Слави Трифонов - 12 години ТВ нарцисизъм

Още от автора

Има предавания, които, колкото и да не ни се вярва, се превръщат в емблема  за телевизията. Независимо дали са прочути с високото ниво на професионализъм, голямата аудитория, която привличат или просто с наглата простащина, която ежедневно се „излива” от тях, такъв тип предавания са до болка познати на зрителите и телевизията печели от тях, под една или друга форма.

За съжаление, верни на приказката, че „всяко чудо продължава три дни”,  рано или късно тези предавания започват да „тъпчат” на едно място. Това от своя страна води до спад в рейтинга и досада сред аудиторията, която доскоро ги е харесвала.

Така в един „прекрасен” момент тези предавания нямат друг избор освен да бъдат свалени от ефир. Такава съдба май очаква едно от най-популярните вечерни шоута в България – „Шоуто на Слави”.  Преди няколко седмици големи таблоидни издания „гръмнаха” с новината, че култовото предаване ще бъде свалено от ефир.

Развлекателното шоу, което се излъчва в продължение на 12 години в късния праймтайм на „Би Ти Ви” отдавна отбелязва драстичен спад в своя рейтинг. Неуморната работа на екипа на гологлавия водещ и многобройните предавания и формати, които той лансира, така и не успяха да върнат лидерските позиции на предаването и то стремглаво се е насочило към своя край. Обществена тайна в медийното пространство е, че предаването на плевенския шоумен отдавна е стигнало дъното и засега единственото нещо, което го задържа в ефир са тесните политически връзки на Трифонов с някои представители на властта.

Напоследък обаче частната медия „Би Ти Ви” гласува все по-малко доверие на гологлавия водещ и в допълнение с ниския рейтинг на предаването, очаква се в близките месеци то да каже последно сбогом на зрителите. Доказателство за влошените отношения между Слави Трифонов и частната телевизия е отложеният старт на музикалното риалити „Гласът на България”. Кастингите за прочутото предаване приключиха още в края на лятото, но от тогава „Би Ти Ви” отказва да даде всякакви подробности дали предаването ще се излъчи в даден момент и кой ще бъде продуцент.

Междувременно в медийното пространство се говори, че Трифонов се опитва със зъби и нокти да се задържи в ефир и вече е свикал кризисен екип, който да му помогне да възвърне част от популярността на шоуто. Евентуалното сваляне от ефир на едно от най-дълго задържалите се вечерни предавания, за пореден път обаче повдига въпроса за цената на славата и самозабравата, до която тя води. Факт е, че Трифонов винаги се е определял от този тип знаменитости, които използват своята известност, за да декларират гражданската си позиция или да подкрепят някаква обществена кауза.

Въпреки това обаче славата и парите оказаха огромно влияние върху него и поведението му спрямо околните. Легенди се носят за деспотичното отношение на гологлавия водещ към неговите подчинени и ниските заплати, които той им дава. Това е и основната причина за текучеството в екипа на плевенчанина. Все по-талантливи и добри професионалисти напускат Дългия с идеята, че ще си намерят по-добра реализация.

В резултат на това шоуто заприлича все повече на квартална вечеринка, при която приятели са се събрали на по чашка и се надпреварват кой ще каже по-мръсен и вулгарен виц. Дори „строгото” отношение на Трифонов и безполезните му опити да прибави някакъв по-свеж нюанс в предаването си, все по-често удрят на камък. Болезнената истина е, че след 12 години телевизионен нарцисизъм, трудно могат да се измислят нови неща, които да привлекат вниманието и уважението на зрителите. Дори и да има цялостна смяна на концепцията, това едва ли ще промени ароматът на нафталин, който вече сериозно се усеща от шоуто.

Това обаче може да послужи като добър урок за всички телевизионни узурпатори. В България телевизионните водещи на някои определени предавания, често се самозабравят и започват да подценяват желанието и потребностите на аудиторията. Истината е, че негово величество зрителя е този, който диктува правилата.

Затова дори и най-малкият детайл от всяко едно предаване трябва да бъде внимателно обмислен и да се разбере дали това ще се хареса на зрителя. От друга страна всяка проява на нарцисизъм и грубост се смятат за фатални. Не за друго, а просто поведението от типа „Слушай ме какво говоря, защото ще дойда да ти забия един шамар” вече изобщо не е актуално и не печели симпатии. Хората си имат достатъчно проблеми на главата, за да слушат ругатните на даден водещ. Пък бил той и един от най-популярните шоумени в България. Така че може би е добро решение 12-годишният нарцисизъм да бъде спрян и да се даде възможност на някои по-добри предавания.