Да живее народното творчество

Още от автора

На 19-ти януари голяма част от българския народ стана свидетел на необичайна ситуация. По време на 8-та национална конференция на политическа партия ДПС, нейният лидер, Ахмед Доган, беше нападнат от млад мъж с пистолет. „Нападателят” е бивш боксьор от етнически произход, който има присъда за сбиване на обществено място. До изстрел така и не се стигна, а младият мъж пострада много по-тежко от предполагаемата „жертва”.

След като Ахмед Доган реагира доста хладнокръвно, като влезе в ролята на прочути екшън герои и „отклони” пистолета от ръката на „нападателя”, група агресивни делегати нападнаха момчето и го ритаха така сякаш е улично куче. Октай Енимехмедов, както е името на момчето, беше зверски пребит от около 30-тина ядосани делегати, които не спираха да го ритат и удрят с юмруци, като по този начин защитаваха честта на любимия си лидер. Разбира се, цялата тази случка, която се разигра пред очите на стотици журналисти,  нямаше как да не предизвика широк медиен отзвук и още преди „нападателят” Октай Енимехмедов да напусне „местопрестъплението”, всички медии започнаха да се надпреварват, като го обявяват за луд и психопат, а лидерът на ДПС – за светец и невинна жертва.

Така спокойствието на съботния следобед беше жестоко „разрушено”, докато всички медии дръзко описваха случилото се като „терористичен акт”, „атентат” и „безмилостно покушение, породено от етническа омраза”. Последваха редица изказвания на политици и висши представители на властта, които сякаш допълнително се опитваха да допринесат за създаване на етническо напрежение, без все още да има, каквато и да било информация за нападателя. Паралелно обаче с бурния медиен поток, който се опитваше да покаже лидера на ДПС в положителна светлина и едва ли не светец, многобройни интернет потребители доказаха, че вече живеем в модерни времена, където хората лесно могат да си намерят трибуна, за да изкажат своето мнение. Така, ако някой реши да прегледа основните мнения по форумите, свързани с нападението над Доган, ще получи много по-ясна представа за нещата.

Почти 99% от споделените мнения на интернет потребителите е, че това е пълен цирк, който не само че хвърля прах в очите на хората, но и е некачествено режисиран. Като цяло изказванията по форумите могат да се разделят на две основни групи. Първата група вярва в тезата, че всичко това е пълна постановка със слаби актьори в нея, като основната цел е да създаде чувство на страх в етническия електорат за предстоящите парламентарни избори. Втората група осъжда варварските действия на делегатите, които буквално пребиха горкото момче пред очите на цяла България. Има някои изказвания, които се отличават с ярка оригиналност и за пореден път доказват, че народното творчество никога не спи. Така например голяма част от интернет потребителите заявиха, че явно ДПС е решила да последва примера на „Пайнер” и иска да спечели европейско финансиране за култура, та затова е решила да допринесе за развитието на киното у нас. Затова и на 19-ти януари са представили пилотния епизод от новата турска сапунка. В нея филмово студио „ДПС Кьорфишек” прави опит за развитие на политическата комедия у нас. Разбира се, режисьор-постановчик е Ахмед Доган, а масовката се състои от чобани-охранители. Най-важният елемент от театъра обаче е оръжието, което е осигурено от прочута верига магазини за детски играчки.

Голяма част от Facebook потребителите разпространиха снимка, на която самият Брус Уилис наблюдава отстрани действията на Доган, тъй като всъщност това е сцена от новия филм „Умирай трудно 5”. Да не говорим пък за лъскавия колаж, на който Ахмед Доган държи два Оскара в ръце – за най-добър режисьор и най-добър актьор в главна роля. Заедно с това обаче се появи и Фейсбук група в защита на нападателя Октай Енимехмедов, който по една случайност е по-малък брат на риалити звездата Метин Енимехмедов. Към Facebook групата вече се присъединяват стотици хора, които искат делегатите, пребили Октай,  да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Бурната реакция на интернет потребителите показва ясно едно нещо – докато медиите лансират изказванията на политиците и разтягат локуми как тази ситуация ще провокира етническо напрежение, обикновените хора отказват да играят ролята на будалата, който може да бъде манипулиран. Те виждат съшития с бели конци сценарий и дори и за секунда няма да повярват в коментарите на политиците, или слабите опити на Доган да се превърне в национален герой. Хората вече не само че не вярват на такъв нискокачествен и долнопробен цирк, но и притежават добро оръжие срещу него – народното творчество. Затова не ни остава нищо друго освен да заявим – да живее народното творчество и с усмивка да приемаме поредните шеги по темата. Колкото до етническата омраза, искрено се надявам, че ще е необходимо нещо повече от съботния театър, режисиран от манипулативни политици, за да се разруши мира между българи и турци.