Залозите и предизборната кампания

Още от автора

След като народът извиси глас, след свалянето на правителството и назначаването на служебно такова, е ред и на така добре познатата предизборна кампания на партиите в България.

Ние живеем в парламентарна република, което ще рече, че без парламент не можем и без политици не можем, колкото и да ни се иска. Едно от основните желания на протестиращите, в последните месеци, бе старите, до болка познати, политически фигури, да не бъдат допускани за пореден път във властта. Важно е и желанието да се търси отговорност на всички, които дадоха възможност да се вземат грешни политически решения, които да доведат държавата до сегашната ситуация. Едва ли тези желания ще бъдат удовлетворени, подобно на много други, които звучат съвсем реалистично.

Въпреки това, дойде пролетта, а с нея и времето на обещанията. А както се казва „никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая”. В този сценарий участваме години наред и сега ще е така. Познатите партии, коалиции и движения се кълнат, че могат да оправят бъркотията в страната, стига да ги изберем, да им дадем отново властта. 

Народът иска нови лица, но според проведените статистически проучвания най-много ще гласуват отново за ГЕРБ и БСП. Каквото има да се случва, то ще стане. Нали сме първи по стабилност в Европа, с цената на много лишения, но какво от това – важен е принципът. На последно място по надница, имайки предвид, че средната е около 20 евро на ден. С нашата и с вдигането цената на тока, едва ли ще покриваме и сметките си, но това са бели кахъри, както казва народа. Ще мислим за тях като наближи зимата.

За пръв път в България се обявяват залози за изборите. Всеки желаещ може да заложи дадена сума, както прави, когато играе любимия му футболен отбор. В случая, обаче, освен, че може да загуби заложената сума, може да загуби много повече. А има вариант и в който въпреки, че печели на залозите,  ще загуби заради избора на управляващи. В изборите, при липсата на доверие, важен е късметът, а някой казват, че той съдържал в себе си добре свършена работа и много труд, е, при нас не е точно така.

Кой ще избере народът, само времето ще покаже. Дали отново ще се купуват гласове? – по всяка вероятност. Но решението на ситуацията в България е в нас самите, с всеки продаден глас, продаваме държавата. Гласувайте по съвест, не за пари, независимо от немотията и бедността. 20 или 50 лева едва ли ще ви оправят.

А ако не сте решили за кого да гласувате, може да си направите тест, подобен на онези с заглавие „Каква е подходящата половинка за мен?”, „Какви дрехи подхождат на фигурата ви?”, „Какви храни за полезни за вас?”. Независимо дали ще се възползвате от тази възможност, важното е да бъдете в хармония със себе си и с изборите, които правите.

Късмет на всички и най – вече – за България!