеждането на извънредно положение за хората е фактът, че и много други европейски държави го правят. Голяма част от големите държави обаче не го правят, въпреки по-голямата гъстота на населението си.

Ясно е, че здравето е най-важно. Напълно разбирам, че когато се отнася за подобно нещо, повечето хора предпочитат презастраховането. Но не забравяйте, че ако това презастраховане всъщност не служи за особена превенция, а значително увеличава шансовете за загуба на работни места, фалити и глад, то дали това са разумни мерки?

Не съм медицински специалист, но ми се струва, че мерките са в диаметрална противоположност с думите на експертите. И с действията на силните икономически държави. И това силно ме притеснява. И ме кара да си задавам неприятни въпроси.