Караме колело с доспехи

Още от автора

Предстои да се гласува новият проектозакон, включващ задължително носене на светолоотразителна жилетка за всички велосипедисти, с което България би станала единствената страна в ЕС с такова правило. След това ще се внесе нов проектозакон за носене на ботуши, чорапогащници, може и усмирителни ризи. Макар, че второто е шега, наистина ми се струва странно. На фона на липсата на достатъчно места за каране на велосипед, е необичайно да се изисква задължително екипиране с жилетка. Нещо като задължителен абонамент за синя зона на Марс.

На кого му трябва?

От друга страна, със сигурност има смисъл да се носят жилетки за по добра видимост на велосипедистите от автомобилите в България. Все пак си карат в една лента през повечето време. В Европа няма нужда от такова задължение, защото там има велоалеи на всяка улица и единственият досег с автомобилите  е при пресичане, но за това са създадени специални светофари за велосипедистите. На всеки светофар има и бутон, с който да се извести, че ще премине велосипедист и светофарът светва зелено. Доста предвидливо.

За условията на България тази мярка изглежда разумна, но и няколко по-мащабни проекта свързани с безопасността не биха били излишни. Би било чудесно, ако има повече паркоместа за велосипеди, където да е удобно и безопасно да си оставиш превозното средство. Хубаво е също да има по-ясни правила за велосипедистите, но не само в правилника за движение, нищо че  всеки ученик го чете преди лягане. Тези неща са важни не по-малко от това шофьорът да те вижда. Доколкото ми е известно за съжаление жилетката не предпазва от безразсъдни шофьори, които смятат, че зебрата е стартова линия за състезания. Наистина се надявам скоро да караме велосипед без да се страхуваме.

И като сме тръгнали да слагаме жилетки, да си сложим и по една комсомолска значка на нея, ей така, за по-сантиментално.