Социални мрежи: Пристрастяване

Още от автора

Колко стана? Месец. И нещо. Карай, ще издържа. Честно казано не ми липсва, така че "издържа" е силно употребена дума. По-скоро ще стане... година. После ще празнувам и юбилеи.

Изтрих си фейсбука, най-после. След пет месеца чудене и приказки "Ще го махна бе, ще видите... просто още не съм готов. Ама аз и без това не влизам", най-после му ударих чертата. И знаете ли - горд съм с това.

Стана случайно един следобяд. Лежах си на леглото и си гледах сериала, когато изведнъж реших, че не искам да гледам повече. Какво да правя? Да си проверя профила. Да, отново купища съобщения от хора, които искат нещо, искат да ме затормозяват и занимават с личността си, а на мен ми е толкова дотегнало. Картинки, постчета, "умни" и "пре-умни" цитатчета, които чета по петстотин пъти на ден на стената. Кафето в стомаха ми се разбушува и се надигна. И какво е това тука, до иконката за съобщения и известия? Предложение за приятелство? Две?

"Ще липсвате на BaH4EHcety, сигурни ли сте, че искате да изтриете профила си"

О, категорично да.

Олекна ми. Сгънах се на лотос и продължих да си гледам сериала.

На сутринта отворих очи. Цигара, кафе... ммм... какво има в интернет за мен? Нищо. Изпих си кафето и се отправих в банята. Когато тръгнах да излизам от вкъщи осъзнах, че имам половин час докато стане време за работа. Липсата му ми се отразяваше добре.

Споделих откритието си с други хора. Хвалех се. Някои ми се сърдиха, други ме упрекваха, трети се изумяваха. Изчезнали им коментарите по снимките, нямали как сега да ми пращат това и онова. Аз гордо вдигах глава. Революция му викам на това, бунт.

Смеят ми се. И ги разбирам де, малко преигравам, ама наистина се гордея. В крайна сметка работата с този сайт излиза извън контрол. Казват ми разни хора, че го държат заради работата си, други - защото поддържат връзка с близки, които са далеч. Не ги съдя, всеки си преценя за себе си. На мен не ми трябва за работа, за близките си имам телефон, а тия, с които не се чувам и без друго и там не си пишем, така че... не смятам, че губя. Факт е обаче колко време си спестявам и колко други по-полезни неща успявам да свърша, вместо да си губя времето да гледам празно в "стената" и да дебна кой какво ще пусне.

Не, не съм някой краен антисоциалните мрежи тип. Аз съм само един краен срещу зависимост към каквото и да е тип. Ако можех да спра и цигарите така, щях да го сторя. Но и техния ред ще дойде някой ден. За трите години в тази така наречена социална мрежа не получих общо взето нищо. Не се почувствах по-обогатен, по-умен, по-социален. Даже напротив. Почувствах се по антисоциален.

Не искам да приканвам хората да трият профилите си. Но би било по-хубаво да свършим нещо полезно, вместо да натискаме F5 по цял ден с надеждата нещо интересно да се случи.