Земетресението ни хвана със скръстени пръсти

Още от автора

Разлюля ни земетресение със сила 5,8 по Рихтер! От новинарските заглавия се разтрисаха писания за паниката, страха и параноята обзела българите в засегнатите райони. Всеки се лутал объркан и в пълно неведение как да реагира.

Масовата дезориентация контрастира с пълното мълчание на всякакви системи за сигурност, сирени или оповестителни съоръжения. Тишината породи едно тягостно усещане за край на света. Къде е сега радиоточката, която да ни разведри и успокои!

Някой би казал, че едно официално съобщение би внесло повече паника, отколкото спокойствие. Какво тогава бихте казали, ако, както си седите на компютъра, на екрана Ви се появи съобщение „Внимание: след 10 секунди ще бъдете леко разтресени”. Това е част от оповестителната система на щата Калифорния, САЩ, която дава информация и работи за успокояването на населението.

Друга технология, отново използвана зад океана, е Системата за спешно известяване. Чрез нея при бедствие автоматично се генерират повиквания към неограничен брой телефонни номера, с адресни регистрации в засегнатата зона, с които се дават инструкции как да се действа. Стигнало се е дори до планове за извеждане на технология в космическото пространство, която да предупреждава за бъдещи земетресения.

Да оставим тези системи. Ние в България сме си традиционалисти. Предпочитаме изпитаната технология -  скръстване на пръсти и молитви. Все пак досега действат безотказно и най-важното – безплатни са! Нали българинът знае как да пести. А тези “балъци” в другите държави вкарват луди пари за системи за сигурност и реагиране, които освен всичко друго са пряко свързани с техните инструкции. Ние сме си независим народ и няма някаква кутия с усилвател да ни нарежда!

Ех, колко е хубаво, когато и ние дадем нещо на света