За добрите инициативи

Още от автора

Колкото и големи да са бедствията около нас, колкото и сериозно да е положението, колкото и безиходно да изглежда, страните на монетата са две. Българинът отдавна не чака помощ от държавата и нейните институции, защото съзнава, че наред с икономическата криза е дошла и социалната, която е много по-страшна. Но ми се иска да се говори повече за добрите инициативи, за които чувам напоследък. Сякаш гражданското общество се е събудило повече от всеки друг път през последните години и вдъхва живот на позабравени и нови каузи.

Да започнем с нашумялото, напоследък, висящо кафе, което идва от Италия. Страхотна инициатива, на която мястото й е именно в страни като нашата, където най-малки удоволствия – като пиенето на кафе, представляват проблем за бюджета на някои. Но важно е не само пиенето или яденето, важно е отношението на персонала и най-вече – дадената възможност от страна на тези, които може да имат малко, но са готови да дават.

Друга инициатива, която ме впечатли това е осиновяването на парацалени кукли с цел набиране на средства за болно момче. Идея, която заслужава адмирации. Куклите винаги са радвали и малки и големи, а когато тяхното притежаване, макар и за кратко, може да спаси някого и да му помогне – какво по-хубаво от това.

Нощ в библиотеката в Русе – още нещо, което ме накара да мисля позитивно. Едно нестандартно решение, което кара всички присъстващи да преживеят нещо почти магично и да заобичат книгата още повече, защото тя е един свят без граници и не е само за пътешественици, а за всеки, стига да има желание да отвори вратите й и да надникне. А и по-добре нощ в библиотеката, от нощ в дискотеката, макар и целите и аудиторията да са различни.

В инициативата всеки учител да разкаже любимата си приказка на своите ученици се включих и аз. Днешните деца, или по-голяма част от тях обичат приказки, но не умеят да ги разказват и сякаш са пропуснали ранните години, в които се закърмя любовта към литературата. Именно и затова интересът беше голям.

Относно инициативите, свързани с набиране на средства заради здравословни проблеми – в България често се случва. Нашият народ е състрадателен и готов да помогне било то и само с 1.20лв. за СМС, било и с малка сума пари, колкото му позовляват силите да отдели. Много хора са спасени, благодарение на този вид инициативи и ще продължават да бъдат.

Изводът от всичко написано по-горе е, че има надежда, макар и малка. И ако вие имате добри идеи, не се страхувайте да ги споделите, само така ще ги осъществите. Огледайте се за хората, които могат да ви помогнат. А ако се нуждаете от друг вид помощ, не крийте, защото пътят към по-добър живот  започва от нас самите и от хората, които са наблизо и са готови да ни подадат ръка.