Коронавирусът e вече фабрика за фалшиви новини

Още от автора

Коронавирусът е обрасъл с толкова фалшиви новини, че точно в момента, когато изчезне, всички вече ще вярват, че въобще не се е появявал. Най-бруталният пример: новината, в която "семейството" на починалия лекар д-р Юлиан Стамов публикува писмо, в което казва, че той е страдал от тежка форма на рак, а медиите нарочно подвеждат обществото, че става дума за коронавирус - и за това трябва да се извинят. Режисьорът Стефан Командарев и много други реагираха остро на новината, която се разпространяваше с оная тъпанарска свръхзвукова скорост из социалните мрежи, на която скоро ще се намери уравнение: наглостта на "информацията", умножена по правописните й грешки и неподписания автор, вдигната на квадрат от безкритична, но стръвно вярваща в конспирации публика.

Тази публика всъщност никога не използва медиите, за да се информира; използва ги, за да намери институционални потвърждения на собствените си предразсъдъци, да ги захрани наново и така ден след ден да завърта цикъла и да пълни трафиците на анонимни сайтове, който да захлебят или от гугъл реклама, или от малко по-дългата ръка на хибридни намеси. Онези надежди, които се възлагаха на дигиталната революция - нецензурирана, свободна и плуралистична среда под слогана connecting people - започнаха да произвеждат нещо друго. Токсична смес от информация и дезинформация, упорито изграждани новинарски пирамиди, в които количественото натрупване на фалшиви новини довежда до качествените промени на конспиративното мислене. Не, д-р Юлиан Стамов не е бил болен от рак, и не, семейството му, видиш ли, не е решило в този трагичен момент да информира драгата публика, че и организират грандиозен маскарад, започващ някъде горе от Бил Гейтс, преминаващ през щаба "Нощ" и завършващ при долните локални медии, които за една паница леща са се продали да лъжат системно. 

Скоро на принципа "прочетох го в интернет" ще се запълнят огромни дезинформационни полета, мистики, ужаси, които градят ден след ден потресаваща неадекватност. Тази неадекватност, разбира се, винаги е съществувала; тя обаче много по-рядко е била толкова заплашителна, съвсем зрима, способна да произвежда катастрофи от глобален мащаб и размножаващо се оглупяване. Експертността отдавна не значи нищо; значи "едни хитреци", които са поседнали на най-горния клон и ловко направляват общественото мнение; това обществено мнение обаче не е толкова глупаво и веднага схвана истините за 5G, чипирането, здравеопазването, икономиката, правителството - от тукашното до световното. Онова, което четем, се отласква от реалността като балон, на който фалшивите новини изхвърлят непрекъснато торбите с пясък и водят към стратосферата; там кислородът е разреден, главата се опиянява, мисълта приятно олеква и изведнъж всичко сложно става толкова простичко и ясно, че чак се чудиш как не си го съзрял по-ясно. От ясно по-ясно е, че коронавирус няма, разбира се, никога не е имало, няма и да има, а някой тиква по едни 1800 лева да се водиш заразен, и по 3600 лева да се водиш за умрял. Веднъж умрял вече си ги харчиш на воля - в безкрайните райски градини на конспирацията, девствени откъм всякаква критична мисъл и внимателно четене.