Благотворителност - дума с неясно значение у нас

Още от автора

Наскоро излезе годишната класация на прочуто списание кои са звездите, които са дали най-много средства за благотворителност през изминалата година. Първата позиция очаквано беше заета от холивудската двойка Брад Пит и Анджелина Джоли. Двамата актьори са похарчили общо 300 милиона долара за различни благотворителни дейности през изминалата година. 

В класацията могат да се забележат още имената на Джордж Клуни, Мат Деймън, Боно от  U2, Миа Фароу, Пиърс Броснън и други. Подобни класации винаги ме радват, защото те показват, че известните и влиятелни хора не се чудят само как да похарчат милионите си, но поглеждат от страни света с всичките му проблеми и си задават въпроса: „Как бих могъл да направя това място по-добро?”. Наистина преди няколко дни медиите отвъд Океана гръмнаха с новината, че Анджелина Джоли е подарила хеликоптер на половинката си Брад Пит, но редом с това  през изминалата година двойката е дала над 1 милион долара за построяване на бежански лагер за бездомни деца в Сомалия. Такъв тип класации, които включват звезди от световна величина, ме карат да се замислям защо и родните ни списания за лайфстайл не правят подобна селекция? 

Списанията за лайфстал в България организират какви ли не безсмислени класации от типа на най-сексапилна певица, най-глупаво изказване в медийното пространство и все неща от този вид, но никога досега не е правен подбор на звездите, които харчат парите си за нещо повече от пластични операции и скъпи коли. След като се замислих по този въпрос,  изведнъж стигнах до прозрението защо в България не се правят подобни класации. Поради простата причина, че така наречените ни „родни звезди” не участват в благотворителност. За тях това е чужда дума с неясен произход и още по-неясно значение. Само да си припомним големите благотворителни акции с участието на известни хора, които се осъществиха в България през последните години. Като най-ярък спомен в съзнанието ми изскача пародийното риалити „ВИП Брадър” и катастрофалното шоу „Великолепната шесторка”.

Първото заложи на пошлост, чалга и простотия, а „прочутите” съквартиранти незнайно защо бяха разтълкували думата благотворителност като просия. Така те преследваха депутатите в Народното събрание и ги молеха да дадат джобните си пари за построяване на център за изоставени деца. Тази картинка беше по-скоро жалка, отколкото благородна. Накрая въпросните съквартиранти взеха много по-тлъсти хонорари за участието си в шоуто, отколкото самото предаване успя да събере  за всички каузи. А реален резултат от събраните средства, така и не се видя. Още по-слабо беше и представянето на последния сезон на „Великолепната шесторка”. Там родните „звезди” поне не ни занимаваха с битовизми, а шоуто беше ориентирано повече към развлекателния  жанр. И все пак дали поради липсата на добре формулирана кауза или поради масовото безпаричие на българина, шоуто се превърна в истинско фиаско. Събраните средства бяха много по-малко от очакваното, а накрая реален резултат отново липсваше. Родителите продължиха да изоставят децата си в домове за сираци, а условията във въпросните домове си останаха все така мизерни и окаяни.

И тук вече ядосано започвам да се чудя защо родните ни звезди не постъпват като своите чуждестранни колеги? Защо в България всяко участие на известна личност в благотворителна кампания трябва да се превръща в поле за самоизява, лична демонстрация и фалшива загриженост? Толкова ли е трудно поне веднъж така наречените „хора от шоубизнеса” у нас да направят една добра постъпка без излишна показност и хвалба? Далече съм от мисълта да сравнявам доходите на световните звезди с тези на родните ни изпълнители, но си мисля, че все пак през последните години българският шоубизнес претърпя известно развитие и в днешно време представителите на тази индустрия не се намират на „ръба на оцеляването”.  Така че реално погледнато стига да искат родните ни музиканти, актьори или журналисти биха могли да заделят част от месечните си доходи за благотворителност. Но истинска благотворителност. Не някаква показна акция, на която ще присъстват десетки камери и те ще направят скромно дарение, а на всички присъстващи ще демонстрират „огромното” си сърце и „благородния” си дух. Истински жест на благотворителност, какъвто направи капитанът на националния ни отбор по футбол Стилян Петров. 

Малко след като беше диагностициран с тежката диагноза левкемия, съотборниците на българина от „Астан Вила” организираха благотворителна кампания в негова чест. “Support Stan”се превърна в мащабна кампания в Англия, а получените средства трябваше да отидат за лечението на футболиста. Стилян Петров обаче отказа да ползва събраните пари за своето лично оздравяване и ги дари на център за лечение на онкоболни. Без демонстрации, без излишна показност и без хвалебствия. Достоен жест за уважение. Може би родните ни звезди трябва да вземат пример от него. Може би е крайно време българските представители на шоубизнеса да престанат да гледат на благотворителните акции  като на средство за изява и евтин PR и да се замислят за хората, които стоят зад тези каузи. Защото това са истински хора, които са изпаднали в трудно положение и се нуждаят от помощ и подкрепа. И тези хора биха оценили много повече един искрен жест на благородство, отколкото техните проблеми да се окажат в центъра на медийното внимание. Ако родните ни звезди само за секунда погледнат нещата от този ъгъл, може би тогава те наистина ще разберат значението на думата благотворителност.  А то е нещо, направено от сърце.