Изборна програма

Още от автора

Вярваме или не, изборите наближават. Денят, в който българите ще влязат за пореден път в избирателните урни и ще дадат своя решаващ вот вече наднича зад ъгъла. И въпреки че още е рано за прогнози  кой ще ни управлява през следващите 4 години, отсега става ясно, че като цяло положението не е никак розово.

Вълната от протести, която изригна като вулкан през студения месец февруари, вече определено затихна. От друга страна протестиращите, които първоначално изглеждаха сплотени и единни вече се обърнаха един срещу друг и започнаха да си вадят „мръсните ризи”. Затова няма да е пресилено, ако се каже, че колкото повече наближава 12 май, толкова по-абсурдна започва да става ситуацията в страната. Като доказателство може да посочим само последните СРС-та от тоалетната. Ако обаче обърнем внимание на чисто медийния аспект, ще установим, че в момента е „златното” време за всички медийни анализатори, експерти и знайни и незнайни политолози, социолози и т.н. Затова съвсем логично може да се каже, че пикът на тяхната активност ще бъде 12 май – изборният ден. Тогава всички тези „доказани професионалисти” ще обикалят като пчелички от предаване в предаване, за да дават своето „експертно” мнение за изборните резултати. Нищо, че вече техните лица са до болка омръзнали на телевизионните зрители и никой не изпитва уважение към тяхното мнение. Важното е да ги дават по телевизията и те да имат трибуна, където да споделят своите разсъждения. От своя страна пък телевизиите се включват в една луда надпревара кой ще привлече повече телевизионни зрители и ще получи най-висок рейтинг. Затова изготвянето на програмната схема в изборния ден е изключително важно. Всяка медия, която иска хората да й се доверят, трябва да заложи на своите най-силни козове и да открои индивидуалния си глас. Дали обаче родните ни телевизии разсъждават по този начин и ще покажат своята независимост на 12 май?    

 В изборния ден най-големите телевизионни гиганти на България ще се включат в безмилостно състезание, за да спечелят зрителското одобрение и доверие. Четирите най-големи телевизии на българския медиен пазар ще заложат на извънредни информационни емисии, сутрешни блокове и обзорни предавания през целия ден, като периодично ще има директно включване от избирателните секции. Така например, вместо да се спази обичаят и телевизионните зрители да се събуждат бавно и постепенно в неделния ден, четирите телевизии ще ни предложат студен душ за разсънване. Повечето телевизии  са решили да заложат на ранната програма и затова още в 8 сутринта ще получим прясна информация как започва изборният ден. По телевизията-майка БНТ тази информация ще ни бъде поднесена от водещите Марио Гаврилов и Явор Стаматов, по „Би Ти Ви” компания ще ни прави Лора Крумова, а „Нова телевизия” са решили да заложат на тандема, който води „Събуди се”. Разбира се, „Тв 7” няма да остане назад и през целия ден ще информира гражданите за развитието на изборите. Най-новата национална медия отдавна загрява с турнето си „България избира News 7 и Тв 7”, като акцент ще се постави върху новооткрития новинарски канал. Там зрителите ще могат да гледат информационни емисии на всеки 30 минути, а от 18 часа ще започне информационно студио, в което ще се коментират резултатите от изборите. С половин час по-рано ще започне директното студио на „Би Ти Ви”, което ще се води от Ани Цолова и Виктор Николаев. Този път телевизията на Краси Гергов е решила да гласува голямо доверие на двамата водещи, като техните задачи ще са да коментират изборните резултати и да следят пресконференциите на политическите партии. И докато Цолова и Николаев интервюират социолозите, по „Нова телевизия” легендата Кеворк Кеворкян ще анализира политическата ситуация у нас и ще коментира провелите се избори. В директна конкуренция с него ще влезе собственият му ученик Мартин Карбовски от „Тв 7”, който според собствените му думи ще направи „морална дисекция” на ситуацията в страната.

Като цяло може да се каже, че всяка една телевизия ще заложи на най-прочутите си журналисти и ще направи всичко възможно за адекватното поведение на медията. Истината обаче е, че понякога отразяването на изборите под една или друга форма е тест за самите телевизии. В зависимост от това коя телевизия ще предпочетат телевизионните зрители, това може да се счита за индикатор не само за доверието по време на избори, но и за доверието към самата медия като цяло. Родните ни медии от своя страна осъзнават това и се стремят да направят всичко възможно, за да спечелят народното одобрение. Дали обаче ще успеят, това ще се разбере след 12 май.