Ще купуваме ли скоро бензин по 5 лева за литър? (втора част)

Още от автора

В предната част на статията писах, че завъртяните от Иран 3000 – 3300 центрофуги не могат да захранят с гориво дори и най-малката атомна електростанция. Но за година работа могат да обогатят уран за една бомба. И само за сравнение – Кадафи беше подкарал 4000 центрофуги, когато се опитваше да направи своето атомно оръжие.

Всъщност иранските духовници би трябвало да са наясно, че една атомна бомба не би им помогнала особено много (да станат Велик Иран и регионален център на Близкия Изток). Саудитците ще продължат да са под закрилата на американците и ядрени бойни глави за съществуващите в района ракети могат да се докарат за по-малко от ден. Египетските генерали не един път са заявявали, че също ще намерят начин да въоръжат армията си, ако Иран се сдобие с атомна бомба. А Израел пък има „неприятния” навик да реже пръстите на всяка ръка, която се пробва да го удари.

Как при това положение ще постъпят иранците с атомната си програма? Тук се появява един страничен, но много важен фактор – ноемврийските избори в Щатите. Обама, на фона на слабото си представяне като президент, се нуждае отчаяно от какъвто и да е успех в която и да е област. В момента текат задкулисни преговори и Обама вероятно ще предложи големи отстъпки на аятоласите за да подпишат някакво съглашение. Дали иранците ще се съгласят и какво ще успеят да си изтъргуват в замяна още не е ясно.  Възможно е и да решат, че Щатите са в период на слабост и да продължат многогодишната си политика си на протакане.

В цялата тази ситуация обаче има една подробност, която някои от играчите се правят, че не виждат. Израел не може да си позволи въоръжаването на Иран с атомба бомба. И ако дипломатическите средства не помогнат няма да има друг изход и ще играе ва-банк. Дали ще успее изцяло или частично, или пък тотално ще се провали, до голяма степен ще зависи от късметът. И интересното е, че Саудитска Арабия неколкократно е намеквала за евентуална своя помощ за въздушния удар при американски отказ.

Оттам нататък дали ще се разгори сериозна война, която почти сигурно ще изтреля цената на нефта в космоса, зависи от иранците. Със сигурност те няма да са в състояние напълно да блокират Ормузкия проток, независимо от хвалбите си. Освен това минирането на протока, през който минават танкери на много държави, ще доведе до международна ескалация на конфликта. Няма и да са в състояние да навредят сериозно на Израел. Хамас и Хисбула ще изтрелят по някоя и друга ракета, но те това никога не са го и спирали. Асад пък си има проблеми със собственото оцеляване...

Въобще ми се струва, че Иран няма да разполага с никакви печеливши ходове. По тази причина мисля, че задкулисната дипломация на Обама може и да има реален шанс. Още повече, че аятоласите не по-малко от Обама се нуждаят от пропагандистки ход за вътрешна консумация – „Ето, вижте, колко сме страшни! Големият Сатана отстъпи!” Колко трайно ще бъде обаче това решение, е съвсем друг въпрос.

И крайният извод от всичко написано – в близко бъдеще нова голяма война в района е възможна, но сравнително малко вероятна.