Колко данък плаща шефката на МВФ Кристин Лагард?

Още от автора

Преди седмица в интервю шефката на Международния Валутен фонд Кристин Лагард каза, че проблемът на Гърция е неплащането на данъците. Също така заяви, че много повече я интересуват бедните деца от Нигер, които страшно много искали да учат, но бедната нигерска държава нямала пари за това. Та като прочетох тази новина си казах – „Каква благородна душа е тази госпожа Лагард!”. И от тази нейна загриженост за бедните нигерски дечица за нула време изхабих две пакетчета с носни кърпички!

Засрамен от собственото си безсърдечие и нехайство към проблемите на нигерските дечица, реших да проверя колко данъци плаща госпожа Лагард. За да взема пример от нея и с плахата надежда, че от една скромна българска заплатица също може да се задели нещичко за благоденствието на бедна Нигер! Всъщност да си призная честно бях убеден, че въпросната господажа Лагард дори дава и голяма част от заплатата си за благотворителност (разбира се от малкото, което остане, след като си плати данъците).

Та изкопах първо цифрите от заплатицата и. И много се зарадвах за дечицата от Нигер. Защото заплатицата и се оказа доста големичка и само с нейните данъци биха могли да ходят на училище бая първолаци. Та ето ги цифрите да се порадвате малко и вие:

Основна заплата 467,940 щатски долара. Увеличавана автоматично всяка година според инфлацията (кой казва, че инфлацията е лошо нещо?). Плюс 83,760 долара безотчетни. Което означава, че не трябва да се представят касови бележки и фактури за ядене, пиене и жигола и подобни. Плюс допълнителни „отчетни” пари – т.е. с които също правиш каквото си искаш, но отвреме на време хвърляш на секретарката си по някоя касова бележка да я занесе в счетоводството.

Признавам си, че след тези цифри на сърцето ми олекна и престанах да хабя носни кърпички. Дори започнах да се усмихвам, представяйки си  каква радост бедните нигерски дечица изпитват, когато получат чекът от госпожата!

Та реших да продължа с ровичкането и да разбера колко точно данъци плаща човек с такава астрономическа заплата и толкова загрижен за данъците на другите. И разбрах!

0.00

Yes! Точно така! Нула долара, нула цента, нула евро и нула стотинки! Или казано по друг начин въпросната госпожа Кристин Лагард, която е толкова загрижена как нашите данъци да помогнат на нигерските дечица е лицемер! От най-лицемерните! Защо един човек поне би си замълчал и не би подхващал тази тема след като знае собственото си положение!

Между другото не си мислете, че дамата се крие от данъчните и си изключва телефоните - напротив! Тя не плаща нито стотинка съвсем легално. Защото се оказва, че освен банкер, е и дипломат! Какво общо има банкерството с дипломацията не ми е ясно. Освен че защото и дипломатите, и госпожа Лагард профукват чужди пари без да има някакъв особен резултат.

Само за пояснение – Нигер и Нигерия са две различни държави. Не за друго, а защото едната област е била владяна от Франция, а другата – от Великобритания, и са си разделили територии, населени предимно с едни и същи племена. Нигерия е известна с петролните си находища, докато Нигер наистина е доста бедна страна. Там се намират едни от най-големите залежи на уран в света, но както знаем търсенето на уран се влияе силно от неикономически фактори.