Столицата ни печели в Балкански финал по мръсотия!

Още от автора

Нека аплодираме новото си класиране на първо място в категорията най-замърсени градове в Европейския съюз! Успяхме да завладеем първото място без конкуренция и без да ни пречи малшанса, както обикновено става във футбола ни. Букурещ ни „диша” във врата, или се задушава във врата ни, както предпочитате.

По данни от новинарските съобщения, половината дни от годината в София има завишени нива на замърсяване. Това класиране е пълна мистерия! Не ми се вярва замърсяването да се дължи на градския транспорт, който следва „най-добрите” екологични изисквания, или на автомобилите, които едва ли са повече от 1 милион. Дори не вярвам да се дължи на факта, че в град, проектиран за 300 хиляди души живеят повече от 1млн. и половина.

Нека все пак да не се самосъжаляваме за пореден път. Столицата ни е красива и това, че е на първо място в Европейския съюз по замърсяване, не трябва да я очерня в очите ни. Първо, това са данни за 27 страни, а в Европа са повече от 40, което значи, че има шанс в тази класация да не сме първи. Освен това, за да се почувствам и аз по-добре, проучих най-мръсните градове в света, на които това определение не им е попречило да се превърнат в най-посещаваните туристически дестинации.

Да вземем например Мексико сити, където вредни за здравето емисии присъстват в 85% от дните в годината. София цъфти от благополучие в китната пазва на Витоша, докато Мексико сити се е сгушил в прегръдката на вулкан, което заключва газовете в града и прави от жителите му пленници зад димна завеса. Дака, Бангладеш не може да се справи с замърсяването на водата си, която е покрита с гъст слой промишлени отпадъци, които стават причина за ужасяващи болести. На първо място по мръсотия, здравни организации поставят Баку, Азербайджан. Това място винаги е привличало с екзотиката си, която неизбежно включва животозастрашаващи нива на замърсяване, причинени от извличането на петрол.

На фона на всичко това, нашата мила столица е райски кът. Виждаме, че проблемите на другите градове, обикновено се дължат на причини, които са по-големи от обикновената човешка дейност и ежедневие. София няма причина да не бъде част от най-чистите места в света. Това изглежда зависи от нас!