Сблъсъкът на цивилизациите

Още от автора

В последните версии на компютърната игра „Цивилизация” има показател „култура”. И колкото повече „култура” е натрупала една цивилизация, толкова тя е по-могъща.

За съжаление в реалната история е точно обратното. По-културната цивилизация винаги отстъпва пред некултурните, но войнствени и не страдащи от културни скрупули варвари. Или казано по друг начин - ако те праснат с една книга по главата може и да ти излезе цицина, ако те праснат с някоя голяма сопа обаче най-вероятно изобщо ще останеш без глава.

Ето вижте Византия – въпреки църквите и дворците си не устоя под натиска на турците. Но може би с падането си спаси Европата, тъй като турците абсорбираха достатъчно култура и когато усетиха, че е по-добре да живееш в дворец, отколкото в палатка на бойното поле, започнаха да губят битките си.

Ами Китай? Китайската Империя е била по-дълго време под властта на варвари, отколкото под управлението на китайски династии (ако някой се съмнява си спомнете Марко Поло, който постъпва на служба при Кублай Хан – да виждате нещо китайско в „Кублай Хан”?)

Нищо по-различно няма и в днешни дни. Европейските политици много обичат да говорят за„мултикултурност”. Такова животно няма. Може да има различни течения и школи, различни модни тенденции, и какво ли не още да е различно. Но в основата си културата винаги се опира на едни и същи базови ценности и винаги има едно и също предназначение.

Ако обаче основата, върху която е изградено едно разбиране е съвсем друга, това вече не е култура. Ако е прав този, който има по-голяма тояга, то това не култура. Ако за разрешаване на спорни въпроси ползваш динамит – това също не е култура.

Преди няколко дена в Бирмингам на различни срокове затвор бяха осъдени четиримапакистанци. Престъплението – бяха удушили бременната жена на единия от тях. Защо ли? Никога няма да познаете! Защото била обладана от зъл джин и това било единствения начин да се прогони джина и жената да се освободи. Къде точно е културата в този случай? Но ако това се бе случило в Пакистан дали щяха да бъдат осъдени?

Чудно ли е тогава, че в Париж, около който живеят 5 милиона имигранти мюсюлмани, всяка година избухват безредици и погроми? И че който и да дойде на власт във Франция упорито си затваря очите за фактите и предпочита да плаща на погромаджиите, вместо да им каже „който не работи, не трябва да яде!”. И властите стигнаха дотам, че за да имитират дейност, се захванаха с българските цигани? Не че те са цвете за мирисане, но на фона на 5 милиона други имигранти са последна грижа. Да, циганите ще откраднат, може да изнасилят и да убият, могат дори да изнесат и релсите на метрото - но няма да направят атентат и да избият двеста души. Така че пред тях е много по-безопасно да се правиш на „пич” и да пускаш пара през свирката. А като дойдат ония сголемите сопи, властите се гънат като глисти, тикат им пари в джобовете и стискат палци сопите да заиграят по съседите им.

Чудно ли е тогава, че Европата е в това положение? Че в Лондон преди няколко седмици две жени бяха уволнени, защото отишли с кръстчета на врата на работа!!! И докъде ще стигне и как ще завърши всичко? Дали ще дойде този момент, когато на европейците ще им омръзне да се държат за палците и да се надяват, че няма много да боли?