Българско реалити предаване – развлечение или фарс?

Още от автора

Човек и добре да живее, рано или късно се „сблъсква” с така прочутия реалити формат. Независимо дали си почитател на този вид предавания и знаеш програмните им концепции, или пък „инцидентно” се заглеждаш в тях – истината е, че реалити форматите превзеха българския ефир. И докато обществото се разделя на два основни лагера относно стойността на тези предавания, реалити програмите продължават да печелят все повече почитатели и да набират все по-голяма скорост. Така сякаш не ни стигаше масовото опростачване, което се излъчваше във „Вип Брадър” и „Биг Брадър”, ами вече си имаме и „заплетения”  формат „Къртицата”. Там простотията, скандалите, лицемерието и задкулисните игри са по-ожесточени от всякога. Пиянските разправии и двуличното поведение се представят като нещо нормално, а пушенето на трева и смяната на интимни партньори се посреща с радостни възгласи от страна на продуцентите. Както обаче винаги се оказва, основният проблем на тези предавания е всъщност посланието, което излъчват към зрителите. Когато преди години стартира първият сезон на „Биг Брадър” в България, продуцентите на шоуто упорито се опитваха да убедят хората, че участниците вътре са представителна извадка на обществото. Ако трябва да бъдем честни тогава може би беше по-лесно на някой да се идентифицира с пиянското трошене на мебели на Гроши или пък с нежеланието на Здравко да се отдаде на спокоен семеен живот. От тогава обаче мина много време, а поведението на участниците в подобни предавания сякаш драстично се промени и стана все по-абсурдно. Затова съвсем логично следва въпросът – само състезателите в подобни предавания ли са се променили или пък цялото общество се е променило?

            Съвсем естествено е, когато обсъждаме дадена тема, да се върнем назад във времето,  към нейния произход. Така например трябва да отбележим факта, че първият реалити формат е създаден през далечната 1973 година в САЩ и се излъчва по обществената телевизия „PBS”.  Предаването „Американско семейство” се радва на изключително висок рейтинг, като основната концепция е да се представи ежедневието на едно обикновено семейство от предградията на Америка. Както обаче се оказва при повечето реалити формати, зад фасадата на сплотеното семейство се крият доста проблеми и предаването завършва, когато двойката се развежда. Нещастният край на едно семейство обаче не пречи на американските продуценти да осъзнаят върху каква „златна мина” стоят, така че производството на реалити формати започва с пълна сила. По отношение на реалити шоу програмите Европа доста изостава. Въпреки това обаче тези предавания не подминават стария континент и от 2000 година се отчита истински бум на всякакви видове реалити формати. В България истерията по тях започна с излъчването на „Биг Брадър”, който след това  проправи път за „Сървайвър”, „Размяна на съпругите”, „Стар Академи” и  създаването на „Реалити Тв”. От няколко месеца пък в българския телевизионен ефир се популяризира напрегнатата реалити драма „Къртицата”. Още преди началото на шоуто, „Тв 7” беше обещала, че това предаване изцяло ще разтърси българските зрители и ще срине конкуренцията със земята. Лично аз мога само да се радвам на последните резултати от рейтинговите проучвания, които гласят, че въпросното предаване не само не е „разбило” конкуренцията, но дори формати като „Гласът на България” и „Dancing Stars” се радват на повече почитатели. Въпреки това обаче човек трябва да живее на Марс или поне да няма постоянен достъп до интернет, за да не е запознат с интригите, които се разиграват в Базата на „Къртицата”. Така, въпреки че не гледаш предаването, знаеш как Деян Донков е оскубал приятелката си, как рапърът 100 кила е пушил марихуана и как певицата Рут Колева е бременна от бившия си годеник, докато междувременно се радва на вниманието на един от новите си съквартиранти. Вярно е, че подобни реалити формати разчитат основно на популяризиране в медиите и вървят ръка за ръка с разпространението на клюки. Въпреки това обаче информацията, която периодично се излъчва за тях, вече започва да преминава границата на търпимост.

            И докато българските продуценти смятат, че това е най-подходящият начин, за да привлекат телевизионните зрители,  безпристрастните интернет потребители определено не споделят това мнение. Вярно е, че може да се опиташ да избягаш от потока на информация, който се излъчва за въпросното предаване, но нали не в това е смисълът. Истината е, че на българското общество вече му е омръзнало от реалити предавания, чиято единствена цел е да спомогнат за опростачването на народа. Независимо дали българинът е любопитен по природа, всяко нещо си има своите граници. А прекаленото нахлуване в личното пространство на хората вече отдавна се е изчерпало и не води до нищо добро. За съжаление, родните ни продуценти не осъзнават този факт и продължават да правят измъчени опити, за да създадат печеливш и интригуващ реалити формат. Единственото нещо, на което телевизионните зрители могат да разчитат е скоро да им „светне сигналната лампичка” и да установят, че реалити програмите, които пропагандират пошлост и простотия са се изчерпали. И вместо да насочват енергията и усилията си как да съберат под един покрив цял куп „знаменитости”, по-добре е да работят върху развитието на истински развлекателни предавания. Програми от типа на „Гласът на България”, „Dancing Stars” или „Като две капки вода”. В противен случай, съвсем скоро реалити предаванията в България ще са повече фарс, отколкото развлечение.