Харченето на пари за луксозен начин на живот си струва

Още от автора

Векове наред парите са първична и единствена цел за много хора. Въпросите, свързани с несигурността в цялостната концепция за парите, намирането на начини за акумулиране на богатствата и най-вече справянето с тях, след като веднъж са придобити, са на пръв поглед прости, но отговорите им са извънредно сложни. Парите притежават деструктивна сила - една много добре планирана инициатива може да се превърне в черна дупка, изсмуквайки с постоянно нарастващ темп всичките ти средства.

Светът на бизнеса определено е свидетел на повече банкрути и провали, отколкото на успешни истории. Дори повече, едно успешно начинание много често възниква в следствие от последователни провали в повече от един аспект на бизнеса и живота.

Много типичен пример е успешната история на Бил Гейтс, който „изпада” от Харвард и пропуска възможността да получи престижна диплома. Въпреки това, той е създал, управлява и развива „Майкрософт”, която се счита за една от най-успешните иновации на 20-ти век. С прости думи казано - един лош и неспособен студент, доказва че е един от най-успешните предприемачи в днешния свят. Освен това, г-н Гейтс определено е показал, че е изключително забележителен индивид, чисто от морална гледна точка, което е очевидно от досието му на благодетел на множество инстанции.

Човек с удоволствие би изтъкнал, че повечето, да не кажа всички просперирали личности, са минали през горчиви провали и разочарования, преди да изпитат славата на успеха. Всъщност, успехът е базиран на серия от сериозни загуби.

Хората са по-внимателни и обикновено дори и от психологическа гледна точка, смятат разходите за поддържане на живота за една малка част от това, което инвестират в „перспективни” начинания и „доходни” бизнеси. Някой може да се чувства по-удобно да си купи кола на стойност 100 хиляди долара, след като е успял да инвестира 1 милион в даден хотел. Една скъпа кола обаче е бързо амортизиращ се актив, разход, който е лесно предвидим и прагa на загуба е ясен, което означава, че максималната загуба, която бихте могли да понесете е 100 хиляди долара. Такъв обаче не е казусът с хотела, където ще се наложи да наемете хора, да плащате данъци, лицензи и да поемате всички текущи разходи.

С други думи, прагът на загубата не се прилага толкова лесно защото, за да се сдобиете с един актив, ще се наложи да стартирате операция, която ще генерира постоянни разходи.

Ако очакваният доход не е очевиден или изчезне, елиминирането на всички други съпътстващи разходи ще се окаже много трудна задача. За съжаление, дори и да изпаднете в непоносимо емоционално състояние на гняв и отчаяние, да искате да се отървете от актива, който само ви генерира разходи, то няма какво много да направите, за да „застопорите” бъдещите загуби. Дори и да го изгорите, със сигурност ще си навлечете големи главоболия, които ще ви донесат още повече загуби.

Например, могат да ви подведат под отговорност за вандализъм, макар това да е ваша собственост и властите със сигурност ще ви заставят да почистите останките от собственото ви парче земя.

Историята, разбира се, би била различна, ако се опитате да осъществите застрахователна измама, но това е проява на смелост, която може да доведе до различни видове неприятни последствия. Във всеки случай, ако нещата тотално се объркат, не можете лесно да намерите лесен и безразходен изход. 100-те хиляди долара е максималната загуба, която може да си позволите, ако се върнем на примера с колата и дори ако не желаете вече „непрактичната си играчка”, и имате някакви останали разходи като данъци, застрахователни разходи и т.н., те могат лесно да се покрият от остатъчната стойността на колата. Дори и когато става дума за възможно най-лошия сценарий, една кола е със сигурност по-ликвидна от един хотел. Ако по някое време, стойността падне на 40 хиляди долара и искате да я продадете утре, много вероятно е веднага да намерите купувач за 10 хиляди долара.

Във всеки случай, парите спечелени от лотария, дори и от наследство ще бъдат изгубени и похабени по един или друг начин, рано или късно. При наследството, случаят е малко по-различен, тъй като то върви ръка за ръка с конкретно израстване и образование, дадено от хора, способни в някаква степен да правят пари. В такива случаи, индивидите обикновено са добре подготвени да се справят с живота по-успешно от другите. При сравняването на печалба от лотария с наследство, обикновено имам в предвид, случаите когато стар роднина почине и вие неочаквано се превърнете в единствен наследник на това богатство.

В нито една от биографиите на богати и известни хора, няма да намерите забогатял от лотария. Как си представяте да четете успешната история на един от най-богатите хора в света и тя да започва така: „Ние със съпругата ми заедно спечелихме пари от лотарията. След като премина въодушевлението ни, седнахме и обмислихме добре различните инвестиционни възможности и постепенно изградихме империя от успешни бизнеси”. Това е не само невъзможно, но и малко смешно, само дори и по начина, по който звучи.

Когато става дума за придобиване на първите милиони, най-вероятно ще откриете застрахователни измами или други сенчести дейности. В повечето случаи обаче, успехът е базиран на брилянтни идеи и силна мотивираност да ги развиеш.

В заключение, ще изтъкна само същността на моята теория, която е, че парите заслужават да бъдат цел в живота, но трябва да имаш ясна представа, че те са ликвидни и основната им функция е да се движат. Затова, ако искате да имате изявена позиция в света на парите, то и вие трябва да се движите постоянно, заедно с тях. Предразсъдъците и безполезните морални стандарти със сигурност няма да помогнат и най-големият враг на прогреса е човешкият стремеж в търсене на комфорт, което на бизнес език се превежда като разумност.

Важно е какво успяваш да извлечеш за себе си като опит, познание, стил на живот и преди всичко познание при печеленето и губенето на пари. Инвестирай по-голямата част от средствата си в това, което умееш да правиш най-добре. Останалата част трябва да изхарчиш за удоволствия, по начина по който ти самия го разбираш. Ако не си способен да направиш каквото и да е, то трупай знания и опит.

Концентрирай се само върху това, което знаеш и предпочиташ най-много, защото когато правиш, каквото харесваш, то постепенно ще ставаш все по-добър и по-добър. Трябва да обърнеш специално внимание на личното си развитие, на четенето на книги, да посещаваш интересни места, да се запознаваш с умни и интелигентни хора, да осъществяваш постоянни контакти, никога да не спираш да мечтаеш и да си поставяш амбициозни цели. Уважавай професионалистите, спазвай лоялност и щедро възнаграждавай финансово хората, които те даряват с удоволствие по един или друг начин. Накрая, работи здраво, много усилено, винаги работи и никога не се предавай, никога, никога!!!