"Стискайте зъби" до есента на 2013

Още от автора

Слабата бизнес активност в България ще продължи до есента на 2013.

Едрият бизнес ще оперира без сътресения, но без да пристъпва към реализация на нови и рискови проекти. Или най-вече ще се развиват основните дейности на компетентност, интерес и направени инвестиции. Това е така, поради опасения за липса на добри проекти, всеобща предпазливост и пасивното поведение на банките в ролята им на кредитиращи институции. Малкият и среден бизнес ще продължава да изпитва трудности, което основно се дължи на липса на потребление, чужди инвестиции и банково финансиране.

Кредитните портфейли на банките допълнително ще се влошават, бизнесите ще продължават да фалират и безработицата ще расте. В същото време обаче, държавата ще успее да запази общата макроикономическа рамка на страната и следваната финансова дисциплина. Независимо от резултатите от предстоящите парламентарни избори през лятото на 2013, България ще запази своята политическа и икономическа стабилност.

През есента на 2013 ще сме свидетели на старта на дългоочаквания растеж, който ще бъде силно провокиран от рязката смяна на политиките на банките, които се очаква да започнат активни кампании за кредитиране. Това ще се случи поради следните причини:

1.) наложителна мярка с цел подобряване на качеството на портфейлите на банките; старо банкерско правило гласи, че "лош портфейл се подобрява основно с активно кредитиране"

2.) банките ще имат вече пълна сигурност в политическата и икономическа стабилност на държавата, както и в последователността на държавата да следва стриктна и оздравителна финансова политика.

Това ще доведе до засилване на предриемчивостта на българите, което ще даде критично нужното противодействие на пропилото се в хората скептично отношение към всякакъв вид инициативи.