X
 
 

Катастрофата с Милен Цветков е катастрофа на всичко друго: родители, институции, държава

Още от автора

Каквото и да кажа в този момент, би могло да се интерпретира по различен начин от хората, защото темата е актуална и чувствителна за всички. За всички в тази страна, които все още твърдят, че са човешки същества с останал разум и емоции. За всички, които ежедневно се борят за свободата на словото и онази журналистика, която не слугува на мутренски интереси, партийни организации, бързо забогатели бизнесменчета и политически метреси. За всички близки, приятели, познати, колеги и зрители на Милен Цветков. За всички, които са имали щастието да се докоснат до неговата обективност и харизма на живо или пред телевизионния екран.

На 20 април сутринта, директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев потвърди, че известният български журналист е загиналият в тежката катастрофа навръх Великден пред мол „Парадайз“ в София.

Наслушах се, начетох се и се нагледах на най-разнородни мнения за инцидента. Едно нещо сред тях обаче ми направи особено силно впечатление: как много хора на средна възраст и по-големи, се надпреварват да хулят и обиждат безотговорното „младо поколение в България“, което живеело с чувство за безнаказаност и нямало никаква ценностна система. Появиха се доста коментари, статии и анализи в електронните медии и социалните мрежи с такава насоченост.

Искам най-отговорно да заявя, като човек на почти 27 години, че съм напълно съгласен с едно подобно твърдение за младите хора у нас – най-вече онези между 18 и 25-годишна възраст. Тук говорим за масови тенденции и практики, а не за изключения. Защото, има много български младежи, които надрусани и пияни се качват на скъпите си коли, закупени от маминка и татенцето, и отнемат човешки животи. Но има и такива, които на 22 години, например, си изкарват прехраната сами, помагат на възрастните хора в борбата с коронавируса или печелят олимпиади по математика и физика на световно ниво. Пак повтарям: принципно съм съгласен с твърдението за безотговорното младо поколение, което живее с чувство за безнаказаност. Говорим като тенденция. Но, има едно голямо НО.

За да израсте в нашата мила татковина едно такова поколение, някой го е насърчил или най-малкото, не му е попречил да придобие настоящите отвратителни модификации. За да има едно 22-годишно момче Ауди Q7, някой първо трябва да му е помогнал да си го купи, защото това Ауди със сигурност не струва 2000 лв. За да подкара едно 22-годишно момче този автомобил под въздействието на наркотици, някой трябва да го е снабдил с тези наркотици. За да не извърши едно подобно ужасяващо престъпление едно 22-годишно момче в центъра на празна София, един компетентен орган е трябвало да вземе превантивни мерки в тази посока, вместо да изисква декларации по КПП-тата и да „бди“ за националната сигурност. За да притежава едно 22-годишно момче чувство за отговорност и липса на усещане за безнаказаност, родителите му са могли да бъдат по-дейни в неговото възпитание и предаването на необходимата ценностна система, в която присъстват и други неща, освен многото кинти и скъпите автомобили; образователната система вероятно е трябвало да си свърши по-добре работата; църквата да даде по-подходящ личен пример; останалите институции да не стоят безучастни; обществото да не се дистанцира от проблема…

Не ме разбирайте погрешно. В никакъв случай, повтарям, в никакъв случай, не се правя на адвокат на младото българско поколение, а още по-малко на лицето, извършило въпросния акт вчера, което и да е то, които и да са родителите му. То ще си понесе отговорността, макар че белята вече е станала… Просто се опитвам да обясня, че в момента няма нужда да се замеряме с кал и да виним кого ли не за поредната потресаваща трагедия на пътя. Това нито ще успокои съвестта ни, нито, за съжаление, ще ни върне Милен Цветков. В момента трябва да осъзнаем, че под една или друга форма, всички сме виновни и отговорни за всичко онова, което ни се случва, включително и войната по пътищата. От политиците, през обикновените български граждани, независимо от възрастта им, та чак до различните институции и журналистите.

Като споменах журналистите… Обръщам се към всички вас в качеството си на свободен гражданин, поет, писател и публицист, който никога не се е страхувал да изказва мнението си, независимо от това кой какво ще каже. Независимо от това дали съм бил прав или не.

Уважаеми колеги журналисти, ако все още смятате, че в България съществува свободна и независима журналистическа гилдия, в която присъствате и вие, няма да оставите този казус да заглъхне в небитието! Интересувайте се от темата, направете разследвания, напишете анализи и коментари, задайте неудобни въпроси, проявете конструктивно съмнение, намерете и представете истината. Аз лично точно това мисля да направя и затова реших да напиша този текст. Не трябва да се мълчи пред несправедливостите, политическата наглост и мутренската профанизация. Никога и при никакви обстоятелства.

Милен Цветков никога нямаше да замълчи пред тях. И ни го каза: „Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят.“

От нас остава да го послушаме, да вземем пример и да си направим необходимите изводи. С ясното съзнание за личната отговорност пред себе си и обществото, в което живеем.

Карта таро за 16 юни за всички зодии
Карта таро за 16 юни за всички зодии

Ето какво вещаят за всяка зодия картите таро за деня на 16 юни 2021. Овен - Дама пентакли Изключително важно е на този ден да не допускате нервно...